Çeşitli ihtiyaclar için farkli ürünler var.
Motordan-motora konusmak icin: PMR telsizler, halk bandi telsizler, Bluetooth sistemler
Motorda Artci ile konusmak icin; Kablolu sistemler, Bluetooth sistemler
Motorda iken Cep telefonu ile konusabilmek icin ve ya navigasyonu duymaya yonelik bluetooth sistemler, kablolu sistemler vs, vs.
Liste uzayip gidiyor.
Sistemlerden hiçbirisi kesin çözüm degil.
Her birisinin diğerine bazı konularda üstünlüğü var.
Kablolu sistem (iki sene önce) sadece 35 lira idi ve parazitsiz çalişan tek sistemdi, ama motordan motora konusamiyordu.
Bluetooth cok fonskiyonlu ve verimli idi, ama motordan motora menzili kisa idi.
PMR telsiz, oldukca ucuz ve kutusunda 5 km yazmasina ragmen, 2 km den kisa menzilde ve kalabalık grupda oldukca iyi sonuc verdi. Ancak, artçınız da da ayrı bir set olmali ve ya sizin setten ona bir şekilde paralel çıkış olmalı. Midland in, artçı ile beraber kullanım için 2 farkli ürünü var. Bu ürünlerden bir tanesinde PMR telsiz ve ön arka arasi kablolu sistem tek cihazda toplanmış. Hatta bluetooth lu PMR telsizler de var.
Halk bandı telsiz alip, PMR frekanslarini yazilim ile ekleyenler oldu. Daha uzun menzilli gorusme yapabildiler.
Bende bir set kablolu sistem ve 4 set PMR telsiz sistemi var.
Tek motorda artcim ile beraber isem, kablolu sistemi yanimiza alip, yolda, aramizda muhabbet ediyor, bir yandan da sistemin girisine taktigim mp3 playerden, beraberce muzik dinliyoruz. 35 liraya mal olan bu sistemi, diger butun cihazlarimdan daha sık kullandim.
Birden fazla motor ile gidiyor ve motorlar arasi konusma ihtiyaci duyuyor isem, PMR setlerimi aliyorum.
Hem artcim hem de diger motorlar ile konusacaksam, bir kulagima kablolu sistemi, diğer kulagima PMR sistemi takiyorum, bu sefer de molalardan sonra tekrar yola cikarken, bir saat kablolarla bogusup, ondan sonra yola cikabiliyorum.
Tercih senin, hangi sistemi istersen onu sec.
PMR kullanan sayisi artsin isterim. Kalabalik suruslerde, grup en iyi faydayi ondan elde edebilir diye dusunuyorum.
ayrica akmok olarak, gerek resmi grup gezilerinde, gerek serbest mini gruplarda, PMR frekansimiz 07-01 veya 07-07 olsun derim. Hani, antalya-07den dolayi. Frekans önceden belli olur ise, evde cihazlari hazirlar, öyle geliriz. İlk buluşma yerinde hazirlik suresi daha kısa olur.