Gönderen Konu: 80 KM ile giderken..  (Okunma sayısı 661 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı selka

• Selçuk Kaya
  • Üye
  • *
  • Suzuki DL650 V-Strom
80 KM ile giderken..
« : Kasım 06, 2009, 22:32:19 »
Arkadaşlar...

Sorum şu; Geçen gün otobanda lambalar yeşil olunca birazda seri kalkış yaparak 1.vites 40 km 2.vites 60 km 3. vites 70 km derken 4. vitese attığım an motor stop etti ve sol elim debriyaj maneti sıkık vaziyette yaklaşık 80 km lik hızımı sıfır yaparak durdurdum..

Eğer sol elimi stop etmiş motordan çekip debriyajı salsam nasıl bir durum gerçekleşirdi?

Tesadüf vitesi yükseltiğim an stop etme olayı olduğundan daha debriyajı bıracak zaman bulamamıştım.

Cevaplarınız için teşekkür ederim..
« Son Düzenleme: Kasım 06, 2009, 22:34:28 Gönderen: selka »
Suzuki DL650 V-Strom 2006
05052481711
selcukkaya2004@yahoo.com

SOSYAL BİR MESAJIM KALMADI ARTIK BU İNSANLIĞA!

Çevrimdışı YALNIZ SÜRÜCÜ

• HAŞİM ARIKAN
  • Üye
  • *
  • 2003 Aprilia Pegaso 650i
    • www.sigortacihasim.net
Ynt: 80 KM ile giderken..
« Yanıtla #1 : Kasım 06, 2009, 22:51:05 »
Sevgili Selçuk,

Motorumyok,satalı 3 yıl oldu.Teknik bir motor bilgim de sizin kadar yok.Sadece öğrenmek için bir iki sorum olacak ve sonra bu topiği takip edip gelecek cevaplardan bir şeyler öğrenmeye çalışacağım.
1-Hiç bir zaman anlayamadım ki neden insanlar durdukları yerden seri (araba sürücüleri de patinaj çekerek) kalkarlar?
2-4.vites de motorunuz stop ettiğinde,kumanda tablonuzda ki görüntü neydi?
3-Hangi ikaz lambalarınız yanıyordu veya yanması gereken hangi lambalarınız sönmüştü.
4-Daha sonra motounuzu hangi şartta ve nasıl çalıştırdınız?
Kazasız ve arızasız mutlu sürüşler dileğimle.
Haşim Arıkan Axa Sigorta Antalya acentesi
Cep : 0533-5534202 Tel : 0242-3169700
Fax  : 0242-3169703
Adres:Yeşilbahçe Mh.Çınarlı Cd.39/B
Msn  : axasigortahasim@hotmail.com

rehber

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Kasım 06, 2009, 22:58:11 »
sevgılı selçuk,çok buyuk bır handıkap yaşamazdın.elbette motor bır kasılma gösterırdı.fakat sonucta 4.vıtesdesın.80 km hızla gıttıgın ıcın(eger bır arızan yoksa)debrıyajı anıden bırakınca motor muhtemelen tekrar ateşlerdı.yanı bır kasar ve ateşlerdı.
arızanı ben de merak ettım.bu durumda ılk akla gelen benzın flıtresı pis olabılır.dıger bır olasılık
yağ soğutma problemı olabılır.

Çevrimdışı selka

• Selçuk Kaya
  • Üye
  • *
  • Suzuki DL650 V-Strom
« Yanıtla #3 : Kasım 06, 2009, 23:04:20 »
Sevgili Selçuk,

Motorumyok,satalı 3 yıl oldu.Teknik bir motor bilgim de sizin kadar yok.Sadece öğrenmek için bir iki sorum olacak ve sonra bu topiği takip edip gelecek cevaplardan bir şeyler öğrenmeye çalışacağım.
1-Hiç bir zaman anlayamadım ki neden insanlar durdukları yerden seri (araba sürücüleri de patinaj çekerek) kalkarlar?
3-Hangi ikaz lambalarınız yanıyordu veya yanması gereken hangi lambalarınız sönmüştü.
Sorularınıza büyük bir memnuniyetle cevap veririm..

1. Seriden kastım patinaj değildir. Yani normal kalkışta devir saati 4000 de iken yolun uzun ve düz olması lambada ilk sırada olmamdan dolayı 2.vitese geçiş için 6500 devire kadar çıktım. Ve üst viteslere 6000-7000 lerde geçtim. Yoksa motorum patinaj çekmedi.. Yavaş bir kalkıştan daha hızlı olarakta düzeltebilrim..
2. Olay tam olarak 3.vitesde 7000 devir çevirirken sol elimi debriyaja tam bastırarak üst vites olan 4 'e geçmek için şanzuman pedalını yukarı kaldırmam ile aşağıya yönelen devir saatim 10-11 aralığında tutunamayıp taakk 0 oldu yani devir saati sıfırı gösterdi yağ ikaz lambam yandı ki; bu benim motorumda stop edince olması gereken bir ikazdır. Hız ise 80 km de sol elim tam basılı debriyajda kaldı. Bırakamadım. Korktum. Debriyajı bırakırsam motor kilitler beni tepesinden fırlatırmı diye..
3. Lambalarda sorun yok tu. Sadece yağ ikaz lambası yanmıştı oda motor stop edince olması gereken bir durumdu.

4. Daha sonra motorumun elektrik düğmesini kapattım. Kontağı bir tık sola aldım. 10 sn bekelyip tekrar açtım elektrik düğmesine bastım sonra marşa bastım ve gayet iyi çalıştı. Sonra 20 km geldim ve hiç sorun yapmadı...
05052481711
selcukkaya2004@yahoo.com

Çevrimdışı endrin

• Mustafa Yıldırım
  • Üye
  • *
    • kişisel sayfam
« Yanıtla #4 : Kasım 07, 2009, 09:38:41 »
Sevgili Selçuk,

Sorularınıza büyük bir memnuniyetle cevap veririm..

1. Seriden kastım patinaj değildir. Yani normal kalkışta devir saati 4000 de iken yolun uzun ve düz olması lambada ilk sırada olmamdan dolayı 2.vitese geçiş için 6500 devire kadar çıktım. Ve üst viteslere 6000-7000 lerde geçtim. Yoksa motorum patinaj çekmedi.. Yavaş bir kalkıştan daha hızlı olarakta düzeltebilrim..
2. Olay tam olarak 3.vitesde 7000 devir çevirirken sol elimi debriyaja tam bastırarak üst vites olan 4 'e geçmek için şanzuman pedalını yukarı kaldırmam ile aşağıya yönelen devir saatim 10-11 aralığında tutunamayıp taakk 0 oldu yani devir saati sıfırı gösterdi yağ ikaz lambam yandı ki; bu benim motorumda stop edince olması gereken bir ikazdır. Hız ise 80 km de sol elim tam basılı debriyajda kaldı. Bırakamadım. Korktum. Debriyajı bırakırsam motor kilitler beni tepesinden fırlatırmı diye..
3. Lambalarda sorun yok tu. Sadece yağ ikaz lambası yanmıştı oda motor stop edince olması gereken bir durumdu.

4. Daha sonra motorumun elektrik düğmesini kapattım. Kontağı bir tık sola aldım. 10 sn bekelyip tekrar açtım elektrik düğmesine bastım sonra marşa bastım ve gayet iyi çalıştı. Sonra 20 km geldim ve hiç sorun yapmadı...

Serkan önce kalkışın için birşeyler söyleyeyim. Gayet normal bir kalkış yapmışsın. V-Stromların maksimum torku verdiği devir 6400 d/d dır. Yani bu konuda bir sıkıntı yok. Ayrıca aldığımız eğitimlerde bize öğretilen şey şudur kikırmızı ışık kalkışlarında önünde potansiyel bir tehlike yok ise arkadan gelecek tehlikeleri bertaraf için hızlı kalkmak gerekmektesiniz veya eğer arkada kalmışsanız da hızınızı düşürüp önde trafiğin oturmasını beklemelisiniz. Çünkü kalkışlarda çok sık şerit değiştirmeler olur ve kör naktada kalırsanız her an bir arabanın kaportasının tadına bakmanız söz konusu.

Arıza için ise debriyajı bırakmanız çok büyük bir tehlikeye sebep olacaktır. debriyajı bıraktığınız anda arka lastiğiniz kızaklayacak ve öne doğru gelmek isteyecektir. Bu da motorunuzun dengesini bozarak size muhtemelen asfaltı tattıracaktır, arkadan gelen araçlar da cabası. Debriyajı bırakmayarak en iyisini yapmışsınız.

Ancak bu bir v-stromun yapacağı arıza değildir. yakın zamanda motorunuzu basınçlı suyla yıkattınız mı?
« Son Düzenleme: Kasım 07, 2009, 10:24:51 Gönderen: endrin »
05334992229
B Rh + (poz)
Suzuki DL650A V-Strom 2008

Çevrimdışı asic

• ilhan narcı
  • YK
  • **
  • söyle gitsin,söyleyince ne değişecek,sus bitsin...
« Yanıtla #5 : Kasım 07, 2009, 09:55:07 »
serkancım ilk önce bir fazer olsaydı altında 1. vitesde 105 yapardın 4. vitese kadar çıkmana gerek yok :kahkaha:
gelelim sorunun cevabına o süratle giderken motor istop ettiyse debriyajı bırakırsan motor viteste olduğu için bir direnç gösterecektir aynı aküsü bitik aracı vurdururken gibi seninde motorun o tepkiyi verecek araka taraf sağ ve sol yapıcaktı sende biraz soğuk kanlılık yaparsan motorun tekrar çalışır ve yola devam edersin sevgiler ;D ;)
05327436888-0536 561 96 96 ( B RH +)
YBR 125 (ÇAKMA CROSS 250)
HONDA XL700 KIRMIZI (2009)HONDA CBR 600 RR 2011

Çevrimdışı klass_07

• orhan yeşil
  • Üye
  • *
« Yanıtla #6 : Kasım 07, 2009, 10:13:47 »
serkancım ilk önce bir fazer olsaydı altında 1. vitesde 105 yapardın 4. vitese kadar çıkmana gerek yok :kahkaha:

İlhan iyiki sende hayabusa yok  :)
0542 5943545
Honda CRF 250 R 

'Bildiğimizi zannetmemiz öğrenmemizin en büyük düşmanıdır'

Çevrimdışı YALNIZ SÜRÜCÜ

• HAŞİM ARIKAN
  • Üye
  • *
  • 2003 Aprilia Pegaso 650i
    • www.sigortacihasim.net
« Yanıtla #7 : Kasım 07, 2009, 10:16:25 »
İşte bundan güzeli var mı?
Bilmiyorsan bir bilene soracaksın derler ya.
Sonuçda bilmediğim bir tekniği öğrenmiş oldum.
4 teker de stop eden arabayı vitesle vurdurarak gitmek kolay,ama tabii ki 2 tekerde denge meselesi ve tehlike var.
Bilgi veren arkadaşlara şahsi teşekkürlerimi sunarım.
Haşim Arıkan Axa Sigorta Antalya acentesi
Cep : 0533-5534202 Tel : 0242-3169700
Fax  : 0242-3169703
Adres:Yeşilbahçe Mh.Çınarlı Cd.39/B
Msn  : axasigortahasim@hotmail.com

Çevrimdışı silves

• Yücel mertbilek
  • Üye
  • *
« Yanıtla #8 : Kasım 07, 2009, 10:38:08 »
arkadaşım ilk önce hızlıbir kalkış hiçte yanlış bir hareket değil tabiki yol ve şartlar müsaitse bizlerin motosikletlere birazda aşık olmamızın sebebi herkezin kendinegöre bazı şeylerden büyük bir haz almasıdır ben kayaların üzerinden atlamayı aniden ön fireni sıkıp arka tekeri kaldırmayı çok severim ve sık sık yapmak isterim bazılarımız virajlarda yatmayı bazılarımız motorun üzerinde uyurgibi motor kullanmayı bazılarımız 15  20 km ile dolaşmayı severiz ve yaparız. onun için neden zevk alıyorsan yap ama yapabildiğin sınırlar içerisinde aşırıya kaçarsan sonu kötü olabilir. tabiki bu benim görüşüm tasvip edenlerde olur etmeyenlerde .
gelelim motorununa büyük bir ihtimal motorun 11000 veya kesmesi gereken devire geldi ve kesiciye girdi bazen böyle problemler olur kesiciden çıkmayabilir ve ateşleme olmaz bu durumda debrajı basıp kontağı kapatıp tekrar açarsanız  yeniden ateşleme yapar çünki kontak birtür resetleme yapar ve ateşleme ile ilgili beyne reset atmış olursun . bu gibi durumlarda eğer aniden durman gerekmiyorsa boşu boşuna motoru boğmana gerek yok debrajı sık ve  hafif firenle müsait biryerde dur ve dediğimgibi kontak kapa ve açın   ama yolun sonu yol aniden daralabilir kısa bir zaman içinde durmanız gerekiyorsa debrajı aynı kalkış yapar gibi yarım salıp kavrama gerçekleştimi  tam salıp motor ve   el ayak firenleri ile durun merak etmeyin motorunuza ve size bir zarar gelmez tek kötü şey ise ateşleme olmadığından dolayı motor silindirlerinin içinde çok fazla benzin birikecek ve motorunuz boğulmuş olacak buda 3   5 dakika bekleme ile geçecektir . güzel sürüşler ve problemsiz sürüşler dilerim .
05325041963
A Rh + (poz)
Skygo 200 2007

Çevrimdışı selka

• Selçuk Kaya
  • Üye
  • *
  • Suzuki DL650 V-Strom
« Yanıtla #9 : Kasım 07, 2009, 12:40:11 »
Yorum be bilgi veren arkadaşlarıma teşekkür ederim. Doğrusu bende bilgilendim. Bişeyler öğrenmek işin en keyifli yanı.. Mustafa bey ben yakında basınçlı su ile motosikletimi yıkatmadım.  Sanırım soğuk hava ve senkron ayarlarımı diye düşünürken Yücel arkadaşım konuya çok mantıklı yaklaşmış. Doğrusu bu rakamları verirken gözüm sürekli devir saatinde değildi. Yoluma bakıyordum. Yol düz ve uzundu. Kesiciye girmiş de olabilir. Ama Yücel beyin dediği gibi debriyajı bırakmadan arkamda ki araçlar ile mesafemi açmış olmanın vermiş olduğu avantaj ile yavaş yavaş sağa doğru sağ aynam ile arkayı yinede kontrol ederek yanaştım. Arka ve ön fren ile hafifçe durdum. Devamında sorun olmaması Yücel beyin dediği gibi reset atmış olabilir. Rafet ustama elbette danışacağım. İlk bakımımda da standar bujileri çıkarıp iridyum taktırmayıda düşünüyorum.
Mustafa bey doğrusu arka kızaklasa idi ve kaysam arkadaki araç olayını hayal etmek istemiyorum. Tehlikeli durum. Allahtan en az 100 m vardı.. Neyse benim düşünsem keçi gibi durup beni üzerinden 100 m ileriye fırlatması gibi bir senaryo idi ama sevindim....
Bu arada İlhan ın dediği gibi fazer la 1.viteste 105 olrsun ama ya o 4. viteste stop etseydi.... :heyo: :heyo:
05052481711
selcukkaya2004@yahoo.com

Çevrimdışı metemet

• mehmet yagci
  • Üye
  • *
« Yanıtla #10 : Kasım 07, 2009, 19:01:13 »
Evet bencede en dogrusunu yapmıssın Selka motor stop ettiginde debriyaja basmak en akıllısı belki motorda arıza vardır kitleme falan debriyajı bıraktıgın anda butun agırlık ön tarafa gidecek  ve denge bozulacak,eger  rampa asagı giderken  bu olay olursa daha tehlikeli olacak
mesala benim bir kac kez başıma geldi arazide duvar rampa inerken motor stop ediyor elektirik maşşıda yok  calıştırmam imkansız  debriyaja basıp allah allah edaları ile aşagı iniyorum en saglamı :)
 selamlar
05356224518
A Rh + (poz)
mondial 110ft/ 150ut yamaha xt 350

Çevrimdışı drerkal

• H.İbrahim ERKAL
  • Admin
  • *
  • 05324378793 - TB4CHE
« Yanıtla #11 : Kasım 08, 2009, 12:08:15 »
Benim başıma bir kaç kez geldi bu durum. Sebebi anahtarlıktaki fazladan takılı ıvır zıvırlardı. Kontağın kapanmasına sebeb oluyorlardı.

Seyir halinde iken debriyajı çekip kontağı açıp kapayıp marşa tekrar bastığım da oldu (4-5 saniye sürüyor), kontağı açıp yumuşakça debriyajı bıraktığım da oldu.

Her iki türlü de motor çalıştı ve herhangi bir arka teker kızaklaması yaşamadım. Zaten yüksek viteste debriyaj yumuşak bırakılırsa ve motor dik ise  kızaklama olma ihtimali çok düşük. Olsa da tehlikesiz olacaktır. Ancak enjeksiyonlu motorlarda motoru vurdurmanın iyi olmadığını söylerler.

Tabi en doğrusu hiç şüphesiz ki güvenli bir şekilde sağda durmak ve sizin yaptığınız gibi tekrar çalıştırmak. Bazen trafikte bu pek mümkün olmuyor.

R 1200 GS '06
İyi sürüş bir sanattır..

Çevrimdışı aythakan

• Hakan Güneş
  • Üye
  • *
« Yanıtla #12 : Aralık 01, 2009, 14:19:09 »

Eğer sol elimi stop etmiş motordan çekip debriyajı salsam nasıl bir durum gerçekleşirdi?

Debriyaj basılı şekilde durmakla en doğru olanı yapmışsın. Hareket halindeyken motor istop etmiş ve herşey normal gözüküyorsa tekrar marşa basıp çalıştırabilirsin. çalıştıktan sonra uygun vitese düşüp yoluna devam edebilirdin. Ama hareket halindeyken debriyajı bırakarak motoru vurdurup çalıştırma sonucu çıkan yüksek elektrik akımı beynin yanmasına sebep olabilir. Bu nedenle elden marşlı motorlarda kesinlikle vurdurarak motor çalıştırmak tavsiye edilmez. İyi sürüşler.
Gittiğin yol, yol değil. YAMAHA XT600 E ' 97
Hakan Güneş / B Rh +