Gönderen Konu: Viraj !!! Baktığın yere gidersin, NEDEN ?  (Okunma sayısı 1041 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı oktayoktem

• oktay sezai öktem
  • Üye
  • *
  • yürüyedur
Ynt: Viraj !!! Baktığın yere gidersin, NEDEN ?
« Yanıtla #15 : Haziran 12, 2010, 12:02:42 »
Oo süpersiniz Oktay bey , İbrahim abi daha öğrenecek çok şeyimiz var   :tamam:
Not: Meraklı Melahat hoşuma gitti   :)
Colin  McRea'ya normal trafikte ilerlerken vitesi değiştirmeye karar verdiğinde ilk ne yaparsın diye sormuşlar . Yanıt vermek için bayaaaa bi düşünmüş.  :D
Bizimki sadece teorik yorumdan ibaret . Virajı alamazda (tıktık demire vuralım) üstümüzü başımızı silkeleyecek şansımız olduğunda ,''n'oldu geçmiş olsun '' diye sorduklarında yanıtım çok bilimsel olur hepsi bu :)
;D Hepsi refleks olana kadar sonrası otomatiğe bağlıyor..
Eğitim şart . Bahadır , İbrahim sağ olsun güzel eğitimler ayarlıyorlar  :tamam: ama fırsatını bulup katılma şansımız olmadı.
yürüyedur
öKTeM
KTM 950 ADVENTURE

Çevrimdışı Serhat

• Serhat Yinanç
  • Üye
  • *
« Yanıtla #16 : Haziran 14, 2010, 11:01:50 »
Müthiş bilgiler, harika paslaşmalar.. Dikkatle ve keyifle takip ediyorum.. Çok çok teşekkürler.. :alkis2: :alkis2:

05324346896
B Rh + (poz)
Transalp '05
XL 200 '04

Çevrimdışı aythakan

• Hakan Güneş
  • Üye
  • *
« Yanıtla #17 : Haziran 15, 2010, 15:45:23 »
Viraj içinde motoru dikme ihiyacı doğduğu zaman genelde bizde motorun üzerinde dik pozisyoya geçiyoruz. Bunun sonucu olarak tekrar pozisyon almaka zorlanabiliyoruz.

Viraj içinde motoru dikmek yerine viraj içindeki yere yatay vucut pozisyonumuzu muhafaza ederek, motorun denge noktasından dışarı doğru itmek, çok dışa katedilirse dıştan içe doğru iterek gereken balansı sağlayıp olmamız gereken çizgiye dönebiliriz.
Gittiğin yol, yol değil. YAMAHA XT600 E ' 97
Hakan Güneş / B Rh +

Çevrimdışı zbahce

• Zeki BAHÇE
  • Üye
  • *
« Yanıtla #18 : Haziran 16, 2010, 00:27:30 »
Hakan Bey,
Normal şartlarda planlandığı gibi alınan bir virajdan çıkarken geç kalmadan  konrollü bir şekilde açılan gaz ile elde edilen ivmelenme motoru dikleştirecektir, gaz açarak dikleştirme imkanı olmadığında veya yetersiz kaldığı durumlarda ise ters kontradan yararlanabiliriz,

Gelelim sizin sorunuza;
Viraj içinde konumumuzu düzeltme ihtiyacının nedenlerine girmiyorum, her şeye rağmen bu ihtiyaç hasıl olmuş ise kontra ile motosikletin konumu değiştirmeliyiz, ağırlık aktarma, diz ile motoru dışa doğru itme hatta dıştaki ayaklığa ağırlık aktarma gibi yöntemler sorunu daha da karmaşık hale getirir  ilave denge sorunlarına yol açar. Hatta ağırlığı viraj dışına doğru aktarmak virajı alabilmek için motoru dikleştirmenin aksine daha fazla yatırmaya zorlar sizi,   en iyi çözüm en sade çözümdür. Kontra gibi sihirli bir yöntem varken diğerlerine gerek yok, diğer yöntemler ihtiyaç duyulursa kontra tekniğine yardımcı olarak kullanılabilir, 

Eğer viraja girmeden kontrayı desteklemek ve yatış açısını azaltmak için ağırlık aktararak ters korna ile viraja yaklaşmış iseniz sadece viraj çıkışında kontra ile motorun konumunu kontrol ederken bir sonraki viraja hazırlık amacıyla ağırlık aktarabiliriz. Düzeltme amacıyla değil.
BMW F 650 GS (2005), B Rh (+), 0.533.313 41 49, zekibahce@yahoo.com
Antalya

Çevrimdışı aythakan

• Hakan Güneş
  • Üye
  • *
« Yanıtla #19 : Haziran 18, 2010, 02:03:44 »
Viraja hızlı girip erken apeks yapıldığında, hattın dışına kaçarak fren yapmak zorunda kalmadan ikinci apeks noktasına kadar olan kısımda kullandığım bir yöntem bu. Kontro ile bunu yapamıyorum. Belkide bu benim eksikliğim. Daha öğrenecek çok şeyler var sizlerden.

en iyi çözüm en sade çözümdür
Bu cümleniz herşeyin özeti bence.
Gittiğin yol, yol değil. YAMAHA XT600 E ' 97
Hakan Güneş / B Rh +

Çevrimdışı okdedik

• M. Onur Kuru
  • YK
  • **
« Yanıtla #20 : Haziran 18, 2010, 09:29:43 »
Viraja hızlı girip erken apeks yapıldığında, hattın dışına kaçarak fren yapmak zorunda kalmadan ikinci apeks noktasına kadar olan kısımda kullandığım bir yöntem bu. Kontro ile bunu yapamıyorum.
Benim bildiğim ve öğrendiğim viraja yavaş gir hızlı çık,tam tersi olursa hızın verdiği bir bocalama yusufla beraber "ne yapıcam şimdi" düşüncesi oluşabilir.O yüzden de virajlara olabildiğince dik pozisyonda girmek hem denge unsuru bakımından faydalı hem de daha kontrollü ve güvenlidir. Apeks çizgileri yarış stili olarak biliyorum çıkışı kapalı bir virajda bu teknik kullanılırsa hem de hızlı iken olası karşı şeritten gelebilecek bir araçla karşı karşıya kalınabilir. :kurukafa: .
Daha öncekilere ekleme yaparak tekrar edersek ; ilk olarak çevreden BİLGİ TOPLAMA, bunları işleyerek PLANLAMA, POZİSYON ALMA daha önce de belirtildiği gibi tehlikelere karşı (sonuçta viraj da bizim için bir tehlikedir ekarte edene kadar) ve maksimum görüş açısı ile ,viraja uygun HIZ (limit noktası takibi) ve UYGUN VİTES (motorun dolu olması;gereken çekişi sağlayacak devir) yani tüm bunların toplamı SİSTEM
555-2668656 A Rh (+)
Suzuki Vstrom DL 650

Çevrimdışı beyazoglu

• ALİ YİĞİT
  • İl Temsilcisi
  • *
  • KTM990 ADV & DRZ400 & MXU500 TA4BAY 0541 3251922
    • www.bmk15.com
« Yanıtla #21 : Temmuz 05, 2010, 20:43:49 »
Öğreniyorum,
Öğreniyorsunuz,
Öğreniyoruz!
Bilgiler harika. :tamam2:
‘’Bizim hayat seviyemiz,bildiğimiz bilgilerin kullanmış olduğumuz miktarına bağlıdır.
  Bilgi,pratik varsa vardır,yoksa yoktur.Kitaplarda yazanlarla kulaktan dolma bilgiler,
  Enformasyondur; gerçek bilgi değildir.Kişi ne kadarını biliyor’dan çok,bunların ne  kadarını kullanıyor…Önemli olan bu!

Ferdaggencer

• Ziyaretçi
« Yanıtla #22 : Kasım 25, 2010, 01:11:09 »
Merhabalar ben aranıza yeni katıldım aynı zamanda motorlada yeni yeni hasır neşir oluyorum. her ne kadar yaş 40 a yaşlassa ve 10 yıldır kucuk bir dragstar kullanıyor olsamda uzun yol yapmaya 2 hafta önce aldıgım v strom ile başladım. aklıma takılan ve bir türlü beceremediğim viraj konusu forumda ilk aradığım konuydu ve bu kadar tatminkar acıklamalar bulacağımı inanın tahmin etmiyordum.
bende gerek kulaktan dolma bilgilerle gerekse yaptıgım diğer sporlarda da uyguladığım üzere baktığın yöne gidersin felsefesi ile bu hareketimi pekiştirmek istiyorum ancak her ne hikmetse nezaman rahat uygulama yapabileceğim bir viraş olsa viraja hep karşıdan kamyon gelerek giriyorum ve dönüşüm virajın ortasında ister istemez kamyonun üzerine doğru gitmeye başlıyor.
birde panikten olsa gerek viraj esnasında hızım düşüyor ve vites değiştirmek gibi gayri ihtiyari hareketlerde bulunarak tüm konsantrasyonumu dağıtıyorum.
son sıkıntımda bu motorlar ile ne kadar yatabilirim? bu yarışlarda gördüğüm sporcular motorlarının özelliklerinden dolayımı dizleri yerle temas edene kadar yapabiliyorlar yoksa bu bir kabiliyetmi?

her nekadar konu eski olsa ve sistem beni uyarmış olsada yeni konu acıp mesaj kirliliği yapmıyayım diyerekten buraya yazdım umarım bir duyan olur.

Çevrimdışı zbahce

• Zeki BAHÇE
  • Üye
  • *
« Yanıtla #23 : Kasım 25, 2010, 02:23:28 »
Öncelikle yeni motorunuz hayırlı uğurlu olsun, kazasız belasız iyi günlerde keyifle kullanın,
Sorunuz spesifik bir konu değil, tüm viraj parametrelerini içeriyor, dolayısıyla burada yazılacak birkaç satırla anlatmak mümkün değil, yüz yüze görüşme ve motor sürme fırsatımız olursa bilgi ve deneyimlerimi seve seve paylaşırım, ancak  tavsiyem OMM'nin "Tam Hakimiyet" kitabını okumanızdır. Sizin viraj ile ilgili sorularınızın tamamına tatmin edici yanıtları bu kitapta bulacaksınız. Ben de var okumanız için verebilirm, ancak baş ucu kitabı olarak temin etmenizde yarar var. Birde en önemlisi OMM'nin "Motosiklet Yol sanatı" kitabı, elbette başka kaynaklar da vardır ama bu ikisinin başucu kitabı olduğunu düşünüyorum, bu kitapları okuduktan sonra da gecikmeden eğitim almak tabi...
BMW F 650 GS (2005), B Rh (+), 0.533.313 41 49, zekibahce@yahoo.com
Antalya

Çevrimdışı adnansancar

• adnan sancar
  • Üye
  • *
« Yanıtla #24 : Kasım 25, 2010, 15:42:40 »
merhaba bende bugüne kadar 250 lik motor kullanıyordum ve biraz yere yakındı motorum virajlara çok rahat girebiliyordum 1 ay önce bende bir 650 lik aprilla pagaso 650  ie aldım ve virajlarda çok sorun yaşadım yüksek bir motor ayrıca birazda kendileri yükseltmiş baya korktum yatamadım uzman tv var onu seyrettim orda eğitmenler uygulamalı olarak anlatıyor bana çok faydalı oldu sizde denerseniz sizede faydalı olabilir
05437130333
A Rh + (poz)
 APRİLLA PAGASO 650 İE--FZ6 FAZER 600--MONDİAL 150 ZC

Çevrimdışı Afterburner

• Bahadır YILMAZ
  • YK
  • **
« Yanıtla #25 : Kasım 25, 2010, 22:44:30 »
Selamlar,

Yuksek olan bir cok motor ile de cok guzel viraj yapılabilir. Kullandigim motorlardan DL-650 V-Strom, alçak olmayan bir motordu ve şahane virajı vardı. Şimdiki motorum daha da yükek, hatta piyasadaki en yüksek motorlardan birisi. Ancak virajda istediğiniz kadar yatırabiliyorsunuz. Eger cok fazla yatırırsanız, hem DL-650 hem de BMW GS ADV, ayagınızı basmakta oldugunuz pegleri yere sürterek, limitlere yaklaştiğiniz konusunda sizi uyariyor.

Viraj dönmeyi veya motoru yatırabilmeyi, hatta ve hatta motora hakim olabilmeyi ögrenmek için, uygulamalı egitim tavsiye ederim. Seyrettiğiniz videolar sizi sadece tekniklerden haberdar yapar, teknikleri ögrenmiş sayılmazsınız. Öğrenmek için,  teknikleri uygulayip, bir uzman tarafından gözlemlenmeniz gereklidir. Bu uzman, siz gösterileni dogru olarak uyguladiginizi dusundugunuzde bile, bazi hatalar yapmakta oldugunuzu (eger yapıyor iseniz) size aciklayacaktır.

Antalya'da yilda 4-5 defa yapılmakta olan egitimleri takip ediniz, bunlar buyuk firsatlardir.
Egitim alan bircok arkadaşın sürüşlerindeki degişim, siyah ve beyaz arasindaki fark kadar belirgindir.
:)

Çevrimdışı Afterburner

• Bahadır YILMAZ
  • YK
  • **
« Yanıtla #26 : Kasım 25, 2010, 22:58:49 »

Dogru bir biçimde viraj dönebilmenin %80 i doğru bir bakış bakabilmekten geçiyor.
Bu resimde;

Motorun burnunun gösterdigi yer ile bakisin baktigi yer arasindaki farki gorebiliyorsunuz.
Belli ki oldukca sert bir viraj girişinde.
Çenesi ile bakiyor ki bu doğru bir bakış
Baş yere dik, yatık değil, tam olması gerektiği gibi.
Hani motor baktiginiz yere gider diyoruz ya, bu sürücü çıkışa bakiyor.
"Şimdi bu motor kayarsa acaba nerede çarparım" diye merak edip de dönüş dışına bakarsa, buyuk ihtimal motoru dikleşir ve o baktigi tarafa dogru yönelir.
Yanlız sürücü burada hafif bir hang-off (Kalçasını viraj içine dogru kaydirip, kendi beden agirliğini içe sarkıtma ve içteki dizini açarak, dizini yere dayama) yapmış ki bu bir pist tekniğidir, biz yol motorcularına tavsiye edilmez, yapmıyoruz.

Çevrimdışı kobeyashi

• Ercüment Gökhan Gökyar
  • Admin
  • *
    • Ercüment in Sayfası
« Yanıtla #27 : Kasım 25, 2010, 23:33:18 »
Merhabalar ben aranıza yeni katıldım aynı zamanda motorlada yeni yeni hasır neşir oluyorum. her ne kadar yaş 40 a yaşlassa ve 10 yıldır kucuk bir dragstar kullanıyor olsamda uzun yol yapmaya 2 hafta önce aldıgım v strom ile başladım. aklıma takılan ve bir türlü beceremediğim viraj konusu forumda ilk aradığım konuydu ve bu kadar tatminkar acıklamalar bulacağımı inanın tahmin etmiyordum.
bende gerek kulaktan dolma bilgilerle gerekse yaptıgım diğer sporlarda da uyguladığım üzere baktığın yöne gidersin felsefesi ile bu hareketimi pekiştirmek istiyorum ancak her ne hikmetse nezaman rahat uygulama yapabileceğim bir viraş olsa viraja hep karşıdan kamyon gelerek giriyorum ve dönüşüm virajın ortasında ister istemez kamyonun üzerine doğru gitmeye başlıyor.
birde panikten olsa gerek viraj esnasında hızım düşüyor ve vites değiştirmek gibi gayri ihtiyari hareketlerde bulunarak tüm konsantrasyonumu dağıtıyorum.
son sıkıntımda bu motorlar ile ne kadar yatabilirim? bu yarışlarda gördüğüm sporcular motorlarının özelliklerinden dolayımı dizleri yerle temas edene kadar yapabiliyorlar yoksa bu bir kabiliyetmi?

her nekadar konu eski olsa ve sistem beni uyarmış olsada yeni konu acıp mesaj kirliliği yapmıyayım diyerekten buraya yazdım umarım bir duyan olur.

Çokda güzel açıklamalar gelmiş fazla söyleyecek bir şey yok  ancak şunu eklemek isterim  anladığım kadarı ile uzun süre dragstar 250 cc kullanmışsınız ve genelde kısa mesafeler  şehir içi diyebiliriz... Dragstar oturuş pozisyonu ve kasa itibari ile iddaalı olmayan bir kısa mesafe gezi motoru (çokda begendiğim bir motordur) Uzun süre bu motosikleti kullanmak sizin onla bütünleşmenize ve bazı alışkanlıkların yerleşmesine sebep olmuş olabilir.Yeni  motosikletiniz ne kadar yatmaya uygun olsada hisleriniz alışkanlıklarınız sanırım buna engel oluyor.

Buradan cıkaracagım sonuç halen yeni motosikletinize alışmamış oldugunuz gerçeğidir.(acemilik anlamında değil tamamen alışkanlık anlamında )  Bu durumda riskli viraj denemeleri yapmaktan kaçınmanızı , kendinizi güvenli hissettiğiniz hızlarda kullanmanızı tavsiye edeceğim. Zaman içerisinde vücudunuz motorunuza alıştıkça motor hakimiyetiniz artacak  ardından kulübümüzde duyurulan eğitim süreçlerine katılarak işin teknik kısımlarınada hakim olabileceksiniz..

Kazasız uzun yıllar kullanmanız dileğiyle...

Ferdaggencer

• Ziyaretçi
« Yanıtla #28 : Kasım 26, 2010, 23:30:17 »
merhabalar, acıklayıcı bilgiler için tesekkurler, dun sitede viraj ile alakalı yazıların hepsini okudum ve gece rüyamda sabaha kadar viraj dondum :) sabah il işim havaya bakmak oldu, gökyüzünde hafif aralıklarla olsada maviyi görür görmez tüm zırhımı kuşandım ve beşkonak köprülü kanyona doğru yola koyuldum. yoldan ileri sürüş eğitimleri almış bir arkadaşımıda aldım ve iki motor düştük yollara. Viraj çalışmak için çok müsait bir yol ve ortam olduğunu söylemek isterim. 50nin üzerinde viraja girip çıkıyorsunuz iki üç tane 90 derecelik viraj var onlar haricinde okuduklarımı uygulama fırsatı buldum. ancak yokuş yukarı olan 90 derecelik virajda fren yaptım ve vitesimi düşürecek kadar zaman bulamadığım (panikten olsa gerek ) için motor ile durmak zorunda kaldım. ancak yokuş yukarı olduğu için motor geri gitmeye başlayınca kontrolu tamamen kaybettim ve motorumu devirdim. Allahtan diğer arkadaş önden gidip benim hereketlerimi izliyordu. hemen yolu tuttu ve ben yolun ortasında devrilmiş olan motorumu kaldırdım.

bu arada yeni öğrendiğim bir hareketide paylaşayım.
ben düşen motorumu yüzüm motoruma dönük bir şekilde kaldımaya çalıştım. ancak çok ağır olduğu için zorlandım. kolay teknik ise motora sırtımı dönmek ve popo yardımı ile kaldırmak olduğunu uygulamalı öğrendim.

ancak benim esas sorunumu Ercüment Gökhan Gökyar  çok güzel çözümlemiş. kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.
yeni motoruma alıştıkça sorun kalmıyacak galiba.

ama bir an önce yanlış hareketlerim pekişmeden bir kurs açılsada gitsem. olmadı bir 3 günlük izmir gözükecek orada kurslar varmış galiba.

herkeze tekrardan teşekkürler.

bu arada bugun kazada hayatını kaybeden sanatcının başı sağ olsun. arkadaşlar LÜTFEN %100 GÜVENLİK VE DİKKAT BU İŞİN ŞAKASI YOK .

Çevrimdışı Afterburner

• Bahadır YILMAZ
  • YK
  • **
« Yanıtla #29 : Kasım 27, 2010, 11:31:19 »
İzmir deki kursları da Antalya daki kursları da ayni hocalar veriyor.

Yılda bir kac defa organize olup, yeterli talep oluştugunda hocaları davet ediyoruz.
İzmir den gelip burada egitim veriyorlar.

İzmir dışından gelen hocalar var.