Gönderen Konu: Boyun problemleri ve önlemler......  (Okunma sayısı 417 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı deeplive

• Burak Boylan
  • Üye
  • *
Boyun problemleri ve önlemler......
« : Mart 16, 2010, 14:37:04 »
   Bilen vardır bilmeyen vardır dedim ve birazda görsel olarak destekleyerek sağlık bölümüne bir yazı hazırlaya karar verdim. Bu fikirde aklıma geçenlerde Bilge kahve içmeye uğradığında bahsettiği elde uyuşma şikayetinin çekilen EMG sonucunda boyundan kaynaklanabileceğine yönelik  şüphe sonucu aramızda geçen motosiklet kullanımı ile eğer önlemi alınmaz ise nerdeyse kaçınılmaz olarak yaşla birlikte hepimizin başına gelebilecek sorunlardan biri olan boyun ile ilgili rahatsızlıklardı.
    Dikkat ederseniz motor kullanırken en açıkta kalan, soğuk engelleme dışında koruma yada destek kullanamadığımız kısım boynumuz. Üstünde taşıdığı kafamız ( 4-5 kg) ise oldukça değerli olduğundan ve kasksız (1-1.5 kg)  çıkmadığımızıda hesaba katarsak toplam 6,5 kilo gibi bir ağırlığı gün boyu taşıması bir yana birde sürüş esnasında buna eklenen rüzgar, frenleme ile eylemsizlik ve bu kuvvetler arasında kalmışken viraj almak için normal hayatınızda hiç uygulamadığınız bir açıda bakmak için eğilip bükülme gibi hareketleri yapmak zorunda kalır. Bu arada cidden viraj çıkışına bakarken motor yatmış halde olduğunu düşünerek masa başında o pozisyonu taklit etmeye çalışırsanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.
     Peki boyun nelerden oluşur ? Sadece kafayı taşıyan bir sütun değil ya bu meret. Boyun arka ortasından omurga denilen kemiklerden oluşan hem kanal hem sütun görevi gören kemik yapı bulunur. Bu kemik yapı 7 adet omurdan oluşur ve bunların içinde oluşan kanaldan omurilik denilen beyinde oluşan uyarıları tüm gövdeye taşıyan sinir yapı bulunur. Bu sinir yapıdan çıkan dallar ki özellikle boyun, kollar gibi gövde parçalarına giden sinirler daha boyundayken bu kemik kanaldan dışarı çıkarak dağılmaya başlarlar. Elektrikle uğraşanlar daha rahat gözlerinin önüne getirebilir aslında. Kalın bir plastik kılıfla sarılı ana elektrik kablosundan nasıl yol boyunca fara, şarj dinamosuna, göstergelere giden kablolar tek tek ayrılırsa, sinirlerde omurilikten bu şekilde ayrılarak vücuda dağılır.

Daha bitmedi beyine kan gitmesi ve hatta geri dönmesi gerekir ki beyin en sağlam oksijen tüketicilerinden olduğundan baya sağlam damarlar boyunda seyrederek beyine ulaşır. Bu giden ve dönen kanı taşıyan arter ve venler kalınca bir paket oluşturarak en babaları boyun ön iki tarafta seyreder ve hatta biz bu damarlardan nabız kontrol etmek için faydalanırız. Bu arada arka taraftada omurların iki yanından beyne giden ama derinde kaldığından dışarıdan hissedilmeyen başka önemli damar grubu daha vardır.
    Peki ağız ve burun boynun üstünde ama aldıkları ürünlerin ulaşması gereken yerler mide ve akciğerler boynun altında kaldığına göre bunların kanallarıda boyundan geçer. Yemek ve nefes borusu boynun en önünde yemek borusu nefes borusunun arkasında kalmak üzere birbirlerine bitişik olarak bulunurlar.
  Daha fazla uzatmadan birde en öne troid ve paratroid bezlerini yerleştirip, tüm bu yapıların etrafını sıkıca saran kasları ( bu kas yapısı oldukça karışık 30 kadar kas grubundan oluşur.) eklersek kabaca boyun anatomisini bitirmiş oluruz.
   Şimdi sorun nerde mi başlıyor ? Maddeler halinde sıralarsak..
1.   Yaşam şeklimizden ve hareketli olmayan masa başı işlerde sabit pozisyonlarda uzun süreler geçirmemizden dolayı tüm bu yapıları bir arada tutan ve sütun görevi gören omurgaya destek veren kaslarımızın zayıf olması en başta gelen problem.
2.   Baştada dedik kişiden kişiye değişmekle birlikte 5 kg kadar olan kafamıza göre 30 lu yaşlara kadar alışmış olan boyuna motor hevesi ile ekstra %35 i kadar bir ağırlığı pat diye koymamız işin tuzu ,
3.   Birde buna ivmelenme ve eylemsizlik kuvvetlerini eklersek oda biberi oluyor bu durumda
4.   Zaten millet olarak egzersizi sevmememiz ve mideye düşkün olmamız ile alınan kiloların negatif etkisinide ekliyelim.

Tüm bunlarla birlikte habire fizik kuvvetlerinin etkisi altında virajlara girerek bir o yana bir bu yana bakmaya çalışınca o elektrik kablolarıda bir yere kadar dayanıyor.

Şimdi de kabaca sonuçalrına bir bakalım. Hepinizin bildiği yada duyduğu boyun fıtığı nedir? Boyun fıtığı yukardaki resimde bulunan mavi kısımların sarı kablolar üstüne bası yapmasıdır. Sarı kablolar ne iş yapar; boyundan el parmak uçlarınıza kadar duyu, hareket, denge gibi fonksiyonları beyinden bu bölgelere yada tam tersi yönde taşır. Eee su hortumuna basınca nasıl su akımı azalırsa bundada olacaklar çeşitli  bölgelerde ağrı, keçeleşme, kuvvet azalması gibi sonuçlar doğurur.
   Peki her ağrı boyun fıtığı mıdır? Hayır değildir. Nasıl ki uzun aralarla yapılan halı saha maçlarından sonra bacaklarınızın ağrıması bel fıtığı değilse uzun süre motor kullanmayı takiben kasların zorlanmasına, bir ısınıp bir soğumasına bağlı olan ağrılarda boyun fıtığı değildir.
   Bu yazıda benim amacım boyuna ait hastalıklar, tanıları ve tedavileri değildir, bu yüzden bu ayrıntılara girmeyeceğim. Asıl olan boynun motor kullanımı sırasında çok önemli olduğunun altını çizmek  ve olabilecekleri önlemenin yolunu göstermek. Şimdiye kadar yazdıklarım önemini belirtti olsa gerek şimdi sırada nasıl önleriz birazda ondan bahsedelim.
   Birincisi benim problemim yok diyenler eğer önlem almasanız yaşınız ilerledikçe olacak merak etmeyin. O yüzden bu önlemler şikayetiniz olsun ya da olmasın bunları önlemek yada şikayetleri azaltmak için yapılabilecek çok basit zaman almayan masa  başında bile uygulanabilen egzersizlerden ibarettir. Ne kadar motor sporları fiziksel aktiviteye dayanmaz gibi bir yanlış anlaşılma olsada aslında motor sporları fiziksel olarak ne kadar formda iseniz o kadar efektif ve keyif alarak yapabileceğiniz türde sporlardır.( F1 pilotlarının egzersiz programlarının nerdeyse % 50 si boyun kaslarına yöneliktir)
   Bu yazıyı daha uzatmadan aşağıda bir internet sitesinden bulduğum egzersiz programını ekleyip burada huzurlarınızdan ayrılıyorum. Daha başka problemlerle ilgili zamanım oldukça eklemeye çalıcağım yazılarda buluşmak üzere. Umarım birilerinin işine yarar.
Herkese sağlıklı sürüşler……
Boyun Egzersizleri

İzometrik Egzersizler

(Dik olarak otururken veya ayakta yapılır)

A) Fleksiyorta direnç: Eller alna koyulur, baş öne doğru itilmeye çalışılırken ellerle engel olunmaya çalışılır, 10' a kadar sayılır ve bırakılır. 3 defa tekrarlanır.

B) Ekstansiyona direnç:

Eller başın arkasına (enseye değil) koyulur ve baş arkaya doğru itilmeye çalışılırken ellerle engel olunmaya çalışılır. 10' a kadar sayılır ve bırakılır. 3 defa tekrarlanır.

C) Yana eğilmeye direnç: Sağ el yüzün sağ tarafına koyulur ve baş sağa doğru itilmeye çalışılırken sağ elle engel olunmaya çalışılır, 10' a kadar sayılır ve bırakılır. 3 defa tekrarlanır. Aynı hareket sol elle sola doğru tekrarlanır.

D) Döndürmeye   direnç:

Sağ el başın sağ arka kısmına, sol el sol şakağa koyulur. Sağ omuzun üzerinden bakmaya gayret eder gibi elin direncine karşı baş sağa dönmeye zorlanır. Bu durumda 10'a kadar sayılır. Hareket el değiştirerek aksi yönde tekrarlanır.

İzotonik Egzersizler

A) Başınızı yavaşça sağa döndürün ve üç saniye böyle durun. Başınızı öne döndürün. Dinlenin. Aynı hareketi aksi yöne yapın. Dinlenin. Hepsini 5 defa tekrarlayın.

B) Aşırı zorlanmaya sebep olmadan, başınızı çeneniz göğsünüze değecek kadar öne eğmeye çalışın. Dinlenin. Başınızı yavaşça arkaya bükün. Dinlenin. 5 defa tekrarlayın

C) Başınızı yavaşça kulağınız omuzunuza değecek kadar sağa eğmeye çalışın. Dinlenin. Yavaşça doğrultun. Aksi yöne tekrarlayın. Dinlenin. Hepsini 5 defa tekrarlayın.

D) Başınızı saat yönünde mümkün olduğu kadar geniş ve tam bir çember çizecek şekilde (yukarı, sola, aşağı, sağa) döndürün. Aynı hareketi saatin aksi yönüne yapın. Dinlenin. Hepsini 3 defa tekrarlayın.

NOT: Bütün yazı fotoğraflar haricinde bizzat elimden çıkmıştır umarın birilerinin işine yarar....

5055703540
B Rh + (poz)
Honda Transalp XL700

Çevrimdışı ALTINTAS

• Adnan ALTINTAŞ
  • Üye
  • *
Ynt: Boyun problemleri ve önlemler......
« Yanıtla #1 : Mart 16, 2010, 15:09:58 »
Değerli bilgiler için çok teşekkürler...  :alkis:
+905335702720  A Rh +
Aprilia Scarabeo 200 ie (2011)

Çevrimdışı drerkal

• H.İbrahim ERKAL
  • Admin
  • *
  • 05324378793 - TB4CHE
« Yanıtla #2 : Mart 16, 2010, 15:22:32 »
Çok teşekkürler..
Çok faydalı bilgiler bunlar..

R 1200 GS '06
İyi sürüş bir sanattır..

Çevrimdışı Adalya

• Önder Kahraman
  • Başkan
  • Önce kendi ülkeni gez!
« Yanıtla #3 : Mart 16, 2010, 15:41:56 »
Burak emeğine sağlık, çok teşekkürler  :tamam2:
0533 364 57 27 (B Rh+)
07 Transalp - 10 KLX250

ÖNCE KENDİ ÜLKENİ GEZ!!
DEVE YAVAŞ GİDER AMA HEP GİDER...

Çevrimdışı deeplive

• Burak Boylan
  • Üye
  • *
« Yanıtla #4 : Mart 16, 2010, 15:54:58 »
   Bu arada sonradan okuduğumda bazı cümle düşüklükleri ve yazım hataları yaptığımı farkettim, hatamız varsa affola......
5055703540
B Rh + (poz)
Honda Transalp XL700

Çevrimiçi YALNIZ SÜRÜCÜ

• HAŞİM ARIKAN
  • Üye
  • *
  • 2003 Aprilia Pegaso 650i
    • www.sigortacihasim.net
« Yanıtla #5 : Mart 16, 2010, 17:12:26 »
Sevgili Burak kardeşim ,yazını büyük bir zevk ve ibretle okudum.Öncelikle teşekkür ederim.
51 yaşında beni motorcu yaptıklarında kafama kaskı geçirmiştim.Motora bindiğim 3 yıl boyunca sürekli boyun ağrısı çektim.Hatta son zamanlarda öylesine dayanılmaz oldu ki,işde ve evde bir ara boyundurk takarak rahat edebiliyordum.
O dönemde Virago 250 kullanıyordum.Bir gün bir çukura girdim çıktım ve boynum "Cızzz.." etti.Tabii kafamda kask vardı.Kullandığım kask +/- 1650 gr.
Ben ağrılarımı hep ona yormuştum.
İşte şimdi senin bu güzel yazından sonra ağrılarımın neden kaynaklandığını daha iyi anlıyorum.
Motoru sattıkdan beri artık boyun ağrılarım bitti.
Demek ki belli bir yaşdan sonra,kemiklerde haklı olarak isyan ediyor.

Kulübümüzün üyesi değerli hekim arkadaşlarımızdan konuları ile ilgili bizleri aydınlatacak ,yanlışlardan doğrulara yönlendirecek böylesine değerli yazılarını bu sayfalardan eksik etmemeleri dilerim.Sevgilerimle,
Haşim Arıkan Axa Sigorta Antalya acentesi
Cep : 0533-5534202 Tel : 0242-3169700
Fax  : 0242-3169703
Adres:Yeşilbahçe Mh.Çınarlı Cd.39/B
Msn  : axasigortahasim@hotmail.com

Çevrimdışı deeplive

• Burak Boylan
  • Üye
  • *
« Yanıtla #6 : Mart 16, 2010, 18:59:15 »
  Haşim abi ( izninle abi diyerek hitab ediyorum..) asıl sorun temel olarak kas yapının kemik yapıya destek olamamasından kaynaklanıyor. Hatta bel fıtıklarında yaşla kemik ve kıkırdak doku aralıkları açıldığından gerileme bile bekleniyor. Eğer bir gün tekrar motora binmeye karar versende ve hatta vermesende günde iki kez düzenli olarak 2 ay yazıda geçen egzersileri yapman durumunda bu tip problemleri yaşamıyacağını düşünüyorum. Dediğim gibi omurgayı bir inşaatın sütununda bulunan demirler gibi kaslarıda çimento gibi düşünebilirsin. Çimento ne kadar kaliteli ise demirlere o kadar destek olur ve kolon o kadar sağlam olur. Bu demek değilki kemiklerin hiç önemi yok. Tabi ki kemiklerde önemli ama bu tip problemleri cidden kas yapıyı biraz forma sokarak çözebilirsiniz.

Bunun dışında ayrıca illa boyun fıtığı var anlamı taşımıyor bu şikayetler. Bazen sadece ham kasların normalde taşıdığından fazla yükle karşılaşması ve alışık olmadığı bir hareket yoğunluğuna girmesi eğer ki sık motsiklet kullanıyorsanız kroınik boyun ağrılarına yol açabilir.Bunu çözmenin yoluda aynı şekilde kasları forma sokmaktan ve basit NSAİ kremler kullanmaktan geçiyor. Bu arada şunuda söylemek istiyorum bu tip ağrıları masajla çözmeye çalışmak zedelenen kaslara daha fazla zarar vermeye yol açabilir özellikle boyun kasları anatomik olarak ince yapılı kaslardır ve eğitimli olmayanların uygun olmayan tekniklerle yaptıkları masajlarda ağrıya sebep olabilir.
      Gerçekten bu yazılar birilerine ufakta olsa yardımcı olabiliyorsa ne mutlu bana. Eğer ilgi çok olursa buna benzer sağlık yazıları dizisi bile yapabilirim belli mi olur...

5055703540
B Rh + (poz)
Honda Transalp XL700

Çevrimdışı Afterburner

• Bahadır YILMAZ
  • YK
  • **
« Yanıtla #7 : Mart 16, 2010, 22:26:31 »
Cok tesekkurler.
Guzel bir yazi olmus, cok faydali, kendimize bakmamiz lazim.
80 yaşına kadar bu motora binicez çünkü, dinç kalmamız lazim.
Daha sonrasinda bakariz duruma, binebiliyorsak, devam ederiz..
:)
:)

Çevrimdışı muharremkeser

• Üye
  • *
« Yanıtla #8 : Mart 16, 2010, 22:37:28 »
Bu güzel ve faydalı bilgiler ve paylaşım  için çok teşekkür ederim.
BMW R1200 GS   
 Model:2008   
 Renk:Gri-Siyah 
 Plaka:07 AJN 72

Çevrimiçi YALNIZ SÜRÜCÜ

• HAŞİM ARIKAN
  • Üye
  • *
  • 2003 Aprilia Pegaso 650i
    • www.sigortacihasim.net
« Yanıtla #9 : Mart 17, 2010, 00:02:44 »
  Haşim abi ( izninle abi diyerek hitab ediyorum..)
  Gerçekten bu yazılar birilerine ufakta olsa yardımcı olabiliyorsa ne mutlu bana. Eğer ilgi çok olursa buna benzer sağlık yazıları dizisi bile yapabilirim belli mi olur...

Öncelikle içtenliğin ve samimiyetin için teşekkür ederim.Sevgili DR kardeşim,ben bu güne kadar bizm kulübümüzde BEY'lik-Ağalık görmedim.Duymadım.Bizim kulüpte  (Ağır olmayan) Abiler-Ablalar ve kardeşler vardır.Bizim kulüpte dostlar-dostluklar-arkadaşlıklar vardır.

Benim hep istediğim internette sayfamızda bir MESLEKTEN topiğinin açılmasıdır.Önerini gönülden desteklerim.
Böyle bir topik açılsa ve Siz hekim olarak siz uzmanlık konunuzda bizleri aydınlatıcı bilgi sahibi yapacak makaleler yazsanız.
Dr.İbrahim Erkal kendi alanın da yazsa.Fazıla kardeşim bilgilerinden bizlere fayadalı olacaklarını sunsa.. Kardiolog Dr.Suat kalple ilgili bilgiler ve tavsiyeler verse..Onursal başkanım (Seni çok özledim) Dr.Halim Yılmaz bize dahiliye konularında Tekirdağ dan seslense..Dr.Bekir Özbilim (Küstün mü kardeşim aşkolsun nerelerdesin?) Akapunktur dahil uzmanlık alanında bilmediğimiz şeyleri elinden geldiğince fırsat buldukça yazsa...

Arkadaşlar...dost acı söyler...
GEZİ dendi mi hepiniz hurrrrraaaaaaa ediyorsunuz.Her kes eline sazı alıyor lay..lay...lom...Gezi dendi mi sayfalar resimlerle doluyor,yazılar döktürülüyor.Güzel de olmuyor değil.
Tabii ki bunlarda güzel şeyler ve bizlerin görgü ve kültürünü arttırıyor olabilir.Ben de beğeni ile okuyup,seyrediyorum şahsen.

Ama bir gezi haberi ile bu yazı dizisine bir bakın göreceksiniz ki gezi yazısını 100 ler ce kişi okumuş,sevgili hekim kardeşimin yazısını da 10 larla sayılı üye okumuş olacak.Neden se bizim kulüpte ,eğitimsel konulara,geziler kadar rağbet edilmiyor.

Ama yukarda bahsettiğim konulara değinmek,insan sağlığı,kendi sağlığınız;eşinizin çocuğunuzun sağlığı ile olan konular olup;yaşamımızda koruyuculuk,devamlılık sağlayacak konular değil midir?

Bu tip yazıların devamını diler,ellerinize sağlık derim.Teşekkürlerimle.
Haşim Arıkan Axa Sigorta Antalya acentesi
Cep : 0533-5534202 Tel : 0242-3169700
Fax  : 0242-3169703
Adres:Yeşilbahçe Mh.Çınarlı Cd.39/B
Msn  : axasigortahasim@hotmail.com

Çevrimdışı anyway

• AHMET NURİ SAĞLIK
  • Üye
  • *
« Yanıtla #10 : Mart 17, 2010, 00:39:59 »
Yararlı bilgiler için teşekkürler,alttaki sitede motosiklet sürücüsü için egzersis önerileri var.
Motorumuzu geziye hazırlıyoruz,bakımını ihmal etmiyoruz ,ya kendimizi ?
http://www.sportrider.com/features/146_0010_motorcyclist_fitness/index.html
Cep:0532 553 33 96. (Kan Grubu:A Rh+) 2006 Piaggio Beverly 250

Çevrimdışı Azelia

• Bilge Sahin
  • Üye
  • *
  • Pozitif OL...
« Yanıtla #11 : Mart 17, 2010, 09:21:25 »
Teşekkür ederim doktor beycim...
Bu arada emar sonuclarımda temiz cıktı... :sevin:
her agrı sızı boyun fıtıgı değilmiş demek ki...stres dedi doktor...ama yukarıdaki egzersizleri yapmaya başladım...
teşekkürler tekrardan... :tamam2:
BMW F650 GS '02
Biz kendi yolumuzda gitmeye inanırız; dünyanın geri kalanı ne yöne giderse gitsin!