Gönderen Konu: Motosiklette ABS mi? Standart Frenmi ?  (Okunma sayısı 873 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Maido

• Ziyaretçi
Motosiklette ABS mi? Standart Frenmi ?
« : Ocak 11, 2007, 11:31:48 »
Hep merak ettiğim bir konu motosiklette abs fren teknolojisi daha yeni yeni kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başladı. Getirileri nelerdir? götürüleri nelerdir ben hala tam anlamış değilim. Benim bildiğim ABS fren sistemi otomobillerde ani frenleme durumunda tekerlek klitlenmelerini engelleyerek aracın rotasından çıkmasını engelleyen bir sistem. Motosiklete gelince motosiklette zaten iki adet tekerlek bulunmakta ! ani frenlemede rotadan çıkma gibi bir durumunun söz konusu olacağı pek bana mantıklı gelmedi. Bir keresinde uzun bir yola çıktım. biraz sportif kullanıma geçtim. Viraj benim en sevdiğim olaydır. Virajda ABS fren ne kadar etkili? İşte burda bir tartışma konusu bence çünkü benim bildiğim motosiklet kullanma tekniklerine göre viraja girerken frene basılır virajın ortasında çıkışa doğru gaza basılır. Bilmem doğrumu ben hep böyle yaparım da  ;D Sadede gelelim. Yine bu çıktığım yolculukta bir viraja geldim frenlemeye başladım ancak motorda değişik tepkiler hissettim! Bana biraz bu konuda yardımcı olacak arkadaşlar vardır umarım. Aydınlanmak istiyorum karanlıksa kaldım da  ???
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2007, 11:33:56 Gönderen: SNOBDOC »

GokhanD

• Ziyaretçi
Motosiklette ABS mi? Standar Frenmi ?
« Yanıtla #1 : Ocak 11, 2007, 11:59:11 »
Merhabalar;

öncelikle ifade ettiğiniz gibi ABS fren sırasında tekerleklerin kilitlenmesini engelleyip aracın frenaj anında da kontrol edilebilmesini sağlamaktadır. ABS'nin tek ve yegane faydasıda budur. Sanılanın aksine ABS fren mesafesini kısaltmaz tersine uzatır. Çünkü en iyi frenaj lastiklerin kitlendiği ve maksimum sürtünme katsayısına ulaşarak aracı durdurmasıdır. Fakat buradaki kilit noktada kitlenen lastiklerin kontrol edilememedir. Bu nedenle ABS aslında araba olduğundan daha çok motorda etkilidir. Zira araba 4 tekerleği üzerinde zaten dengede dururken motosiklet iki tekerleği üzerinde ancak yol almaya başladığında tekerleklerin dönmesi ile oluşan jiroskop etkisi ile dengede durabilmektedir. Bu nedenle hareket halindeki motosikletin tekerleklerinin kitlenmesi bu dengede kalma etkisini yok edeceği için daha tehlikeli durumlar doğuracaktır.

Şöyle düşünün; güzel ve hoş virajlı bir yolda sağ viraja girdiğiniz süratiniz 70 civarlarında ancak tam motorunuzu yatırmışken önünüze aniden bir ceylan çıktı ( gerçi ileri seviye sürüş eğitiminde bu duruma düşmemek içinde uygulamalar bulunmaktadır ) ve panik fren yaptınız refleks olarak. Ön tekerleğiniz kitlendi. İşte kabusun başladığı an.

ABS motosikletlerde özellikle viraj ve ıslak havalarda maksimum etkisini göstermektedir. Fakat unutulmamalıdırki ABS bir mucize yada olmazsa olmaz değil sonucunda bir frenleme asistanıdır. Elbette motorlarımızı kullandıkça reaksiyonlarına ve reaksiyonlarımıza alıştıkça ve ileri seviye sürüş gözlem, planlama, konum, hız, vites ve akselarasyon konumlarını doğru uyguladıkça motorlarımız ABS fren sistemine sahip olmasalarda tekerleklerimizi kitlemeden panik fren yapabilmek hatta hatta panik fren yapabilecek bir duruma kendimizi sokmamak ta mümkündür.

Umarım açıklayacı bir şeyler yazabilmişimdir.

Saygılarımla

Maido

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Ocak 11, 2007, 12:39:50 »
teşekkür ederim biraz daha fikirlerim değişti. Saolun  :tamam2:

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
« Yanıtla #3 : Ocak 11, 2007, 13:12:43 »
http://www.akdenizmotosiklet.org/smf/index.php?topic=150.0

Buradaki videoya bir bak bütün fikrin değişecek
Bende Mecnun'dan çok aşıklık istidadı var.
Asıl aşık-ı sadık menim.
Mecnun'un sadece adı çıkmış

Halim Yılmaz, Tekirdağ

Maido

• Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Ocak 11, 2007, 13:13:16 »
Halim abi şu an bakıyorum ok saol  :tamam2:

Engin SOYERDEM

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Ocak 20, 2007, 23:29:01 »
Gökhan DEMİR Bey'in yazdıklarına katılıyorum,çok doğru düşünceler.
Tamam, ABS FREN özellikle ıslak ve kaygan zeminlerde faydalı,ancak tüm bunlara birşey daha eklemek istiyorum.
HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYIN, ASIL OLAN SÜRÜCÜNÜN BEYNİNDEKİ VE MANTIĞINDAKİ ABS FREN'dir.
Yani altımızdaki motorun ne olduğunu,nasıl bir karaktere sahip olduğunu,tıpkı bir insan gibi ne yapınca sinirlenip,ne yapınca sakinleştiğini iyi bilmek çok çok önemlidir.
Motosiklet kullanırken asla başka bir şey düşünmeyin ve sadece motorla gittiğiniz yola adapte olun.
Belki biraz abartı olacak ama,motosiklet kullanırken;benim iki tane kolum,iki tane gözüm,kulağım,elim ve aynı zamanda iki tane aynam iki tane tekerleğim var diye düşünüp,motosikletle tek bir vücut olmaya çalışın.
Çünkü motosikleti kullanan ve yönlendiren yalnızca sizsiniz.
SONUÇ:HERŞEYİN BAŞI İNSAN ZEKASI VE BİLİNCİDİR,ABS FREN DEĞİLDİR.
SAYGILARIMLA.
Engin SOYERDEM
1974 BMW R60/6
« Son Düzenleme: Eylül 21, 2007, 00:28:27 Gönderen: SNOBDOC »

GokhanD

• Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Ocak 23, 2007, 02:46:55 »
Kesinlikle çok ama çok doğru bir tespit...

Maido

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Ocak 27, 2007, 15:55:38 »
Teşekkürler. Çok güzel bir tespitte bulunmuşsunuz. Önce insan kendi beyninde frene basacak  :tamam2:

GokhanD

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Ocak 29, 2007, 01:52:16 »
Aslında bunu şöyle düzeltmekte fayda var sanırım,

"insan önce kendi beyninde acil fren yapmayacak şekilde seyir edecek ve kendini bu duruma düşürmeyecek"

Çevrimdışı tarkan

• tarkan ateş
  • Üye
  • *
« Yanıtla #9 : Eylül 20, 2007, 19:06:23 »
vay be benim motor neymiş öyle hayatta satmam gari yaşasın abs
05322840245
B Rh + (poz)şu an yaya