Gönderen Konu: RED MIST  (Okunma sayısı 364 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Afterburner

• Bahadır YILMAZ
  • YK
  • **
RED MIST
« : Nisan 27, 2010, 18:19:19 »
RED MIST

Nedir bu RED MIST?
Kontrollü ve kendine hakim olan bir motor sürücüsü olabilmek icin dikkat etmemiz gereken bir çok şeyden bir tanesi ve en önemlilerinden birisidir.

Bir motosiklet sürücüsünün tehlikeye daha fazla açık olduğu bazı durumlar vardır. Bunlardan birkaç tanesini hemen burada sayacak olursak;

- Islak zeminde sürüş,
- Gece şartlarında sürüş,
- Yorgun iken sürüş
- Dikkatini veremiyor iken sürüş,
- Alkollü iken sürüş,
- Bir motorcu başka bir motorcuyu artçı olarak taşırken kendini ispat etme hevesiyle sürüş
- Karşı cinten birisini taşırken kendini gösterme hevesiyle sürüş
- RED MIST, ki bu sonuncusu belki de en önde gelen risktir.

RED MIST, ingilizce bir deyim, günlük hayattaki anlamı; gözünü kan bürüyecek gibi, sinir veya hırs yapmak demek. Motosikletteki anlamı da az bir farkla aynı.

Örneğin;

- Sizi hızla geçip giden, hatta geçerken biraz da sıkıştırıp tehlikeye atan bir aracı kovalayıp yakalamaya veya  onla yarışmaya çalışmak. Hatta belki de ne kadar hızlı olabileceginizi gostererek ona bir ders vermeye calismak.

- Geç kaldiğiniz bir toplantıya veya randevuya vaktinde yetişmek için her zamankinden biraz daha hızlı gitmenin yeterli olacagini dusunmek

- Verilen bir mola sonrasinda, ekip yola cikarken, bir şekilde geç kalip, oyalanıp, ara açıldıktan sonra, "Eger 10-15 dk boyunca %100 tempo ile sürer isem, ekibi hemen yakalarim" diye dusunmek.

- Grup sürüşünde, grubun başı trafik ışığını geçtikten sonra yanan bir kırmızı ışığa yakalanip, yeşil yanana kadar bekleyip, yeşil yandiktan sonra da deli gibi basip, grubun başını tekrar yakalamaya çalışmak.

- Yakın bir arkadaşın veya bir tanidiğin veya akrabanın kaza yaptiğini, başına birşey geldiğini duyup, olay yerine veya hastaneye bir an evvel gitmek icin deli gibi gitmek
Örneklerin sayısı arttırılabilir.

Bilinçli bir motorcu olmak için, hangi durumlarda maruz kaldiğimiz riskin yukseldiğini, kendi hayatımızı tehlikeye atmaya başladığımızı bilmemiz gerekir.

Bir ayı geçkin bir süredir, motosikletin mentalitesi üzerine kendimce bazı araştırmalar yapıyorum. Buldugum şeyleri okuyorum. Benden büyük motorcu abilerime danışıyorum, hocalarımı ve benden daha önce bu işe başlamış motorcu kardeşlerimi arıyorum, bu işin felsefesi üzerine ne bulursam öğrenip sindirmeye çalışıyorum. Bu RED MIST konusunu da bana Tarkan kardeşim anlattı. Sadece bunu değil, başka birçok şeyi de anlattı. Kendisi benim hem okuldan sınıf arkadaşımdır, hem de 20 yıllık motorcudur. OMM nin kuruluşundan beri, sadece 6 üyesi olduğu zamandan beri içerisindedir. Geçtiğimiz haftalarda bizim bir cuma toplantısına misafirim olarak gelmişti, belki oradan hatırlarsınız. Kendisi GOLD bir sürücüdür. Bana öğrettikleri için kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

Ne zaman geç kaldiğim için basmak zorunda kalsam, ne zaman kırmızı ışığa yakalanıp, diğer motorculardan geri kalsam, veya ne zaman yanımdan hava basıp geçen birisine gıcık olsam, ben de deli gibi basip gitmek yerine, RED MISTi aklıma getiriyorum. Bu riski alamayacagini biliyor ve Tarkan'a bir daha tesekkur ediyorum.

Hepinize emniyetli ve keyifli sürüşler.

:)

Çevrimdışı Adalya

• Önder Kahraman
  • Başkan
  • Önce kendi ülkeni gez!
Ynt: RED MIST
« Yanıtla #1 : Nisan 27, 2010, 18:35:04 »
Çok güzel bir yazı olmuş Bahadır abi, teşekkürler  :alkis2:

RED MIST yazısını motorun ön camına içerden yapıştırmak lazım aslında  ;)
« Son Düzenleme: Nisan 27, 2010, 18:44:21 Gönderen: Adalya »
0533 364 57 27 (B Rh+)
07 Transalp - 10 KLX250

ÖNCE KENDİ ÜLKENİ GEZ!!
DEVE YAVAŞ GİDER AMA HEP GİDER...

Çevrimdışı BENGÜ

• SUAT BENGÜ
  • Üye
  • *
  • DOSTLUKLAR YARIŞA DÖNMEZ İSE KEYFİNDEN GEÇİLMEZ
« Yanıtla #2 : Nisan 27, 2010, 18:40:27 »
bahdır kardeşim çok güzel konulara değiniyorsun .
paylaşımların  devamların bekliyorum.
tarkan bey  çok beyefendi bir arkadaş  iyiki anlatmış bak kimleri bu bilgilerden mahsun kalmaktan kurtardı  teşekkürler.
HONDA                   HONDA
SHADOW-VT600 / NT 700 DEAUVILLE
TEL:0543 528 30 70
Ne sürdüğün önemli değildir motor ve iki tekeri olsun rüzgar aynı rüzgardır sen keyfini çıkar.

Çevrimdışı okdedik

• M. Onur Kuru
  • YK
  • **
« Yanıtla #3 : Nisan 27, 2010, 19:16:35 »
Sevgili Bahadır abi, RED MIST - hırs yapma konusunu yakın zamandan beri ben de dikkat ediyorum. Daha sakin düşünmeye, daha kontrollü olmaya çalışıyorum (Antalya trafiğine inat) . Verdiğiniz bilgiler için sana ve Tarkan beye teşekkürler.
555-2668656 A Rh (+)
Suzuki Vstrom DL 650

Çevrimdışı Serhat

• Serhat Yinanç
  • Üye
  • *
« Yanıtla #4 : Nisan 27, 2010, 21:18:05 »
Bahadır abi teşekkürler; çok güzel bi yazı olmuş..  :alkis2:

Bu konuya sadece motorda değil, arabada, yürüken, çalışırken vs. (heryerde) dikkat etmek gerekir sanırım.
05324346896
B Rh + (poz)
Transalp '05
XL 200 '04

Çevrimdışı kobeyashi

• Ercüment Gökhan Gökyar
  • Admin
  • *
    • Ercüment in Sayfası
« Yanıtla #5 : Nisan 27, 2010, 22:11:25 »
Teşekkürler

Farkında olup engelleyememek  "RedMist " miş meger ...  :tamam2:

Ayrıca  şu son 4-5 aydır bir şeyin farkına vardım arkadaşlar. Biliyorsunuz motorsuz aylar geçirdim ve  çok düşünme fırsatım oldu. Motosikletimle geçen 3 yılda ne çok risk aldıgımı , kendimi sevenlerimi aslında nasıl ihmal ettiğimi farkettim. İster inanın ister inanmayın ama 3 yılda yasadıgım maximum riskler ara sıra istemsiz gözümün önüne gelmeye başladı. Bunları ben mi yaptım nasıl yaparım gibi sorulara cevap aradım hep. Sürekli kullanıcıyken  farketmediğim olağanlaşmış hatalar  şimdi çok daha göze batıyor inanın.

Her yolculugun sonunda eve sağ salim gelmek daha fazla güven , sıklıkla yapılan yolculuklar daha az dikkate sebep oluyor...

RedMist  unutmayacagım tekrar teşekkürler sevgili Bahadır...

Çevrimdışı endrin

• Mustafa Yıldırım
  • Üye
  • *
    • kişisel sayfam
« Yanıtla #6 : Nisan 27, 2010, 22:17:58 »
İnsanın içerisindeki RED-MIST duygusunu gidermesi daha sonra kişiliğine de ister istemez yansıyor. Bir öz eleştri yapmam gerekirse, eğitimden önce ciddi anlamda dışarıya karşı agresif ve hoşgörüsüzdüm. Hataları büyütür, hatta kavga ile sonuçlanan durumlara girerdim, "özellikle trafikte"... Eşim bu durumdan sürekli olarak şikayet ederdi.

Uzun bir süreçtir, içimdeki bu hırs duygusunu, özellikle tehlikeleri önceden fark etmem ve bunlara karşı önlemlerini almam sayesinde giderebildim ve olaylara "banane" demeye başladım. Mesela, önceleri bana yolda makas atacak birini engellemek için elimden geleni yaparken, şimdi ise çok önceden bana bulaşmaması için yol verebiliyorum. Hatta eşim sinirlerenek "Şuna bak nasıl gidiyor" dediğinde, sakin ol bize tehlikesi yok, içindeki ezikliği böyle gideriyor garibim diyerek gülüp geçiyorum.

Bu hırs duygusundan kurtulmanın bana katkısı, düşük stres seviyesi, daha az yorgunluk ve yoldan keyif almak...
05334992229
B Rh + (poz)
Suzuki DL650A V-Strom 2008

Çevrimdışı drerkal

• H.İbrahim ERKAL
  • Admin
  • *
  • 05324378793 - TB4CHE
« Yanıtla #7 : Nisan 27, 2010, 23:57:18 »
Beni kırmayıp bu konuyu açtığın için çok teşekkürler Bahadır'cığım..

Senin motosiklet felsefesi üzerine yaptığın çalışmaları ilgiyle izliyorum.

....Ayrıca  şu son 4-5 aydır bir şeyin farkına vardım arkadaşlar. Biliyorsunuz motorsuz aylar geçirdim ve  çok düşünme fırsatım oldu. Motosikletimle geçen 3 yılda ne çok risk aldıgımı , kendimi sevenlerimi aslında nasıl ihmal ettiğimi farkettim. ....

Sevgili Ercüment, ben de değerli hocam Uğur Ertekin'den aldığım ilk eğitimde, bana telsiz ile demo yaparken, yani arkamda sürüp yoldaki tehlikeleri benim için okurken aynı şeyleri hissetmiştim.. İnanır mısın Uğur hocamın okuduğu her 10 tehditten sadece 1'inin farkındaydım. Bu şekilde tam 100.000 km motosiklet sürmüştüm.

Farkında olduğun tehditler seni tedirgin ediyor, peki ya farkında olmadıkların?

R 1200 GS '06
İyi sürüş bir sanattır..

manyaq

• Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Nisan 28, 2010, 08:58:41 »
Ellerine sağlık bahadır abey,

Çevrimdışı kobeyashi

• Ercüment Gökhan Gökyar
  • Admin
  • *
    • Ercüment in Sayfası
« Yanıtla #9 : Nisan 28, 2010, 09:24:00 »

Meşaj  alınmıştır  ;)  :tamam2:

Çevrimdışı drerkal

• H.İbrahim ERKAL
  • Admin
  • *
  • 05324378793 - TB4CHE
« Yanıtla #10 : Nisan 28, 2010, 10:17:32 »

Meşaj  alınmıştır  ;)  :tamam2:

Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla...

R 1200 GS '06
İyi sürüş bir sanattır..

Çevrimdışı mkemer

• Mehmet KEMER
  • Üye
  • *
  • Hız hiçbişeydir, tutku herşey Tutku=Enduro dur.
« Yanıtla #11 : Nisan 29, 2010, 14:50:46 »
Bu RED MIST 'in türkçe karşılığı "TRAFİK CANAVARI" sanırım..........
5326461445
A Rh + (poz)
Honda XL200

Çevrimdışı deeplive

• Burak Boylan
  • Üye
  • *
« Yanıtla #12 : Mayıs 08, 2010, 01:07:12 »
Aslında tam karşılığı gözünü kan bürümek gibi bir şey oluyor....:)
5055703540
B Rh + (poz)
Honda Transalp XL700