Gönderen Konu: Bellik Denilen Şu Aksesuar  (Okunma sayısı 1228 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
Bellik Denilen Şu Aksesuar
« : Aralık 21, 2006, 10:42:18 »

Bel veya böbrek kemeri veya kısaca bellik olarak adlandırdığımız aksesuarın kullanımı hakkında ciddi tereddütlerim vardı hep. Motosiklete yeni başlayanlara tavsiye edilen ilk alınacaklar listesinde hiçbir zaman bulunmamasına rağmen motorcu arkadaşlarımızın çokça tercih ettiklerini görünce işin aslını astarını araştırmaya karar verdim. Tabi öncelikle bu aksesuarı kullanan arkadaşlara sormak lazımdı bu aksesuarı niçin kullanıyorsunuz diye. Eğer tatmin edici bir cevap alabilirsek, elbette bilimsel bir şekilde açıklanmak kaydıyla hemen yaptığımız bu hatayı telafi etmeliydik.  Gittiğimiz Marmaris, Emok ve Yenice festivallerinde kullanan kullanmayan arkadaşlara sorduk,” ya arkadaş neden kullanıyorsun şu belliği” diye. Bu arada yetinmedik hem bu sitede hemde bir başka sitede arkadaşların görüşlerini aldık. Bir yandan da internette ciddi bir araştırma yaptık. Nihayetinde belirli bir fikre sahip olduk, Önce lokal sonuçları ve izlenimlerimi vermek isterim.
Arkadaşlarımızın bir kısmı böbreklerin üşütmesini engellemek, bir kısmı bel ağrısını durdurmak, bir kısmı iç organları özellikle böbrekleri sarsıntıdan korumak, bir kısmı da çok ilginçtir alışkanlıktan taktığını söylüyor. Bir arkadaşımız ise böbreğinin çok taş ve kum yaptığını bu yüzden kullandığını belirtiyor.
Ufak bir ayrıntıyı önce belirteyim. Benim burada bahsettiğim spine protector değil, back protector, back belt veya kidney belt denilen aksesuar. Birbirlerinden farklılar tabiki.
Belin üşümesi yani lokal ısı kaybı özellikle bel gibi kas bakımından zengin bir bölgede devamlı ısınan, gevşeyen ve kasılan kaslar üzerinde spasm etkisi yaratarak kas kramplarına ve spasmlarına yol açar. Alışkın olmadığımız yani antremansız olduğumuz duruş biçimiyle beraber sürüş sonrası ciddi olarak bel ağrısı çekebiliriz..Eğer bu aksesuar bu amaçla kullanılıyorsa buna diyeceğim sadece “hocam kullanmaya devam et ama istersen pantolon ve mont belini örtüyorsa buna gerek yok” olabilir. Yani boşu boşuna fazladan para verme adam gibi belini ört.
Böbrek üşütmesi diye bir olay yok, genel bir vücut ısı kaybı veya hipotermiden bahsedilir ki bu çok farklı bir durum. Özetle belini üşütenin böbreği iltihaplanır diye bir saptama yapılamaz.
Sarsıntıyı engellemek veya böbrekleri sarsıntıdan korumak denilen savunmada bilimsel değil. Bildiğiniz gibi dışarıdan bu tür kemerler iç organları korumak, sarsıntılarını engellemek için kullanılmaları mümkün değil, sıksa sıksa sadece kasları sıkar, iç organlara herhangi bir etkisi olamaz. Üstelik de böbrekler her nefes alıp vermede hareket eden mobil organlardır dışarıdan ne yaparsanız yapın bu hareketliliği engelleyemezsiniz, ayrıca gereği de yok.
Şimdi gelelim dünyada kullanım nasıl?
Bellik sadece motorcularda değil ağır kaldıran bütün sporcularda ve profesyonel işçiler tarafından da beli korumak, ağrıyı engellemek ve mevcut ağrıyı azaltmak amacıyla kullanımı tartışma konusudur ve etkinliği ispat edilememiştir. Üretici firmaların kullanım kılavuzları haricinde bu amaçla kullanılması gerektiğini gösteren de en ufak bir yayın yoktur. Güney afrikada bütün vücud vibrasyonuna maruz kalan işçilerinde bel ağrısını engellemede çok sık kullanılmasına rağmen diğer ülkelerde faydası ispatlanamadığı gözlenmektedir.
Böbrek kemeri özellikle off road motosiklet yarışlarında böbrekleri sabit tutmak, böbreklerin yırtılmasını ve idrarda kanamayı engellemek amacıyla sıklıkla kullanılır ve hatta bel ağrıları için de faydalı olduğu söylenir. Ancak bütün bu iddialar kişisel inançlardan ve üretici firma bilgilerine dayanır ve hiçbir şekilde faydalı olduğu ispat edilememiştir.
Ancak Ohio,Columbos Üniversitesinde yapılan bir çalışmanın son cümlesini özellikle yazmak istiyorum. “Eğer daha önceden bilinen bir bel probleminiz varsa,  bu doktorlar tarafından kanıtlanmış ve tedavi görmekteyseniz ve bel kemeri bir doktor tarafından size tavsiye edilmişse, o zaman tamam kullanabilirsiniz”
Sonuç olarak uzun yıllardır ben bel koruması amacıyla bir aksesuar kullanmıyorum ve bir zararını görmedim. Kişisel kanaatim bu aksesuarın sadece aksesuar olarak faydası var onun haricinde pek bir faydası yok ama kullanan arkadaşlar faydası olduğuna inanıyorlarsa kullanmaya devam etsinler, diyor hepinize hayırlı sürüşler diliyorum.
Elde ettiğim bilgileri sizinle paylaşmak istedim, daha geniş bilgiyi aşağıdaki llinkten bulabilirsiniz.

http://www.asosh.org/TopicSpecific/backbelts.htm
Bende Mecnun'dan çok aşıklık istidadı var.
Asıl aşık-ı sadık menim.
Mecnun'un sadece adı çıkmış

Halim Yılmaz, Tekirdağ

Çevrimdışı kenan

• Üye
  • *
  • kafanıza kasktan başka birşey takmayın :))
« Yanıtla #1 : Aralık 21, 2006, 11:02:24 »
eline sağlık hocam
kenan sofuoğlu

Çevrimdışı DÖNENCE

• YILMAZ BAŞER
  • Üye
  • *
« Yanıtla #2 : Aralık 21, 2006, 11:05:07 »
hocam ellerine sağlık güzel yazı olmuş.
bu dünya kimseye kalmaz ,hırsı bırak yaşamaya bak.
yılmaz başer  533 733 83 91
A RH (- ) NEG.  honda deauville 07 DV 512

mehmetsezen

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Aralık 21, 2006, 12:24:31 »
Elinize sağlık.Çok güzel bir yazı olmuş.

ariassos

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Aralık 22, 2006, 19:24:48 »
Sevgili Halim Abi,
yorumunla alakalı olarak,
yararlı olup olmadığı kesin sonuçlara bağlanamamıştır.Kişisel yorumlar ve üretici firmaların söylemleri mevcut deniyor.Görünen o-ki , hangi sebeble üretildiği tam manasıyla belirtilmemiş.peki sormak istiyorum;
*maksatının dışında uyarlamamı yapılmış?
*kullandığım belliğin , tam omiriliklere gelen bölümünde koruma var?bu koruma ne için?
*İlginç olan şu , hiç bir dayanağı olmamasına rağmen çatır çatır satılan bellik! nedir-neiçindir? abi allah aşkına? :)

teşekkürler paylaşımın için.

Çevrimdışı YALNIZ SÜRÜCÜ

• HAŞİM ARIKAN
  • Üye
  • *
  • 2003 Aprilia Pegaso 650i
    • www.sigortacihasim.net
« Yanıtla #5 : Aralık 23, 2006, 00:18:06 »
Sen tak kardeşim,sen tak.
Kullanıpda kim zarar görmüş.
En azından dışdan gelebilecek darbelere karşı omuriliğinin zedelenmesini önleyecek mi?
Sen ona bak.
Bende takıyorum.Belimisıkıyor ve motorda dik duruyorum.Omuriliğime binen yükü alıyor ve rahat ediyorum.
Bir faydası olmasa neden yapılsın.
Soğukda da belimi koruyor.Üşütmüyor.
Ben memnununum.ç
Belki psikolojiktir ama,asprinden de iyidir.
Haşim Arıkan Axa Sigorta Antalya acentesi
Cep : 0533-5534202 Tel : 0242-3169700
Fax  : 0242-3169703
Adres:Yeşilbahçe Mh.Çınarlı Cd.39/B
Msn  : axasigortahasim@hotmail.com

Çevrimdışı BENGÜ

• SUAT BENGÜ
  • Üye
  • *
  • DOSTLUKLAR YARIŞA DÖNMEZ İSE KEYFİNDEN GEÇİLMEZ
« Yanıtla #6 : Aralık 23, 2006, 00:52:10 »
gece uykum kaçınca şu bellik le ılgılı bır araştırma yapayım dedim valla  cevap oldukca açık ve etkileyici sizlerle'de paylaşayım istedim . (alıntıdır.motor delisi.com dan)
bence herkes bu yazıyı okuduktan sonra risk seviyesini 0 'a indirmeye çalışacaktır. sonuçlar oldukça ürkütücü  Allah kimsenin başına vermesin. Belliğimizi hatta sırtlığımızı mutlaka takalım arkadaşlar.tshirt bile giyseniz bi sırtlık takın o kadarda kötü durmuyor..

her kemik kendine göre kodlanmış ve herhangi birisine zarar geldiğinde neler olabileceği yazıyor fakat herhangi biri bile kırılsa kesin olarak bu sonuçla karşı karşıyasınız;

genital - seksüel fonksiyonlarda duyu kaybedilecektir..   

Umarım bu yazı benim gibi herkesi ürkütmüştür ve çok çok çok daha dikkatli olmaları gerektiğinin bilincine vardırmıştır..

OMURİLİK FELCİ NEDİR, NASIL OLUŞUR?

--------------------------------------------------------------------------------

OMURGA VE OMURİLİK ANATOMİSİ

Omurga, bir taraftan vücudumuzun dik durmasını, diğer taraftan da içindeki kanaldan geçen omuriliğin korunmasını sağlayan kemik zincirine verilen addır. Omurilik ise beyin kökünden başlayarak, kuyruksokumuna kadar uzanan ve beyin ile organlar arasındaki irtibatı sağlayan merkezi sinir sistemine verilen addır. Spinal cord (kord okunur), ya da medula spinalis olarak da adlandırılan omurilik, beyinden gelen cevapları da beyne cevapları da beyne iletmektedir. Bu bakımdan organların bütün motor, (yani hareket faaliyetleri) ve duyu (his) faaliyetleri omurilik tarafından yaptırılır ve kontrol edilir. Omurilik bunun yanında tek başına refleksleri de kontrol etmektedir.

33 kemikten oluşan omurga sistemimizin her birine vertebra (omur) adını vermekteyiz. Bu omurların bulundukları bölgeye göre şekilleri bazı farklılıklar göstermekle birlikte genel anatomik yapıları aynıdır. Bu şekil farklılıklarına göre sınıflanan omurlar 5 grupta ele alınmaktadır. Buna göre;

1. Cervikal ( Dorsal) Vertebraları 7 tane

2. Torakal Vertebraları 12 tane

3. Lomber Vertebraları 5 tane

4. Sakral Vertebraları 5 tane

5. Coxgeal Verttebraları Birbirine yapışık halde 3-4 tane

1. Cervikal Vertebraları: Kafatası bitim noktasından başlayıp, ensekköküne kadar uzanan boyun bölgesindeki7 omur cervikal vertebraları olarak adlandırılmaktadır. Kollar, ellerin motor (yani hareket ve duyu (his) faaliyetleri omuriliğin bu seviyedeki bölgeleri tarafından kontrol edilmektedir. Eğer omurgada meydana gelen bir hasar bu bölgede omuriliğe zarar verirse, vücudun kollar ve aşağısındaki bölgeleri felç olacaktır. Quardipleji (kuardipleji) olarak adlandırılan bu felç türünde solunum hareketini kontrol eden kaslar da etkileneceği için ölüm riski de söz konusu olabilir.

2. Torakal (Dorsal) Vertebraları: Ense kökünden başlayıp, kaburgaların omurgayla birleştiği son noktaya kadar olan 12 vertebraya verilen addır. Bu omurlar; gövde bölgesine ait motor ve duyu kontrol etmektedir. Eğer hasar bu bölgede gerçekleşir ve bir felç yaşanırsa, gövde ve aşağısında kalan bölgede, yani ayaklar, genital ve seksüel yetenekler üzerindeki kontrol ortadan kalkacak, (bacaklar ve ayaklar işlev kaybedeceği için) paraplejik felç yaşanacaktır.

3. Lomber Vertebraları: Torakal vertebraları sonra bel bölgesini tutan 5 tane vertebraya lomber vertebraları adı verilmektedir. Lomber vertebraları bir hasar bir hasar omuriliğe bası yaparsa paraplejik felç yaşanacak; bacaklar ve aşağı bölgede kalan fonksiyonlar, yani genital ve seksüel yetenekler üzerindeki kontrol ortadan kalkacaktır .

4. Sakral Vertebraları: Kuyruk sokumu bölgesindeki 5 vertebraya verilen addır. Bu vertebralar, (diz altında kalan) aayakları ve seksüel- genital işlevleri kontrol eder. Bu bölgede yaşanacak bir hasar sonucunda ayaklar ve genital - seksüel fonksiyonlarda duyu ve motor faaliyetler kaybedilecektir.

5. Coxygeal Vertebraları: Kuyruksokumunun uç kısmında , birbirine yapışmış ve güdükleşmiş halde uzanan 3-4 vertebraya verilen addır. Bu vertebralar tek başlarına bir bölgeyi kontrol etmemekte, burada yaşanacak travmalar belirgin bir felce yol açmamakta, ancak sadece ayaklarda işlev bozuklukları olabilmektedir.

Bu şekilde sınıflandığında omurların içte kalan tambur şeklindeki oval kısımlarına corpus, sağında ve solunda kalan çıkıntılarına çıkıntı, arka kısmında kalan boynuz şeklindeki uzantıya da spinöz çıkıntı adı verilmektedir.

Vertebralar, birbirlerine aralarındaki discus (diskus okunur) adı verilen yastıklarla bağlanmaktadır. Disklerin omurga sistemi içindeki rolü, kemiklerin birbirine değerek aşınmasını önlemek ve omurga hareketine müsaade eden esnekliğe imkan sağlamaktadır. Omurga bunun yanında, her taraftan onu saran ve ligaman adı verilen bağ dokularıyla sıkı sıkıya sarılmıştır. Ligamanların ön bölgeyi tutanlarına onterior ligaman, arka bölgeyi tutanlarına da posterior ligaman adı verilmektedir. İşte bütün bu unsurlarla bir bütünlük oluşturan omurga sistemi stabil (yani sabitlenmiş)bir halde görevini tam olarak yapmakta ve omuriliği korumaktadır.

Başlangıçta da belirtildiği gibi, Omurilik, omurganın içerisinde yer almaktadır. Ancak omurilik bu kanal içerisinde; dura adı verilen bir zarla çevrili olan BOS’un yani beyin omurilik sıvısının içinde bulunmaktadır. BOS yani boyun omurilik sıvısı, spinal kordun dura ve kemiğe değmesini engelleyen bir hidrolik tampon görevi görmektedir.

Omurilik, anatomik olarak iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım; C1’den L1-2’ye kadar uzanan ana parçadır. İkinci kısımsa; bu bölgeden aşağı kadar uzanan ve at kuyruğuna benzeyen sinir lifi demetinden oluşan ve cauda equina (kauda eqina okunur)adı verilen kısımdır. Anatomik olarak bu şekilde yapılan omurilik; organlarla bağlantıyı, vertebralar arasında uzattığı sinir kökleri vasıtasıyla kurar. Toplam 31 çift sinir kökünün bölgelere göre dağılımı şöyledir:

1. Certikal Bölge 7+1=8 çift

2. Torakal Bölge 12 çift

3. Lomber Bölge 5 çift

4. Sakral Bölge 5 çift

5. Coxygeal Bölge 1 çift

Bu anatomik özelliklere sahip olan omurilik, bir hastalık ya da travmaya bağlı olarak baskıya uğrarsa, yani basıya maruz kalırsa işlevini yitirebilir. Bası yapacak hastalık ya da travma direkt omurilik üzerinde olabilmekle birlikte, bu durum daha çok, omurgada yani vertebra kemiklerinde gelişen bir hastalık veya travmanın etkisiyle olmaktadır. Özellikle bir kaza sonucu kırılan vertebralardan kopan kemik parçaları, vertebranın içinden geçen omuriliğe zarar vermekte (kesi oluşturarak) omurilik felcine sebep olmaktadır. Bu şekilde zarar gören omurilik hücreleri bir daha yeniden canlandırılamaz ve üretilemez.
HONDA                   HONDA
SHADOW-VT600 / NT 700 DEAUVILLE
TEL:0543 528 30 70
Ne sürdüğün önemli değildir motor ve iki tekeri olsun rüzgar aynı rüzgardır sen keyfini çıkar.

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
« Yanıtla #7 : Aralık 23, 2006, 09:52:07 »
Görünen o ki benim yazım dikkatli okunmamış. Bellik ayrı omurilik koruması ayrı.

Alıntı yapılan: BİLGE SNOB
Ufak bir ayrıntıyı önce belirteyim. Benim burada bahsettiğim spine protector değil, back protector, back belt veya kidney belt denilen aksesuar. Birbirlerinden farklılar tabiki.

diye yazmışım. Elamaları ve portakalları karıştırmayalım bu bir ;D ;D

Alıntı yapılan: CANIM BAŞKANIM
Kullanıpda kim zarar görmüş.
En azından dışdan gelebilecek darbelere karşı omuriliğinin zedelenmesini önleyecek mi?
demiş, kimsenin zarar gördüğünü söylemiyorum ben, kimseye faydası yok diyorum. Ayrıcana soruna cevaptır abi ÖNLEMEZ.
Yukarıdaki fotoğraflar sadece belliktir, omurilik koruması değil. Hepinizi öpüyorum :-* :-*
Asıl aşık-ı sadık menim.

Halim Yılmaz, Tekirdağ

GoldWing

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Aralık 24, 2006, 00:42:48 »
Bellik gerçekten böbrekleri sıcak tutuyor.Benim gibi taş ve kum problemi olanlara kesinlikle tavsiye ederim.
Ancak esas işlevi ,montun içine değilde dışına takılınca sirkülasyonu önlüyor ve belden hava kaçışını durdurduğu için oluşturduğu hava yastığıyla montun içindeki havanın sabit ısıda kalmasını sağlıyor.Aynı balıkadam elbisesine ilk giren suyun sirküle olmadığı için vücut ısısına ulaşıp bir tampon bölge oluşturması gibi.Uzun süre bellik kullananlar bellik takmadıkları anda bu ısı farkını hemen hissederler sanıyorum.Çünkü ben hemen hissediyorum.     :dusunceli:

Çevrimdışı YALNIZ SÜRÜCÜ

• HAŞİM ARIKAN
  • Üye
  • *
    • www.sigortacihasim.net
« Yanıtla #9 : Aralık 24, 2006, 18:02:08 »
Goldwing çok güzel bir anlatımla belliğin bir faydası daha ortaya döktü
Bende aynı düşünce ile takıyorum ve faydasını gördüm.
Bunun yerine Dr.Halim'im Bel kuşağı takın diyor.Boşuna bu kadar para vermeyin diyor.
Tamam bel kuşağıda olur ama...
Beyaz ve krem rengi ile bel kuşağının montun üstüne sardığımızda görüntü kirliliği olur gibime geliyor be Halim..
Hemde ucunda çengelli iğne olacak kaymasını ve çözülmesini engellemek için.
Ama isteyen içine bel kuşağı sarsın bağlasın,uğraşır.

Çevrimdışı drerkal

• H.İbrahim ERKAL
  • Admin
  • *
  • 05324378793 - TB4CHE
« Yanıtla #10 : Aralık 24, 2006, 23:40:11 »
sevgili abilerim... böbreğinizi üşütmemek istiyorsanız vücut ısınızı koruyun. bunun için de öncelikli olarak motosiklet üzerinde en çok ısı kaybına yol açan bölgenizi yani baş ve boynunuzu soğuktan koruyun. tabi buna ek olarak tüm uzuvlarımızı da motosiklet için dizayn edilmiş giysilerle korumamız gerekir. özetle; böbreğinizi üşütmemek için maske takın. kışlık eldiven giyin, bot giyin vs vs..

vücut, hipotermi'ye maruz kaldığında belliğinizi içten de taksanız dıştan da taksanız size bir faydası olmayacaktır.

spin protector kullanmadığınız sürece de travmaya maruz kaldığınızda belinizi yaralanmaktan koruyamazsınız. lütfen  belinize taktığınız spin protector dışındaki aksesuarlar size sahte bir güven vermesin.

R 1200 GS '06
İyi sürüş bir sanattır..

Çevrimdışı YALNIZ SÜRÜCÜ

• HAŞİM ARIKAN
  • Üye
  • *
    • www.sigortacihasim.net
« Yanıtla #11 : Aralık 25, 2006, 19:54:03 »
Doğru söze ne demeli  :borazan: Duyduk duymadık demeyin
« Son Düzenleme: Aralık 26, 2006, 20:51:02 Gönderen: drerkal »

gölgebey

• Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Mart 21, 2007, 13:28:18 »
halim bey bilgi için teşekkürler.bir süre önce başka bir motor sitesinde (sanırım süper eva  )belliğin olmazssa olmaz olduğundan söz ediliyordu tabi siz doktorsunuz ve daha iyi bilirsiniz.omurgayı koruma konusunda hiç işlevi yokmu?
« Son Düzenleme: Mart 21, 2007, 13:34:35 Gönderen: gölgebey »

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
« Yanıtla #13 : Mart 21, 2007, 14:57:02 »
Alıntı yapılan: DrErkal
spin protector kullanmadığınız sürece de travmaya maruz kaldığınızda belinizi yaralanmaktan koruyamazsınız. lütfen  belinize taktığınız spin protector dışındaki aksesuarlar size sahte bir güven vermesin.

İsmail Bey, DrErkal bu konuda aslında benim yazacağımı yazmış. Spine Protector denilen zımbırtı aşağıdaki zımbırtı

Bunlar genellikle sert organik maddelerden yapılıyorlar ve travmalarda beli tabiki de omurgayı koruyabiliyorlar. Ancak bunlar bile profesyonel biniciler için hiç bir şekilde koruyucu olmadıkları için onlar içinde çelik bar bulunan koruyucular kullanıyorlar.
Bu tip koruyucuların en büyük dezavantajı kullanışlı olmamaları. Rahat değiller, conforlu değiller.
Asıl aşık-ı sadık menim.

Halim Yılmaz, Tekirdağ

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
« Yanıtla #14 : Mart 21, 2007, 15:00:37 »
Sevgili Başkanım söylemeyi unuttum. Yukarıdaki yazı tamamen bilimsel bir yazıdır. Altında da linki vardır. Bir bilim adamı olarak "böbrek üşütmesi" için bellik ve "diz üşütmesi" için dizlik gibi desteksiz inanışlara inanamamın mümkün olmadığını belirteyim de içimde uhte kalmasın  :)
Asıl aşık-ı sadık menim.

Halim Yılmaz, Tekirdağ