Gönderen Konu: viraj hakkında kendi deneyimlerimiz.  (Okunma sayısı 1768 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ariassos

• Ziyaretçi
viraj hakkında kendi deneyimlerimiz.
« Yanıtla #15 : Nisan 07, 2007, 09:43:44 »
sevgili gökhan demir,

başlık bana ait , bilgi eksikliğimin farkında olarak yanlış teleffüz etmişim gibi görünüyor.Öğrenmeye hevesli olduğum için , anlattıkların doğrultusunda bilgilerimi düzeltiyorum.teşekkür ederim.

bir sorum olacak;

*virajlarda , ve özellikle sağa virajda kendimi çok rahat hissediyor ve gidon tekniğini kullanarak sağa virajı iyi aldığımı düşünüyorum.
ama fakat,
sola virajda , aynı durum söz konusu değil.Sağa virajda eğim kazandığım kadar  , sola virajda aynı estetiği yapamadığımı düşünüyorum.
şimdi sorular geliyor:
1-sola virajda korkularımmı artıyor?
2-yoksa , sola virajda farklı davranmak diye bir durummu var?

şimdiden teşekkürler.

alperbandit

• Ziyaretçi
« Yanıtla #16 : Nisan 07, 2007, 11:07:49 »
aynı sıkıntı bende de var diyebilirim, sol viraja yaklaşırken daha bir temkinli yaklaşıyorum. biliyorum banditim viraj ayırt etmez girdiği virajadan rahatlıkla çıktı şimdiye kadar ama sola viraj sendromum var Halil Abime katılıyorum. Görüşleri ve deneyimleri dikkatle takip edeceğim, açtım gözlerimi yorum ve önerileri bekliyorum. Saygılarımla...

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
« Yanıtla #17 : Nisan 07, 2007, 12:16:40 »
Keh keh siz bana sormayın bunları gidin elin ithal Gökhan'ına sorun. Olur mu lemmm bu? Delikanlılığa sığar mı?  :D :D
Gökhan gelsin de kendi anlatsın, oradan DD nin linkine bakın demesin  :heyo:
Bende Mecnun'dan çok aşıklık istidadı var.
Asıl aşık-ı sadık menim.
Mecnun'un sadece adı çıkmış

Halim Yılmaz, Tekirdağ

ariassos

• Ziyaretçi
« Yanıtla #18 : Nisan 07, 2007, 12:23:07 »
Keh keh siz bana sormayın bunları gidin elin ithal Gökhan'ına sorun. Olur mu lemmm bu? Delikanlılığa sığar mı?  :D :D
Gökhan gelsin de kendi anlatsın, oradan DD nin linkine bakın demesin  :heyo:

sevgili başkan sizi hergün dinliyoruz :D birde sevgili gökhan demirin fikirlerini duymak istedim :utan:

kısmetse eğirdir gezisi dönüşünde , beraber viraj eğitimi yapıcam zaten seninle başkanım.

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
« Yanıtla #19 : Nisan 07, 2007, 12:28:23 »
Halil'im ben Gökhan kardeşimizi Ağırabiler den tanıyorum. Yazılarını zevkle okuduğum ve çok faydalandığım bir kardeşimiz. Bütün arkadaşlarımıza da Onu çokça örnek gösteriyorum. İnşallah bir fırsat olursa yüz yüze de tanışırsınız
Bende Mecnun'dan çok aşıklık istidadı var.
Asıl aşık-ı sadık menim.
Mecnun'un sadece adı çıkmış

Halim Yılmaz, Tekirdağ

GokhanD

• Ziyaretçi
« Yanıtla #20 : Nisan 07, 2007, 15:45:26 »
Bu bahsettiğiniz durum aslında bir şehir efsanesi gibi :) Ancak doğru bir his. Fakat tamamen bir his. Yani tamamen psikolojik... Teknik olarak bir motorun sola dönüşüyle, sağa dönüşü arasında hiç bir fark yok. Gerçi şaftlı motorlar için sağa dönüşlerde şaftın sağda olması nedeniyle şaftın yere doğru ürettiği tork nedeniyle sağa daha iyi dönülür diye bir geyik var ama bu pek gerçek olamayacak kadar detaylı bir bilgi.

gelelim neden sağa rahat döndüğünüz... birçok kişi sağ tarafa, sağ ayaklarının altında fren olduğu için rahat döndüğünü söylüyor ama yukarıda da bahsettiğim gibi bu tamamen psikolojik...

Bunu üzerinizden atmanın ve bunun tamamen psikolijk bir durum olduğunu görmenin en güzel yolu ise trafiğe kapalı düz bir alanda düz bir çizgi üzerine 8 adım aralıkla kukalar koyun. Daha sonra süratinizi 35-50 arasında ayarlayıp bu kukalar arasında slalom yapın. Bu slalomu yaparken süratiniz 25'in üzerinde olduğu için mecburen "counter steering" ile yani kontra tekniği ile dönüş yapabileceksiniz. Ve bunu yaparkende aslında solada, sağada dönüşlerin hiç bir farkı olmadığını göreceksiniz.

Bu egzersizi daha sonra yolda yine bahsi geçen virajlarda uygulamaya başlayın ve her döndüğünüz sorunsuz ve aynı sol ve sağ virajlarda sonra yavaş yavaş süratinizi ( kendinizi güvenli hissettiğiniz noktaya kadar ) arttırın...

İlk günki gibi pırıl pırıl ve tertemiz olduğunuzu göreceksiniz :) 

GokhanD

• Ziyaretçi
« Yanıtla #21 : Nisan 07, 2007, 15:46:17 »
Halil'im ben Gökhan kardeşimizi Ağırabiler den tanıyorum. Yazılarını zevkle okuduğum ve çok faydalandığım bir kardeşimiz. Bütün arkadaşlarımıza da Onu çokça örnek gösteriyorum. İnşallah bir fırsat olursa yüz yüze de tanışırsınız

Teşekkür ederim Halim Abi, bende oralara geleceğim günü iple çekiyorum

Kroscu

• Ziyaretçi
« Yanıtla #22 : Nisan 11, 2007, 14:31:34 »
Alıntı
eğitim almak isteyen arkadaşlarada dilerlerse elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Ayrıca gördüğüm kadarıyla bu topikte bi eğitim enflasyonu var :) Madem serbest piyasa ekonomisi GOLD sürücüden "ücretsiz" eğitim... üstelik çıtır sertifikalı :)

Gökhan Bey istememek diye bir şık bir seçenek benim için sözkonusu bile olmaz; burada kitap bile bulabilmek problem.Her zaman desteklerinizi memniyetle, büyük minnetle ve teşekkürlerimle karşılıyorum.
« Son Düzenleme: Nisan 11, 2007, 15:00:10 Gönderen: ariassos »

GokhanD

• Ziyaretçi
« Yanıtla #23 : Nisan 12, 2007, 11:33:29 »
Aslında size önerebileceğim üstelik türkçeye çevrilmiş bir kitap var. Motosiklet Yol Sanatı kitabı. İngiliz motosikletli polis eğitimleri için yine motosikletli polisler tarafından yılların birikimi ile yazılmış bir kitap. Daha önce bir kaç yazımda bahsetmiş olduğum "sistem"in ta kendisi.

Bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Ancak bu kitabın enteresan bir tarafı var. Okudukça, yol yaptıkça ve özellikle eğitim aldıkça ( ki şiddetle tavsiye ediyorum ) kitabı tekrar tekrar okumanız. Çünkü her seferinde başka bir şeyi daha farklı yorumlamaya başlayacaksınız...

Dileyenler için buradan organize edebilirim. Kitabın fiyatı 15 YTL.

powerbyaydin

• Ziyaretçi
« Yanıtla #24 : Nisan 12, 2007, 19:11:45 »
Halil abi iyi bir konuya değinmişsin, bu konuda çabalarını biliyorum ve hep aklıma horneti ilk aldığında Ahmet ustanın sana verdiği dersi anlatman geliyor ve kopuyorum  ;D

bu konuda eğitim şart diye düşünüyorum ne kadar kullandığım motorda virajlarda iyide olsam daha fazlasını bilmek en iyisi

genelde yaşadığım bir olay sonrası sonunu görmediğim virajlarda mümkün olduğu kadar yavaş girerim

ve benim aklıma gelen bir sorudur her zaman :
*önümüzü göremediğimiz bir virajada, viraja başlıyoruz ve tam her şey yolunda iken ıslak bir zemin yada farklı cisimler yolda denk gelirse ne yaparız nasıl kurtuluruz ?

Çevrimdışı klass_07

• orhan yeşil
  • Üye
  • *
« Yanıtla #25 : Nisan 12, 2007, 19:35:56 »

ve benim aklıma gelen bir sorudur her zaman :

*önümüzü göremediğimiz bir virajada, viraja başlıyoruz ve tam her şey yolunda iken ıslak bir zemin yada farklı cisimler yolda denk gelirse ne yaparız nasıl kurtuluruz ?

Viraja girerken dönüşe erken başlamayacağız.Başlarsak virajda önümüze bir engel çıkarsa,engelden kaçmak için karşıdan gelen bir araçla burun buruna gelebiliriz.

Virajda çizgimiz çok önemli.Bu konuda internette birçok bilgi var,mutlaka araştırmalısın.
0542 5943545
Honda CRF 250 R 

'Bildiğimizi zannetmemiz öğrenmemizin en büyük düşmanıdır'

powerbyaydin

• Ziyaretçi
« Yanıtla #26 : Nisan 12, 2007, 19:40:19 »
benim demek istediğim U şeklinde bir viraj düşünün siz başlıyorsunuz dengeli bir şekilde yatmaya ama virajın ortasında ne var bilmiyorsunuz sizi bekliyen en kötü olay kaygan zemin ve taş toprak gibi kaydırıcı maddeler ?

şimdiye kadar başıma gelmedi ama olursa ne yapmak lazım

Çevrimdışı klass_07

• orhan yeşil
  • Üye
  • *
« Yanıtla #27 : Nisan 12, 2007, 19:46:06 »
Kapanan virajlarda ne yapmak gerektiği vs. hakkında , yarın toplantıda bunları konuşuruz.
0542 5943545
Honda CRF 250 R 

'Bildiğimizi zannetmemiz öğrenmemizin en büyük düşmanıdır'

powerbyaydin

• Ziyaretçi
« Yanıtla #28 : Nisan 12, 2007, 19:51:35 »
toplantılara katılmak en iyisi paylaşım için ama bu aralar iş düzenini kuramadığım için gelemiyorum en kısa zamanda katılırım umarım  ;)

GokhanD

• Ziyaretçi
« Yanıtla #29 : Nisan 12, 2007, 23:47:40 »
bu konuda yegane kural " gördüğün kadar git" ve "görüş ve öngörü olarak motorunun bulunduğu yerden 5 saniye ötede ol" dur... eğer bu kurallar çalışmıyorsa o viraja hızlı girmişsiniz ve herhangi bir tehlike için payınız kalmamış demektir.

zira viraja güzel yatmak demek, virajın çıkışını görerek olan bir durumdur. Çıkışını görmediğiniz viraja güzel yatmak ise görebildiğiniz noktaya kadar girdiğiniz süratin verdiği yatma açısıdır...

aksi tam yatmaktırki bununda hem o anda hemde sonrasında "güzel" olmayacağına eminim...

ve bir küçük ilave daha "keskin viraj" yoktur...