Öncelikle fotografcının kendisine sorması gereken soru şu olmalı..
"Benim fotograf anlayışım nedir,çektiğim fotografları ne yapacağım ve nasıl değerlendireceğim"
Bu soruya kendi kafasında yanıt buldugu zaman fotografa bakış penceresi belli olacak ve bu anlamda kompak veya SLR fotograf makinesi ve buna bağlı lens düşünecektir."Adamlar çok güzel fotograflar çekiyor" mantığı ile bir fotograf makinası kovalamanın doğruluğuna inanmıyorum.Dr.Halim'in yazdığı gibi fotograf makinası ve lens sadece bir araçtır.Fotografcı daha makineyi gözüne götürmeden konunun fotografını beyninde çekmiş ve işin yarısını bitirmiştir.Geriye işin teknik kısmı kalır.Tabii,bunun içine fotograf bilgisini de ekleyerek.
SLR makine alınca fotograf çekme sorunumuz bitiyor mu?Kesinlikle hayır.!Hatta zor ve bilinmesi gereken detaylar yeni başlıyor.Oysa kompak makinelerde fazla teknik-fotografik bilgi gerekmiyor.Yeni nesil kompak makineler SLR makinelerin yaptıklarını bir dereceye kadar yapabiliyorlarsa da bir fotografcıya yeterli olmayabilir.
SLR makine yanında iyi bir lens de ister.Bir tane yetmez degisik fokallerde belki de iki tane daha ister..Bu kişinin fotografa ilgisi ve beklentisiyle dogru orantılıdır.İyi lensler genelde de makineden daha pahalıdır.
Bir de "megapiksel" takıntısı var.
Çok megapikselle ne yapacağız.?
Çok megapikselle şunlar yapılabilir..
Fotografın içinden istediğimiz bir bölüm kesilip kullanılabilinir.
Devasa boyutta afiş yapılabilir.
Reklam fotografcılığı yapılır ve kaliteli baskılar alınır.
Çok büyük baskılar yapılarak çarpıcı sergiler düzenlenebilir.
Şimdi "biraz daha iyi fotograf çekmek istiyorum" beklentisi olan bir amatör yukarıdakilerin hangisini yapacaktır da çok megapikselli makine düşlesin.?
Çok megapiksel çok para+SLR makine daha çok para+birkaç lens çok daha çok para+olmazsa olmaz başka makine aksesuarları da ekledik mi=servet..
Bu aritmetik parası olana degil tabii..
Önerim..
Motor keyfini aksatmıyacak bir makine ama iyisi..Fotograf yaşamınızda motor kadar yer tutacaksa bence hem SLR hem kompak bir makine edinmelisiniz.Gezerken kompak makine olacak yanınızda.SLR de sadece fotograf için çıktığınızda..Ben böyle yaptım ve yapıyorum..
Can Dostumun önerisine katılıyorum..Sony kompaklar kullanım açısından çok rahat makinelerdir.Son günlerde Panasonik ve Samsung da ciddi bir atak içinde.Canon'u yok saymayın yine de.Her zaman var olduğu için bahsi geçmedi.Aranması gereken tek ayrıntı pillerinin daha uzun ömürlü olması,hızlı ve kolay sarj,seyir esnasında enerjiyi hızlı tüketecek uygulamalırın kolay kapatılması.Lenslerinin şu veya bu marka veya isim olmasının gözle görülebilir herhangi bir belirginliği yoktur..
SLR isteklilerine önerim..
Ben Nikondan başka kuş..pardon,makine tanımadım..Tanısam iyiydi ama olmadı.Lenslerim Nikon oldugu için hep Nikon makine peşinde koştum..Şu an..D200,D300 iyi hatta çok iyi makinelerdir.D200'ün ikinci el piyasası da oluşmuş durumdadır.D3' ü de ekleyeyim,inceleyin.
Alacağınız makine ne olursa olsun mutlaka teknik destek veren bir marka olsun.Garantisi yurt içinde olsun.kullanım kılavuzu anlaşılır olsun.Ve,makineyle nereye giderseniz gidin kullanım kitapcığını yanınızda mutlaka taşıyın.Evde boş zamanlarınızda bu kitapçığı okuyarak uygulamalar yapın.Bilgisayarınızda inceleyin.Bu yöntem hem makinenizi tanımanızı hem de fotografı daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
Bu arada fotograf'a "resim" dendiğini hala görüyorum.. :sopa2:Sanırım artık buna alışmalıyım..

Sevgiler..