Tik-tik ediyorsa bana şase bağlantısında veya başka bir yerde oksitlenme var gibi geldi. 5 haftada, eğer kaçak elektrik yoksa, akü pek bitmez. Bütün kış yatarsa akü boşalması olasılığı daha öne çıkardı.
Akünün eksi kutbu kısa bir kabloyla şasede bir yerde bir vidayla bağlıdır. Önce bunu söker, temizler, az vazelinle yağlar, takar bir daha marşa basardım. Hala tık-tık ediyorsa, o zaman bir başka aküden besleme alırdım. Takviye akü otomobil aküsü olabilir. Artı artıya, eksi eksi kutba bağlanır, ANCAK bir risk vardır. Her ikisi de 12V olmasına rağmen, motor aküsü 14-16Amper-saat, oto aküsü 60 Amper-saattır. Yani, sistemde zayıf bir yer varsa, kablo incelmesi filan türünden, orayı yakar. Makbül davranış bir başka motor aküsünden takviye almaktır. Takviye alınan motor marş basılmadan önce yüksek bir devire getirilip iyi bir elektirik üretir duruma getirilirse, uzunca bir süre marşa basılı tutulabilir. Bütün bu gayrete rağmen hala almazsa, tık-tık, mık-tık filan türünden veya bir türlü çalışmazsa, daha kapsamlı bir çalışma gerkecek demektir.
Kolay gelsin.
Ender Batur
mebatur@gmail.comhttp://ebatur.fateback.com