Benim tecrübelerim şu yönde...
Denemelerim hep pnr telsizler ile oldu.. Bluetooth denemedim.
1. Kaskım race tipi olduğundan kullandığım kulaklıklar hep kulağımı rahatsız etti. En çok audio tup'ten memnun kaldım ancak onda da ses seviyesi düşük kaldı.
2. Push to talk tarzı uygulama en etkili olanı. Ancak her taraf kablo oluyor. Alternatifi olan vox, normal mikrofon kullanıldığında fevkalade zor ayarlanıyor. Ya çevresel seslerden çabuk etkileniyor ve sürekli iletime geçiyor, ya da aktifleştirmek için çok bağırmak gerekiyor. Bir türlü vox ile konforlu kullanım elde edilemiyor. Vox ile gırtlak mikrofonunu denedim. Hassasiyet ayarı bu şekilde daha kolay oluyor. Ancak bayanların sesi gırtlak anatomisi farklı olduğundan bu tarz mikrofonlarla anlaşılır biçimde iletilemiyor.
3. Telsizin kapsama alanı yüksek, ancak half dublex (tek yönlü) ses iletimi mümkün.
4. Bluetooth'un kapsama alanı düşük, ancak full dublex (çift yönlü) ses iletimi mümkün.
5. Telsizde aynı anda ikiden fazla kişi ile iletişim kurulabiliyor. Bluetooth'ta sanırım sadece iki kişi iletişim kurabiliyor.
6. Telsiz maliyeti düşük, Bluetooth maliyeti yüksek..
7. Pil ömürleri hakkında yorum yapamayacağım..
Not: Bu denemelerde sevgili Levent DEMİR'in büyük katkıları oldu.. İlk telsizleri o hediye etmişti sağolsun.. Kendisi halen vazgeçmiş değil.. Levent'in de şahsi tecrübelerinden yararlanmak lazım..
Touring tarzı motorlarda bu denemelerin, özellikle vox ile ilgili uygulamaların daha başarılı olacağı kanaatindeyim..