Gönderen Konu: Yollardaki tehlike "kot" farkı  (Okunma sayısı 359 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kobeyashi

• Ercüment Gökhan Gökyar
  • Admin
  • *
    • Ercüment in Sayfası
Yollardaki tehlike "kot" farkı
« : Ağustos 28, 2007, 00:02:00 »
Yollarda iki tekerlerimizle pür dikkat yol almaya çalışırken bizi bekleyen tehlikelerden biride eski asfalt yeni asfalt arası veya asfalt bitimlerindeki ya da kaldırım bile demeyeceğimiz küçük yükseltilerden oluşan kot farkları...

Başka bir forumda bir arkadaşın yaşadığı kazadan dolayı paylaşılan bilgileri toparlayarak buraya aktarmak istedim.

"Motor kullanan bizler çok iyi biliyoruz ki motosiklet virajları donerken aslında yana doğru "lateral" –yanal-  bir hareket halindedir. Yani aslında Türkçesi, motosiklet virajları "donmez", "yanlamasına" giderek alır.

Gozünüzün onüne şoyle bir resim getireyim...

Ufka kadar giden dümdüz bir asfalt düşünün, iki şeritli, bir motorlu bu yolda gidiyor ve siz tam arkadan yada onden ve çok uzaktan teleobjektif yada dürbünle bakıyorsunuz. Motorcu şerit değiştirirken tam olarak motorun yana gittiğini gorürsünüz. Işte bu yanal "lateral" hareket sırasında motorun tekerlek çapı = lastiğin kesit çapı dır.

Ve diyelim bu yolda boylamasına, iki şerit ek yerinde sizin lastik kesitinin yarısı kadar küçücük bir seviye farkı varsa, lastik bu tümseği tırmanamaz. Ve motor devrilir.

Bunu düşük hızda kaldırıma çıkmaya çalışarak da gormek mümkün tabii. Kaldırıma tam dikine gelin, rahatça çıkar motor. Ama 10 derece gibi dar bir açıyla denerseniz motoru devireceğinize bahse girerim. Yani denemeyin, gorünen koy kılavuz iştemez değil mi?"

Buda başka bir yorum;

"Tekerin çapının büyüklüğü ENGEL aşılmasında bir faktördür. Yanaktan engel aşılmasnda değil !
Tekerin yanaktan bir engeli aşması mümkün değildir, çünkü yanaktan engeli aşmak için bir kuvvet uygulamak ( belli hız ve motor ağırlığı ile oluşan moment) motosikletin, O NOKTADAN DÖNMESİ demektir.
Çarptığın nokta mesnet noktası,motorun yüksekliği kaldıraç kolu, ağırlığın ( hızxkg) motorun çarptığın yöne dönmesi ve düşmek demektir.

Hız arttıkça ile engele giriş açısı orantılıdır. Yani ne kadar dik açı ile girersen o kadar hızlı girme şansın vardır.
Açı azaldıkça hız azalmalıdır. Engele lastiğin teğet durumu ki bu açının sıfır olduğu konumdur. Engeli geçiş şansınında sıfıra yakın olduğu anlamındadır. Düşmek kaçınılmazdır."

Genel olarak başka forumlardada bu tür kazaların sıkça yaşandığı görülmekte. Belli bir hızda 2-3 cm üzeri (kazınmış tan yeni asfalta) kot farkı olan yerlerde çaktırmadan düşük açıyla hafifçe kayarak aşayım düşüncesi asfaltla öpüşmeye devetiye çıkaracaktır. Bu nedenle bu durumlarda ek yerinden açılarak hızımızın el verdiği ölçüde dik bir açıyla girmeye çalışmamız yaşanacak sorunları önlemede etkili olacaktır...
Kazasız güzel günler...

Derleme Moto-Park...

drERK

• Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Ağustos 28, 2007, 09:18:33 »
   Teşekkürler Ercüment verdiğin aydınlatıcı bilgiler için......

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
« Yanıtla #2 : Ağustos 28, 2007, 10:45:31 »
http://www.akdenizmotosiklet.org/smf/index.php?topic=873.0
Buraya da bakmanızı öneririm. Ercü katkıların ve araştırmacı motorculuğun için teşekkür ederim
Bende Mecnun'dan çok aşıklık istidadı var.
Asıl aşık-ı sadık menim.
Mecnun'un sadece adı çıkmış

Halim Yılmaz, Tekirdağ

Çevrimdışı kenan

• Üye
  • *
  • kafanıza kasktan başka birşey takmayın :))
« Yanıtla #3 : Eylül 04, 2007, 14:13:54 »
 Ercüment abi teşekkürler
kısa bır motosiklet sürücülüğü geçmişim olsada  fikrimi belirtmek isterim (konu dışına sarkarsam kusurabakmayın)Heryönüyle konuya bakmakta fayda oldunu düşünüyorum,
öncelik morosikler kültürünün ülkemiz de henüz bıryerlerde oldunu düşünmüyorum gerek yollar gerek dığer insan faktörlerinin bir çok örneği ortada ,
  eğitim beceri tecrube kabiliyet i bir araya getirmedikce motosiklet üstünde hayatta kalma şansının pek fazla olcanı düşünüyorum,
   her ne olursa olsun ki edindiğim enbüyük tecrube (risk) almamak oldu herne yolda nasıl gidiyorsamda buna dikkat ettiğim sürece bir çok tehlikeyi atlatmış oldum,
   malüm burası Türkiye değimini kendikendimize söleyip dursakta malesef öyle
asvaltta bozuk olabilir yolu sulamışta olabilirler yada halısını yıkayıp deterjanlı suların yola akmış olabıleceğide yada araç sürücülerinin sıkıştırması sinirlenip sizi ezmeye çalışması tümsekler bozuk yollar (mesela lara ya gidip gelen bir motosiklet sürücüsünün enduro yapmaya ihtiyacı pek olcanı zannetmiyorum o yolda yeterince enduro yapılıyor)
   engüzeli benim fikrim tırafığın araçların olmadığı yerler buda dağlarda ıssız yerlerde motosiklet kullanmak .
     bu denlidirki enduro motosikletlerin sayısının ve kullanıcılarının artması sonuçta ayrım yapmadan hertürlü motosiklete bınmeli binilebilmeli ,ama öncelik yaşamak motosiklet le hayatı paylaşmaksa şehir ve tırafıkten uzak durmakta .
   teşekkür ediyorum

kenan sofuoğlu