Gönderen Konu: Grup Sürüşünde Hız  (Okunma sayısı 342 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Dreamer

• ALP BAYDAR
  • Üye
  • *
Grup Sürüşünde Hız
« : Nisan 24, 2010, 23:18:37 »
Konuyla ilgili forumları araştırdım ancak konu içlerinde konu değerlendirmeleri de olduğundan atlamış da olabilirim.
Grup sürüşünde en uygun hız ve o hıza göre motor sayısı ne olmalıdır?
Tecrübe ya da teoriğinizi paylaşırsanız sevinirim.
« Son Düzenleme: Nisan 24, 2010, 23:21:26 Gönderen: Dreamer »
05327113958
a+
I want to learn the God's thoughts, the rest are details
XT 600 E the 'Lupelian'

Çevrimdışı Adalya

• Önder Kahraman
  • Başkan
  • Önce kendi ülkeni gez!
Ynt: Grup Sürüşünde Hız
« Yanıtla #1 : Nisan 25, 2010, 00:58:57 »
Yazacaklarım tamamen benim kişisel görüşlerimdir.

Grup sürüşlerinde normal sürüşlerden çok farklı, özel bir sürat belirlemeye bence gerek yok. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta eğer gerçekten grup şeklinde sürmek istiyorsanız aranızdaki en yavaş motosiklet sürücüsünün hızına göre grup kendisini ayarlamalıdır. Diğer türlü yavaş olan sürücü ya gruptan kopacak ya da yetişmeye çalışacak ve tehlikeli bir sürüş ortaya çıkacaktır.

Motosiklet sayısı ise yola göre ve genel trafiği tehlikeye düşürmeyecek şekilde belirlenebilir. Duble yollarda kalabalık gruplar (8-10) oluşturulabilirken, tek şerit gidiş/geliş ve virajlı yollarda sollama ve sollanma durumlarını da gözönüne alarak daha az sayıda motordan (5-7) oluşan gruplar belirlenebilir.
0533 364 57 27 (B Rh+)
07 Transalp - 10 KLX250

ÖNCE KENDİ ÜLKENİ GEZ!!
DEVE YAVAŞ GİDER AMA HEP GİDER...

Çevrimdışı drerkal

• H.İbrahim ERKAL
  • Admin
  • *
  • 05324378793 - TB4CHE
« Yanıtla #2 : Nisan 27, 2010, 01:41:29 »
Ben de şahsi görüşümü arzedeyim..

Grup sürüşünde güvenliği sağlamak fevkalade güç. Öncelikle grup, az sayıda motosikletten oluşan (4-5) küçük alt gruplara bölünmeli. Bu gruplar oluşturulurken öncü ve artçılar muhakkak tecrübeli sürücülerden seçilmeli. Grubun en yavaşı  2. sırada olmalı ve grubun hızını belirlemeli. Bölünmüş, çok şeritli yollar dışında fermuar düzeni asla kullanılmamalı, serbest sürüş stili tercih edilmeli. Eğer trafiğin süratinden düşük bir süratte seyrediliyorsa sollamak isteyen araçların rahatça geçmelerini sağlayacak şekilde, motosikletler arasında mesafe bırakılmalıdır..

R 1200 GS '06
İyi sürüş bir sanattır..

Çevrimdışı asic

• ilhan narcı
  • YK
  • **
  • söyle gitsin,söyleyince ne değişecek,sus bitsin...
« Yanıtla #3 : Nisan 27, 2010, 14:15:22 »
benimde kendi fikrim
grup sürüşlerinde  5 motor en ideal olandır öncü ve artçı belirlenir ve intikal sırasında herkes arkasındakinden sorumlu olursa hem hızlı hemde güvenli bir şekilde yol alınır ;)
05327436888-0536 561 96 96 ( B RH +)
YBR 125 (ÇAKMA CROSS 250)
HONDA XL700 KIRMIZI (2009)HONDA CBR 600 RR 2011

Çevrimdışı Afterburner

• Bahadır YILMAZ
  • YK
  • **
« Yanıtla #4 : Nisan 27, 2010, 15:21:50 »
Yukarıda yazılanlara katılıyorum

Ayrıca fermuar düzeninin, sadece geçit töreni yapılıyor ise, kortejde kullanılabileceğini düşünüyorum. Yollar için çok uygun değil.

Yollarda sürüş esnasında "trail" (takip, tek sıra) daha uygundur.

Yakin takipten veya aranin açılmasından rahatsiz olan olabileceginden, takip mesafesi minimum 5 sn. max 20 saniye ile sınırlanmalıdır.
Hiziniza göre bu 5-20 saniyeler farkli metre mesafelere karsilik gelecektir. Zaten böylesi de uygundur.
Örneğin 20 metre takip mesafesi derseniz, cok düşük süratlerde (şehir geçişi gibi) fazla gelir. daha az, örneğin 5 metre mesafe derseniz de şehirlerarasi tempolu gidişte yakın olur.

Bu nedenle takip mesafeleri saniye cinsinden verilmelidir.
Öndekinin kat ettiği noktayi 5 ila 20 saniye arasında siz katediyor iseniz, takip mesafeniz limitler içerisinde demektir.

Daha farklı bir takip mesafesi uygulanacak ise (gözlem vs gibi amaçlarla) sürüş öncesinde konu dile getirilmeli ve brifingi yapılmalıdır.

Grubun başı trafik ışıklarında yeşilde geçtiği halde, grubun ortasından itibaren kırmızıya yakalanılır ise grubun o bölümü durur. Devam etmekte olanlar ise hızlarını yarı yarıya dusurerek devam ederler. Eger arzu ederler ise, kavşağı temizledikten bir süre sonra durup beklemeyi de tercih edebilirler.
Yeşil yandığında, tekrar hareket eden ekip ise, öndekilere yetişmek için risk almaz, emniyetli sürüş ile öndekileri yakalarlar. (bakınız RED MIST)
Grup bütünlüğü yakalandiğinda, normal sürüşe devam edilir.
Öncü ile artçı arasında telsiz bağlantısı var ise, bu kurali uygulamak kolaylaşır. Artçı, telsizden öncüye, "3 kişi kırmızıya yakalandık, bekliyoruz" der, öncü de bunu duyunca hızını ayarlar veya tercih ediyor ise grubun baş tarafını az ilerde durdurur ve bekler.
Telsiz yok ise, herkes bir arkasindakini de kontrol eder. Öncü ise gözünü dört açar. "Ah keşke telsizimiz olsaydi" der.
:)

Çevrimdışı drerkal

• H.İbrahim ERKAL
  • Admin
  • *
  • 05324378793 - TB4CHE
« Yanıtla #5 : Nisan 27, 2010, 17:07:27 »
.....
Yeşil yandığında, tekrar hareket eden ekip ise, öndekilere yetişmek için risk almaz, emniyetli sürüş ile öndekileri yakalarlar. (bakınız RED MIST)
....

Bu konu ayrı bir başlığı hakediyor Bahadır'cığım.  En çok yaptığımız hata.. İyice bir irdeleyelim.. Açıver bir başlık..

R 1200 GS '06
İyi sürüş bir sanattır..

Çevrimdışı Adalya

• Önder Kahraman
  • Başkan
  • Önce kendi ülkeni gez!
« Yanıtla #6 : Nisan 27, 2010, 18:43:55 »
Sevgili Alp teşekkürler, sorduğun soru sayesinde hepimiz için bir sürü yararlı bilgi akışı oldu.

Cevaplardan da görüldüğü gibi grup sürüşünde yapılacak olan hız gruptaki sürücülerin sayısı, tecrübesi, motosikletleri, zemin ve trafik şartları, yolun çeşidi gibi onlarca değişik faktöre bağlı. Zaten motosiklet sürmek etrafımızda ve hatta kendimizde sürekli olarak değişen onlarca faktöre karşı tetikte olarak içinde bulunduğumuz durumu anlık olarak değerlendirmek ve buna göre plan yapıp uygulamak gibi tarif edebileceğimiz bir eylem.

En güzeli yola çıkmadan önce grubun kendi içinde tüm bunları değerlendirip ona göre bir plan yaparak yola çıkması.
0533 364 57 27 (B Rh+)
07 Transalp - 10 KLX250

ÖNCE KENDİ ÜLKENİ GEZ!!
DEVE YAVAŞ GİDER AMA HEP GİDER...

Çevrimdışı endrin

• Mustafa Yıldırım
  • Üye
  • *
    • kişisel sayfam
« Yanıtla #7 : Nisan 27, 2010, 20:19:42 »
Ben bu konuya biraz daha radikal bakıyorum. Açıkcası şimdiye kadar edindiğim tecrübelerde, grup sürüşü faydadan çok zarara yol açıyor. Neden mi?

Grup sürüşünde ister istemez önünüzdeki veya arkanızdaki sürücüyü de kollama ihtiyacı duyuyorsunuz. Bu da sizin sürüşünüze istediğiniz kadar dikkat edememenize neden oluyor. Şöyle örnek vereyim. Mesela siz önünüzdeki aracı sollama niyetinizdesiniz. Karşıdan da araba gelmekte. Hesabınızı yaptınız, çok rahat bir şekilde sollama yapmaya başladınız. Arkanızda sizden daha az tecrübeli bir sürücü var ve belkide yalnız sürüşte hiç yapmayacağı bir şekilde size güvenerek sollamaya çıktı ancak yeteri kadar zamanı yok. İster istemez sorumluluk duygusu gereği aynadan ona takılmanız söz konusu. Şimdi hem kendiniz, hem de arkanızdaki tehlikede...

Bunun gibi bir sürü koşul sıralayabilirim.

Bu nedenle grup da olsa bireysel sürüş taraftarıyım ve salt kurallara bağlanmış sürüşün faydadan çok zarara neden olacağı düşüncesindeyim. Bu nedenle grupla çıkılacaksa bile "özellikle uzun mesafelerde" güvendiğim ve sürüşünü bildiğim insanlarla yola çıkmayı tercih ederim.

Zaten o zaman hız da yol ne kadar müsait ise o seviyede olur.
05334992229
B Rh + (poz)
Suzuki DL650A V-Strom 2008

Çevrimdışı kobeyashi

• Ercüment Gökhan Gökyar
  • Admin
  • *
    • Ercüment in Sayfası
« Yanıtla #8 : Nisan 27, 2010, 21:56:54 »
Grup sürüşü  sirkte gösteri yapmak gibi tehlikeli zor  sıkıntılı... Kutlama özel gün vs. dışında yapılması risk bence...

Grup sürüşü  özel gün vs  şehir içinde  mutlaka tek yön kullanılan  istikamette görsellik açısından yapılabilir. Süratde şehir içi hız sınırı kadar olmalıdır.

Eger  gezi bir kulüp gezisi ise ve organize olunmussa  motor  hacim ve türlerine göre gruplanıp 3-5 kişilik gruplar halinde serbest sürüş yola çıkılabilir( Daha önce uygulamıstık) ayrıca tempo seven arkadaşlar içinde ayrı bir grup oluşturulması sıkıcı bir yolculugu onlar için ortadan kaldıracaktır. Gezi şehirler arası bir gezi ise  diğer şehre girmeden şehir girişinde toplanıp toplu halde tek yön yolda grup sürüşü uygulanıp ele güne   Akmok geliyor nidaları çekilebilir  ;)

Ödemiş Tire Şirince gezisinde  tamamen grup sürüşü yapmıştık ort  90-110 km hızla ve mükemmel uyumlu bir grupla dogayı ve  tarihi mekanların keyfini çıkararak rotayı tamamlamıştık. Ancak devamlı ayna kontrolü baya yormustu hepimizi...

Çevrimdışı Dreamer

• ALP BAYDAR
  • Üye
  • *
« Yanıtla #9 : Nisan 27, 2010, 23:47:25 »
Önder abi gerçekten enfes oldu. Katkıda bulunan/daha bulunacak herkese teşekkürler. :motorcu:
Geçen haftaki gezide tanık olduğum bazı durumlara istinaden zaten çoktur aklımda olanı yazma zamanın geldiğini düşündüm.
Daha başka tecrübeler de eklendikten sonra ben de bir kaç detay paylaşmak istiyorum :tamam2:
05327113958
a+
XT 600 E the 'Lupelian'

Çevrimdışı Dreamer

• ALP BAYDAR
  • Üye
  • *
« Yanıtla #10 : Nisan 30, 2010, 20:35:16 »
Benim sosyo-motogezi tecrübelerim drerkal ın bana göre oldukça güzel özetlediği durum ile aynı frekansta seyrediyor.

20-40 kişilik bir gezi organizasyonu esnasındaki grup sürüşünün yapılacağı bir durumu tasvir ettiğimizde drerkalın belirttiği kişi sayısı, gerektiğinde araya araçlarına girebilmesi için mesafe konması konusu(özellikle trafiğin akışından yavaş gidenler için) hızın belirlenmesi konusuna ek olarak artçının gruptan birinin ihtiyacı için durduğunda(benzin, tuvalet, arıza vs.) devreye grup arasında belirlenmiş yedek bir artçının girmesi gibi durumlar benim nacizane ekleyeceklerimdir.

Kafa (4-5 kişi çıkılan) gezilerinde ise endrin e fena şekilde katılıyorum. Zaten o çıkışlar genelde uyumlu sürücülerden oluştuğundan sürüşten optimum keyfin alınabildiği kuralları akışın belirlediği göz temasını yitirmeden herkesin keyif alabildiği sürüşler haline geiyor ki benim de aslında en tercihimdir. Keza tecrübesiz biriyle yolculuğu çıktıysam da ona gözcülük etmeyi baştan kabul etmişimdir ve kendi isteğim dışında grup lideri olarak da o riski almak istemem.
Ancak hem kalabalık olmak hem de motorlar arasında kısa mesafelerin olması özellikle bölünmemiş yollarda trafiğin akışından yavaş da seyrediliyorsa bence en tehlikeli olan durumdur.

Hepimize keyifli sürüşler.
« Son Düzenleme: Nisan 30, 2010, 20:38:38 Gönderen: Dreamer »
05327113958
a+
XT 600 E the 'Lupelian'