Bel veya böbrek kemeri veya kısaca bellik olarak adlandırdığımız aksesuarın kullanımı hakkında ciddi tereddütlerim vardı hep. Motosiklete yeni başlayanlara tavsiye edilen ilk alınacaklar listesinde hiçbir zaman bulunmamasına rağmen motorcu arkadaşlarımızın çokça tercih ettiklerini görünce işin aslını astarını araştırmaya karar verdim. Tabi öncelikle bu aksesuarı kullanan arkadaşlara sormak lazımdı bu aksesuarı niçin kullanıyorsunuz diye. Eğer tatmin edici bir cevap alabilirsek, elbette bilimsel bir şekilde açıklanmak kaydıyla hemen yaptığımız bu hatayı telafi etmeliydik. Gittiğimiz Marmaris, Emok ve Yenice festivallerinde kullanan kullanmayan arkadaşlara sorduk,” ya arkadaş neden kullanıyorsun şu belliği” diye. Bu arada yetinmedik hem bu sitede hemde bir başka sitede arkadaşların görüşlerini aldık. Bir yandan da internette ciddi bir araştırma yaptık. Nihayetinde belirli bir fikre sahip olduk, Önce lokal sonuçları ve izlenimlerimi vermek isterim.
Arkadaşlarımızın bir kısmı böbreklerin üşütmesini engellemek, bir kısmı bel ağrısını durdurmak, bir kısmı iç organları özellikle böbrekleri sarsıntıdan korumak, bir kısmı da çok ilginçtir alışkanlıktan taktığını söylüyor. Bir arkadaşımız ise böbreğinin çok taş ve kum yaptığını bu yüzden kullandığını belirtiyor.
Ufak bir ayrıntıyı önce belirteyim. Benim burada bahsettiğim spine protector değil, back protector, back belt veya kidney belt denilen aksesuar. Birbirlerinden farklılar tabiki.
Belin üşümesi yani lokal ısı kaybı özellikle bel gibi kas bakımından zengin bir bölgede devamlı ısınan, gevşeyen ve kasılan kaslar üzerinde spasm etkisi yaratarak kas kramplarına ve spasmlarına yol açar. Alışkın olmadığımız yani antremansız olduğumuz duruş biçimiyle beraber sürüş sonrası ciddi olarak bel ağrısı çekebiliriz..Eğer bu aksesuar bu amaçla kullanılıyorsa buna diyeceğim sadece “hocam kullanmaya devam et ama istersen pantolon ve mont belini örtüyorsa buna gerek yok” olabilir. Yani boşu boşuna fazladan para verme adam gibi belini ört.
Böbrek üşütmesi diye bir olay yok, genel bir vücut ısı kaybı veya hipotermiden bahsedilir ki bu çok farklı bir durum. Özetle belini üşütenin böbreği iltihaplanır diye bir saptama yapılamaz.
Sarsıntıyı engellemek veya böbrekleri sarsıntıdan korumak denilen savunmada bilimsel değil. Bildiğiniz gibi dışarıdan bu tür kemerler iç organları korumak, sarsıntılarını engellemek için kullanılmaları mümkün değil, sıksa sıksa sadece kasları sıkar, iç organlara herhangi bir etkisi olamaz. Üstelik de böbrekler her nefes alıp vermede hareket eden mobil organlardır dışarıdan ne yaparsanız yapın bu hareketliliği engelleyemezsiniz, ayrıca gereği de yok.
Şimdi gelelim dünyada kullanım nasıl?
Bellik sadece motorcularda değil ağır kaldıran bütün sporcularda ve profesyonel işçiler tarafından da beli korumak, ağrıyı engellemek ve mevcut ağrıyı azaltmak amacıyla kullanımı tartışma konusudur ve etkinliği ispat edilememiştir. Üretici firmaların kullanım kılavuzları haricinde bu amaçla kullanılması gerektiğini gösteren de en ufak bir yayın yoktur. Güney afrikada bütün vücud vibrasyonuna maruz kalan işçilerinde bel ağrısını engellemede çok sık kullanılmasına rağmen diğer ülkelerde faydası ispatlanamadığı gözlenmektedir.
Böbrek kemeri özellikle off road motosiklet yarışlarında böbrekleri sabit tutmak, böbreklerin yırtılmasını ve idrarda kanamayı engellemek amacıyla sıklıkla kullanılır ve hatta bel ağrıları için de faydalı olduğu söylenir. Ancak bütün bu iddialar kişisel inançlardan ve üretici firma bilgilerine dayanır ve hiçbir şekilde faydalı olduğu ispat edilememiştir.
Ancak Ohio,Columbos Üniversitesinde yapılan bir çalışmanın son cümlesini özellikle yazmak istiyorum. “Eğer daha önceden bilinen bir bel probleminiz varsa, bu doktorlar tarafından kanıtlanmış ve tedavi görmekteyseniz ve bel kemeri bir doktor tarafından size tavsiye edilmişse, o zaman tamam kullanabilirsiniz”
Sonuç olarak uzun yıllardır ben bel koruması amacıyla bir aksesuar kullanmıyorum ve bir zararını görmedim. Kişisel kanaatim bu aksesuarın sadece aksesuar olarak faydası var onun haricinde pek bir faydası yok ama kullanan arkadaşlar faydası olduğuna inanıyorlarsa kullanmaya devam etsinler, diyor hepinize hayırlı sürüşler diliyorum.
Elde ettiğim bilgileri sizinle paylaşmak istedim, daha geniş bilgiyi aşağıdaki llinkten bulabilirsiniz.
http://www.asosh.org/TopicSpecific/backbelts.htm