Gönderen Konu: MOTOSİKLET ve 90 SÜRÜŞ TAVSİYESİ  (Okunma sayısı 1244 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı klass_07

• orhan yeşil
  • Üye
  • *
Ynt: MOTOSİKLET ve 90 SÜRÜŞ TAVSİYESİ
« Yanıtla #15 : Mayıs 02, 2009, 17:12:36 »
7.Vitesi motorun en yüksek torkuna yakın zamanda değiştiriniz. Debriyajsız vites değiştirme, sarsıntısız sürüş sağlar. Fakat burada zamanlama anahtar noktadır. Gazı anlık kapatın, vitesi yükseltin ve böylece sıradaki dişli kolayca yerine yerleşir. Bu işlem bütün viteslerde geçerlidir ve motora zarar vermez. Damon I'Anson, sürüş eğiticisi.

Bu debriyajsız vites değiştirmeyi becerebilen varsa bana bir zahmet anlatabilir mi acaba?

Debriyajsiz vites degistirmek, gaz tam kapalı iken yapilamiyor.Gaz tam kapalı iken vitesi degistirmeyi denediginizde, vites kolu yerinden kımıldamaz ve vites degismez, ancak, yaklaşık üçte bir gaz var iken vitesin istenirse büyütülebileceğini veya küçültülebileceğini görebilirsiniz. Bununla ilgili bir cok yabanci sitede ve Türkçeye çevrilmiş kitapta konudan bahsediliyor. Motor marka ve modeline de çok bağimlı degil. Standart vitesi olan hemen hemen her motorda, gaz var iken, vites -debriyaja hiç dokunmadan- değiştirilebiliyor. Vites degisimi oldukca sarsıntısız gercekleşiyor.Özellikle devirli kullanımda, debriyaj ile vites değiştirdiğinizde, arka lastigin bir küçük vitese tam düşülür iken bir miktar kaydiğini ve motorun arkasının sağa sola sinirli bir şekilde kafa attığını görmüşsünüzdür. Debriyajsiz vites değişiminde bu da yaşanmıyor.  Normalde debriyaj ile vites değiştirirken, arada motorun devri nerede ise rolantiye kadar duser ise, bir kucuk vitese gecmeyi takiben, debriyaj birakildiğinda motorun devri ile arka lastigin donuş hızı arasında bir uyumsuzluk olur ve bu kaymaya sebep olur. Ancak debriyajsiz kullanımda motor hic rolantiye kadar düşmediginden, bu uyumsuzluk yasanmiyor ve arka lastik vites degisimi esnasinda kaymiyor veya motorun arkası sinirli sinirli saga sola gezinmiyor. Gecen ocak ayında bir sure bu konuyu inceledim ve antrenmanını yaptım. Çok faydalı olduğunu gördüm. Ama hala cok sıkışmadıkça, normal-debriyajli vites degistiriyorum. Bazen, ihtiyac oldugunda, debriyajsız degistirerek, durumu kurtardigim da oluyor. Emniyetli buldugunuz bir yolda denemenizi tavsiye ederim. Ama unutmayın, gaz tam kapalı olmayacak. Yaklasık ücte bir acarsaniz, hem vites buyuturken, hem de kuculturken, hicbir sıkıntı olmadıgını gorebilirsiniz.
Motosiklet vites sisteminde senkromeç de bulunmadigindan, sisteme de bir zararı yok.

Saygılar.

Bahadır Bey bu konuyu daha önce bu topicte http://www.akdenizmotosiklet.org/smf/index.php?topic=695.0 tartışmıştık.
0542 5943545
Honda CRF 250 R 

'Bildiğimizi zannetmemiz öğrenmemizin en büyük düşmanıdır'

Çevrimdışı Afterburner

• Bahadır YILMAZ
  • YK
  • **
« Yanıtla #16 : Mayıs 02, 2009, 17:17:29 »
9. maddede 2 parmak fren yazıyor...sanırım bunun dogru olmadıgı seminerlerde konusulmustu...
Yanılmıyorsam dogrusu 4 parmak fren diye konusulmustu?

Bu konuda degisik fikirler var. Japon Honda hala eğitimlerinde iki parmak yöntemini öğretiyor. Alman ADAC ve İngiliz IAM (Institude of Advanced Motorist) ise, iki parmak fren sıkılı iken bir çarpma yaşanır ise, gidonun bir yere vurması gerçekleştiginde, içeride kalan iki parmakta ciddi yaralanmalar (kırılma, hatta kopma) oldugunu gözlemlemiş ve bu yüzden daha önceden kendilerinin de tavsiye etmekte oldugu ikiparmak fren tekniğini artık uygun bulmadıklarını açiklamişlardır. Özellikle Alman ADAC in zaman zaman daha önceki tavsiyelerini artık iptal ettigini ve farkli tavsiyelere yoneldigini goruyoruz. Bunun sebebi gercek kazalarda olay yeri incelemelerine ekip gondermeleri veya test ortamında bir sonuca ulasincaya kadar denemeler yapmalarıdır. 2 veya 4 parmak fren konusu disinda da baska konularda da bu tur tavsiye degisikligi, özellikle ADAC'ta zaman zaman olmaktadır. Örnegin, eskiden ABS olmayan motorda, en iyi frenaj icin hem ön hem de arka frenin, lastiklerin artık kaymaya baslayacagi fren miktarının hemen oncesine kadar sıkılması tavsiyesinde bulunan ADAC, teorik olarak dogru olan bu tavsiyesini, pratikte, suruculerin lastiklerin ne kadar frende kayacagini tahmin etmekte cok da basarili olamamaları ve fren gucunun onemli bir kısmını kullanmaktan cekinmeye baslamalari, hatta bu yuzden durabilecek motoru durduramadiklari icin kaza yaptiklarini fark ederek değiştirmiştir. Artik panik fren anında (ABS yok ise) arka lastigi ilk andan tamamiyle basip kilitleyin, butun dikkatinizi ön frene verin, "progressive" bir frenleme ile, sanki bir limonu sag avucunuzun içinde sıkarmış gibi -daha hızlı degil, bir limonu en hızlı ne kadar cabuk sıkabiliyor iseniz o kadar hızlı- ön frene gitgide artan bir basınç uygulayin, şeklinde frenleme tavsiyesini degistirmistir. Bu frenleme tekniginde ön fren, bir sure sonunda, neredeyse sonuna kadar sıkılmış oluyor, ama artik motor iyice öne yığılmış ve ön teker yere artik cok güçlü bastırılıyor oldugundan, lastik kolay kolay kaymiyor.

2 parmak 4 parmak fren konusuna donersem, özellikle panik frenin 4 parmak yapılması gerektigi dusuncesindeyim. Panik frenim yeterli olmaz ve çarpma gercekleşir ise, parmaklarım yerinde dursun isterim. Ayrica IAM, 2 parmak fren esnasinda farkinda olmadan hala gaz veriliyor olabildigini, 4 parmak frenin ise, motor gaz kolunu kapatacak sekilde yapılan bir hareket oldugunu soyluyor.

Saygılar.
:)

Çevrimdışı Afterburner

• Bahadır YILMAZ
  • YK
  • **
« Yanıtla #17 : Mayıs 02, 2009, 17:24:33 »

Bahadır Bey bu konuyu daha önce bu topicte http://www.akdenizmotosiklet.org/smf/index.php?topic=695.0 tartışmıştık.

Şimdi inceledim daha önce yazılanları, orada pist yarışçıları zaman kazanmak için debriyaj kullanmıyor gibilerinden bir saptama olmus, benim bahsettigim husus biraz daha farklı. Yuksek devirli kullanımda, vites kuculturken, arka lastigin kaymasi problemini gideren bir teknik oldugu icin, yeri geldiginde kullanılabilir dusuncesindeyim. Konu başka kaynaklardan da etraflıca incelenmeye değer bir konu. 90 sürüş tavsiyesinde de bu konunun yer alıyor olması bundandir.

Ayrica pistlerde artik yari kaydirmali debriyaj kullanılıyor. Bu sistem yuksek devirli kullanimda vites dusururken arka lastigin kaymasini ciddi oranda azaltiyor. Seri uretim hicbir motorda yarı kaydirmali debriyajın bulundugunu duymadim. Sadece yaris icin modifiye edilen motorlarda uygulandigini biliyorum.

Saygılar.
:)

Çevrimdışı metemet

• mehmet yagci
  • Üye
  • *
« Yanıtla #18 : Mayıs 02, 2009, 18:51:40 »
Arif  duvar rampa çıkarken yapılacak olanlar nerde

Bende  3, 4 yıllık  kendi deyeyimlerimi yazayım daha dogrusu başıma gelenlerden
Duvar rampaya 2. vites ile cıkmaya bakın eger ki 2. vitseten  1. vitese düştüyseniz takla atma riski vardır ve ayakta  olarak agırlıgınızı ön tarafa veriniz,  bunun  geriye  takla atmayı engeleyip arka tekerlegin arada bir boşa donmesini saglayarak motorun rampayı daha iyi  çıkmasını saglayacak
   Eğer çıkmak istediginiz rotadan uzaklaştınız ise düşme riski yine kapıyı çalar, eğer  rampada durmak zorundaysanız, ilk motoru viteste stop etmeniz(sağ baş parmağınız hazır olmalı) ile birlikte ön fireni sıkın çünkü arka frene basma şansınız yoktur,basmak isterseniz  motoru yere yatırırsınız,rampaya yarıdan devam edemezsiniz,tekrar  baştan denemeniz lazım.
   Birde inmesi var tabi, en tehlikelisi inmeye  cesaretiniz yoksa hiç denemeyin iterek indirin motor duruk ve videste  olmalı,bi deneyim dediniz salmış bulundunuz  hiç bir şeye dokunmayın  tekerleklerin dönmesi lazım panik te yapmayın iş olacagına varır salın gitsin eger aşagı inerseniz bi ohhh çekin  varsa suyunuzuda için bence.

Selamlar herkese, bunlar benim uyguladıklarım.

Örnek takla videosu buda
http://video.google.com/videoplay?docid=-2148514569741261755

« Son Düzenleme: Mayıs 02, 2009, 19:18:22 Gönderen: metemet »
05356224518
A Rh + (poz)
mondial 110ft/ 150ut yamaha xt 350

Çevrimdışı ALTINTAS

• Adnan ALTINTAŞ
  • Üye
  • *
MOTOSİKLET ve 90 SÜRÜŞ TAVSİYESİ
« Yanıtla #19 : Mayıs 04, 2009, 17:57:13 »
Arifcim, eline sağlık.  :alkis2:
+905335702720  A Rh +
Aprilia Scarabeo 200 ie (2011)

Gambler

• Ziyaretçi
« Yanıtla #20 : Mayıs 04, 2009, 18:34:02 »
Sağolasın Arifcim, gerçekten işe yarar bilgiler var. 90 sürüş tavsiyesi demişsin ama 68 tane çıktı. Devamı varsa bekliyoruz... :)

Çevrimdışı extrailt

• Arif BOZDAĞ
  • Üye
  • *
« Yanıtla #21 : Mayıs 04, 2009, 18:40:14 »
Sağolasın Arifcim, gerçekten işe yarar bilgiler var. 90 sürüş tavsiyesi demişsin ama 68 tane çıktı. Devamı varsa bekliyoruz... :)

Bogaçhan abi devamı malesef yok 90 tane olup olmadığını hiç merak etmedim onun için saymamıştım.
BİLDİĞİNİZ GİBİ 2 TEKER BİRŞEY İŞTE.... :)

Çevrimdışı toful

• Üye
  • *
MOTOSİKLET ve 90 SÜRÜŞ TAVSİYESİ
« Yanıtla #22 : Mayıs 05, 2009, 09:24:48 »
Teşekkürler.Print ediyorum hemen serviste okurum artık.

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
« Yanıtla #23 : Mayıs 05, 2009, 10:03:07 »
Debriyajsız vites değiştirme dün akşam üzeri tarafımdan denendi ve onaylandı. Ancak bir hayli bu konuda alışkanlık olması lazım; özellikle zamanla olarak. Yoksa vites değiştirmesi mümkün olmuyor

Biraz daha antreman yapacağım
Bende Mecnun'dan çok aşıklık istidadı var.
Asıl aşık-ı sadık menim.
Mecnun'un sadece adı çıkmış

Halim Yılmaz, Tekirdağ