Gönderen Konu: Lastik secimi  (Okunma sayısı 1028 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Afterburner

• Bahadır YILMAZ
  • YK
  • **
Lastik secimi
« : Ocak 08, 2009, 11:46:04 »
Merhabalar,
Dun taktirdigim Metzeler lastiklerle ilgili bazı acikmalar yapmak icin bu basligi actim.
Lastik secimi esnasında, hem yerli-yabanci internet sitelerinden, hem de benden daha fazla tecrubesi olan bazı motorcuların bana anlattıklarından faydalandım.
Marka seciminden baslayacak olursak;
Metzeler, Dunlop, Michelin, Pirelli, Bridgestone veya buraya adını yazamadıgım diger ureticilerden hangisinden lastik alirsaniz alin, bir kere latiklerinizi yenilediginiz icin motosikletin yol karakterinde (ıslak-kuru-viraj-fren-konfor) muthis bir iyilesme olacaktır. Yani Markanın cok da onemi olmadan, muhim olan lastiklerinizi yenilemis olmaktir. Markalar arasında secim yapma daha sonra gelen bir konu olmaktadır. Yabancı internet sitelerinde veya dergilerde daha sık karsımıza cıkan testlerde bir seferinde birinci olan lastik, diger bir testte ucuncu olabilmektedir. Bunu sebebi lastiklerin spesifikasyonlarının aslında birbirine cok yakın olmasıdır. Diger bir sebep de test sartlarıdır. Sizin maruz kalacagınız yol sartlarının o testlerden hangisinde daha yakın olarak uygulandıgını anlamanız gerekir. Yılda 10 setten fazla lastik tuketen bir hocamızın ifade ettigi gibi, muhim olan yenilemenin kendisidir, hangi marka oldugu daha sonra gelen bir konudur, cunku bu markalar arasındaki minik farklar, cok cok tecrubeli suruculerin bile fark etmekte zorlanacagi farklardir.

Diger bir husus da 1-2 gun icerisinde baslanip bitirilen testlerde, lastiklerin muhtelif zeminlerde yol tutus veya konfor veya guvenligini test edilebilir iken, uzun sure kullanımda aşınma karakteristigi veya ömürü konusu bu testlerde ele alınmamaktadır.
Benim Yamaha FZ6 Fazer de fabrika çıkışından Bridgestone Battax B20 lastikleri vardı. Artık Bridgestone bu lastiklerin yerine B21 çıkarttı. Lastiklerim 19000 km.deydi ve berbat durumdaydı. Ömürü aslında coktan bitmiş olan lastikler ile uzatmaları oynamak tehlikeli olmaya baslamisti.

Benim secim kararımda Marka tercihimi etkileyen, Metzelerin sadece motosiklet uzerine dikkatini yogunlastirmis, uzman (ve de Alman) bir uretici olmasıydı. Her ne kadar Metzelerin sahibi Pirelli ise de, kullandıkları teknolojiler farkli ve Metzeler kendi lastiklerinin teknolojisini Pirelliden almadı, hatta sanırım Pirelliden cok cok daha once motosiklet lastigi ureten bir marka. Lastiklerin uzerinde "Made in Germany" yazılı (Made in China yazsa idi almayacaktım).  Ancak bunlar benim tercih sebeplerim, Dunlop, Michelin veya Pirelli tercih edebilir baska bir kullanıcı, baska kriterleri dikkate aldıgında.
Metzeler diger markalardan yaklasık %15 daha pahalı, ben iki lastige 820 ytl verdim. Ancak Metzeler Marka olarak da belli bir saygınlıga sahip, nasıl ki bir BMW veya Mercedes dunyanin en iyi arabası olmasa bile, sadece imajı icin bile bir cok insan gider bu arabaları alir, Metzeler alanların bir kısmı da biraz oyle dusunuyor olabilir. Sadece Markanın imajından dolayı, her testte birinci gelemese bile, Metzeler almaya devam eden motorcular var. Takım tutmak gibi bisey sanırım.

Simdi biraz teknik-muhendislik acisindan fikirlerimi arzedeyim.
Genel kanı olarak, yumusak ve iyi yol tutan lastikler, kısa omurlu olur, sert ve az yol tutan lastikler ise uzun omurlu olur seklinde bir kanı vardır ki bu fikir, bazı istisnalar haric genel olarak dogrudur. Ozellikle yumusak lastiklerin hamur karışımında kullanılan silika malzemesi, yol tutusu muthis bir sekilde arttırmasina ragmen, yuksek silika kullanılan lastikler hakikaten kısa omurlu olmaktadır. Ancak uzun omurlu olsun diye cok sert bir lastik secmek,
 zor durumda lastiklerinden istedigi verimi alamayan bir motosiklet surucusunun kısa omurlu olmasına neden olabilir  :P

Lastiklerin ömurleri konusunda yabancı bir internet sitesinde bazı rakamlara ulastim. Lastiklerde (slick lastikler haric) 2.7 mm dis derinligine ulastiginda lastikleri degistiriyorsanız, Metzelerin M3 sportec lastiklerine yaklasık 4200 km omur biciyor. Gene metzelerin Roadteck Z6 lastiklerine ise 8100 km omur biciyor. Fakat siz de fark etmissinizdir ki, ozellikle spor karakterli motosikletlerde genelde on lastikler bitmeden cok once arka lastikler bitmektedir. Bir cok ingilizce forumda, motorcuların bu kombinasyonu -öne daha yumusak ve max yol tutuş(kısa omurlü olsa bile), arkaya ise daha optimum ömür/yol tutuş- tercih ettigi ve cok memnun kalındıgını okudum. Zaten arka lastik, ornegin frende yol tutmaz ve kayar ise, dusmezsiniz, sadece arka lastik biraz gezer, ama on lastik kayar ise, direk dusersiniz. Bu yuzden, on lastigin muhakkak cok cok iyi yol tutması gerekmektedir, ömrü önemli degildir. Burada arka lastigin yol tutusunu onemsemedigim dusunulmesin, sectigim arka lastik de hayranlık uyandıracak kadar guzel yol tutuyor, forumlardaki yorumlar şahidimdir. Ama ön lastigin yol tutusundaki onem cok daha fazla. İşte ben bu fikirden hareket ile, ön lastigimi Metzeler M3, arka lastigimi ise Metzeler Roadteck Z6 nın yerine yeni cikan ve sanırım Antalyada ilk benim motoruma takılan Metzeler Z6 Interact ile degistirdim.
Her iki lastik de M3 sporteck olsa idi, bir internet sitesinde iddia edildigi gibi 4200 km sonra, arka lastigim bitecekti oncelikle, on lastigin omru genelde daha uzun cunku. Evet, 4200 km cok erken, ama muthis yol tutusu olan bir lastikten bahsediyoruz, unutmayın. Bu lastiklerle piste cikan bazı motosiklet yarıscilari var.
Her iki lastik de (ön-arka) Z6 Interact olsa idi, -ki bu lastik sport-turing makinelere tavsiye edilen yuksek performanslı bir lastik- 8100 km sonra gene arka lastigim bitecekti. Ayrıca M3 Spoteck in ön lastigi Z6 interact in ön lastiginden daha performanslı. On lastikte öne cikan tercih sebebi ömür degil de yol tutus oldugundan, ön lastik M3 oldu.

Metzeler Roadteck Z6 da kullanılan %38 silika oranı, ömür ile yol tutus arasındaki bir optimizasyon sonucu alınmış bir karardan dolayıdır. Roadteck Z6 nın yerini alan Z6 Interact da ise silika oranı %60 ların uzerine cikmis olmasina ragmen, hamurun silikadan geriye kalan bölumunde kullanılan polimer tabanli malzeme ile, ömürün tahmin edilenin tersine, kısalması yerine uzaması saglanmış. Yani daha iyi yol tutusa ragmen, daha uzun omur. Burada uzun omur derken, 8100 km den daha uzun bir omurden bahsediyorum, benim daha once yaptigim gibi 19000 km boyunca Bridgestonelerin uzerinde gidip, her frende buz pateni yapmaktan bahsetmiyorum. 8100 km tahmini omur, eski Z6'lar (Roadteck Z6) icin verilmis, Z6 Interact in daha uzun omurlu olacagi soyleniyor.

Bir detay daha, benim eski lastiklerin uzerinde uretim tarihi olarak, 50nci hafta 2005 yazılı idi. Yeni aldıgım lastiklerde ise 36ncı hatfa 2008 yazılı. Tahminen rafta 3 yil, motosikletin uzerinde ise 2 yıldır -hangisi once dolar ise- bir lastigin omuru. Bayat lastikleriniz varsa, hemen degistirin, yenisini alirken de uretim tarihi konusunda dikkatli olun, bayat lastikleri cok buyuk indirim ile satan yerler var.

Lastikleri Karayol ticaretten, Ugur Beyden aldım. Kendisi, cok sağ olsun, bizzat ilgilendi, cok yardimci oldu. Bizim sitemize de "karayol" nick ile uye ve BMW K 1200 R sahibi bir motorcu. 0 532 4771858....

Uzun bir yazı oldu, daha fazla ayrıntı, cuma sohbetlerinde, konuyu bana soranlara, :-)

Not : Uğur Bey, buradan gelecek müşterilerden komisyonumu isterim.  :heyo:

Hoscakalın.

« Son Düzenleme: Ocak 08, 2009, 11:53:13 Gönderen: Afterburner »
:)

Çevrimdışı kobeyashi

• Ercüment Gökhan Gökyar
  • Admin
  • *
    • Ercüment in Sayfası
Lastik secimi
« Yanıtla #1 : Ocak 08, 2009, 11:54:53 »
Hani bişeyler sormuştum ama kısa zamanda bu kadar detaylı ve doyurucu  bilgi beklemiyodum açıkçası.. :alkis:

Ellerine sağlık araştırman ve paylaşımın için  :tamam2:

Çevrimdışı Afterburner

• Bahadır YILMAZ
  • YK
  • **
Ynt: Lastik secimi
« Yanıtla #2 : Ocak 08, 2009, 11:56:30 »
Hani bişeyler sormuştum ama kısa zamanda bu kadar detaylı ve doyurucu  bilgi beklemiyodum açıkçası.. :alkis:

Ellerine sağlık araştırman ve paylaşımın için  :tamam2:

Tesekkurler, umarım lastik secimi yapacak olanlara faydalı olur.

Çevrimdışı aythakan

• Hakan Güneş
  • Üye
  • *
« Yanıtla #3 : Ocak 08, 2009, 13:50:46 »
Metzeler M3 ile Z6 Interact  arasında desen farkı mevcutmu?
Gittiğin yol, yol değil. YAMAHA XT600 E ' 97
Hakan Güneş / B Rh +

Çevrimdışı extrailt

• Arif BOZDAĞ
  • Üye
  • *
« Yanıtla #5 : Ocak 08, 2009, 17:24:38 »
Metzeler M3 ile Z6 Interact  arasında desen farkı mevcutmu?

Mevcut.

Resimlerini Metzelerin sitesinden gorebilirsin.

M3 için:

Z6 Interact için:

BİLDİĞİNİZ GİBİ 2 TEKER BİRŞEY İŞTE.... :)

Çevrimdışı aythakan

• Hakan Güneş
  • Üye
  • *
« Yanıtla #6 : Ocak 09, 2009, 10:48:18 »
Ön ve arka arasında oluşan desen farkından dolayı sürüşünüze herhangibir rahatsızlık verecek durum hissettinizmi?
Gittiğin yol, yol değil. YAMAHA XT600 E ' 97
Hakan Güneş / B Rh +

rehber

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Nisan 03, 2009, 19:25:37 »
bahadır,bır soru da benden:senın de okudugun bır yazıda ,hatta vıdeo ıle testeklenmıstı,patlamayan yenı lastıkler var.senın yukarıda kı acıklamaların ve standartlar bu lastıkler ıcın de söz konusu mu?ya da şöyle sorayım:bır daha lastık degıstırsen,patlamayan lastıklerı alır mısın?onlardakı kaucuk kısım bızım beklentılerımızı karsılar mı yoksa patlamama ozellıgı dolayısıyla genel beklentılerımızden bır fedakarlık söz konusu mu?

Çevrimdışı Afterburner

• Bahadır YILMAZ
  • YK
  • **
« Yanıtla #8 : Nisan 03, 2009, 22:46:29 »
Ön ve arka arasında oluşan desen farkından dolayı sürüşünüze herhangibir rahatsızlık verecek durum hissettinizmi?

On ve arkada desenden daha onemli fark kaucuk hamurundaki fark. On lastik oldukca yumusak hamurlu. Eskiden on fren kullanımında oldukca tedirgindim. Bir kac defa on fren kilitlenmesinden dolayi dusmuslugum de var. On frende kilitlenmenin sebebi de freni asiri sıkmak degil, on lastigin yeri yeterince tutmamasi idi. Bu yeni lastikler ile tedirginligim tamamen gecti. On freni tedirgin olmadan ve rahatlıkla kullanabiliyorum. Fren mesafem cok kısaldı. Ayrıca daha onceden yazdigim gibi, on tekerin kaymasına toleransım sifir, bunun icin on lastigin kısa omurlu de olsa, en yumusak hamurlu lastikten olmasına dikkat ediyorum. Desen ikinci planda dusunulecek bir konu. Zaten kuru yuzeyde tutusa desenin bir katkısı yok, ıslak zemin ile ilgili desen olayı.

Arka lastik de gayet guzel. Herseyden once cabuk ısınıyor. Virajlı bir yolda, 10-15 dk tempolu bir surusten sonra inip de eliniz ile arka lastigin hamuruna dokundugunuzda, ne kadar sıcak olduguna inanamazsınız. Isındıkca lastik daha da guzel yol tutuyor. Eski Bridgestone lar ile yol tutus, Fred Cakmaktaş'ın arabasının yol tutusu kadarmış megerse. Şimdi hem virajda, hem kalkışta, hem de frende cok rahatım. Kesinlikle tavsiye ederim.

bahadır,bır soru da benden:senın de okudugun bır yazıda ,hatta vıdeo ıle testeklenmıstı,patlamayan yenı lastıkler var.senın yukarıda kı acıklamaların ve standartlar bu lastıkler ıcın de söz konusu mu?ya da şöyle sorayım:bır daha lastık degıstırsen,patlamayan lastıklerı alır mısın?onlardakı kaucuk kısım bızım beklentılerımızı karsılar mı yoksa patlamama ozellıgı dolayısıyla genel beklentılerımızden bır fedakarlık söz konusu mu?

Abi selamlar,

Patlamayan lastikler ile ilgili videolari seyrettim. Diger lastikler ile bu lastiklerin yol tutusunun mukayesesi hakkında bilgim yetersiz. Lastik satın alır iken benim endisem yol tutustan yana idi, arastirmami bu yonde yapmistim. Bir daha lastik alırsam, ki binmeye devam ettigime gore, alıcam, yine Metzeler veya Pirelli'nin ust duzey yol tutus vaad eden (dikkat ederseniz uzun omur vaad eden demiyorum) standart lastiklerinden yana tercihimi kullanırdım. Patlamayan lastikleri tercih edecegimi sanmıyorum. Zaten alt tarafı iki tane tekerin uzerinde gidiyor bu motor, o iki tekerin de hakikaten iyi yol tutuyor olması ilk onceligimdir cunku.

Umarim aciklayici olabilmisimdir.

Çevrimdışı ALTINTAS

• Adnan ALTINTAŞ
  • Üye
  • *
Lastik secimi
« Yanıtla #9 : Nisan 05, 2009, 16:29:28 »
Bahadırcım, lastik seçimi konusunda, hepimizin işine yarayacak değerli bilgiler için teşekkür.  :alkis:
+905335702720  A Rh +
Aprilia Scarabeo 200 ie (2011)

Çevrimdışı BARACUDA

• Can GİRGİN
  • Üye
  • *
    • WEB ALBÜMÜM: (Motosiklet - Macera)
« Yanıtla #10 : Nisan 05, 2009, 17:58:51 »
Güzel bir araştırma.Araştırma ve paylaşım için teşekkürler.. :alkis:
AKMOK lu Arkadaşlarımıza örnek olması dileğiyle.
Sevgiler  :motorcu:
WEB ALBÜMÜM: (Motosiklet)
http://picasaweb.google.com.tr/cangirgin33

+90 532 6275351   B Rh (Positive)