Gönderen Konu: ŞEHİR İÇİNDE SÜRÜŞ  (Okunma sayısı 429 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
ŞEHİR İÇİNDE SÜRÜŞ
« : Şubat 10, 2007, 13:04:05 »
Bir sitede bulduğum bu yazıyı sizinle paylaşmak istedim

Merhabalar,

Özellikle şehir içi kullanımımızla ilgili püf noktaları hatırlayalım, tekrar üstlerinden geçelim istedim..Ne dersiniz??;

Gözlerinizi kapayın ve sıkışık trafik de genelde hep yapar olduğunuz sürüşünüzü düşünün; Etrafınızı çevreleyen , yolunuzu engelleyen, sizi karmaşaların-kalabalıklığın içinde bırakan arabaları hayal edin… Kendinizi, yakın şekilde arabaları takip ederken, etrafı tararken, trafik lambalarını takip ederken hayal edin..Sonrasında yayaların neler yapabileceğini tahmin ettiğinizi veya yol üzerindeki işaret boyalarının dahi ne kadar kaygan olabileceğini tahmin ettiğinizi hayal edin…Cep telefonlarıyla konuşan, arabadaki bir yandan bağıran çocuğuyla ilgilenmesi gereken veya yanındaki arkadaşıyla koyu sohbetlere dalmış olan araba sürücülerini düşünün… Onların ne yapabilecekleri konusunda devamlı tahminler yürüttüğünüzü düşünün…(Yapıyoruz dimi?)

Özellikle yeni kullanıcılar için, trafikde motosiklet kullanmak bir kabus haline dönüşebilir…Kalabalık trafik de sürücülerin neden çok kaza yapıp durduklarını merak ettiniz mi hiç? Aslında motosiklet sürücülerinin kalabalık bir trafik ortamında ne kadar çok şeyle aynı anda ilgilenmeleri gerekliliği o kadar hayret vericidir ki ..Ve bunu becerebilmek demek, birçok şeyin toplam olasılığını aynı anda görmek ve tek tek üstesinden gelmek demektir.. Yapılabilecek tek bir yanlışlık bile motorumuzu yatırmamıza ve yaralanmamıza sebebiyet verebilir.. Aman dikkat!!!

İşte sizlere kalabalık şehir içi trafiğiyle baş edebilmenin kıstas olarak genel 13 püf noktası;

1-) Araba sürücülerinin kafa hareketlerini takip etmek;

Araba sürücülerinin aynalara ve kapı pencerelerine doğru kafa hareketlerini (oynatışlarını) takip etmek , yapabilecek oldukları ani manevralar için sizlere öncesinden fikirler verir....Birçok sürücü, aynalara bakmasa bile, kafasını dönecek olduğu tarafa öncesinde çevirir ve döner..yakalamaya çalışın!!

2-) Dikiz aynalarınıza güvenin..ama tamamıyla değil;

Dikiz aynalarınız çoğu zaman hayat kurtarıcınız olabilir, ama hep dediğimiz gibi genelde tam olarak bütünüyle görüşün hepsini sizlere vermez..Özellikle kalabalık trafikdeyken, pozisyon değişikliği yapmadan önce mutlaka ve mutlaka omuz üstü bakışı sakın ihmal etmeyin!! Bunu çok çabukça gerçekleştirin ve ondan sonra manevranıza karar verin..(asıl hayat kurtarıcı hareket budur aman dikkat!!!)

3-) Mümkün olduğunca araçların arasındaki (aralardan geçiş) işinizi çok çabuk bitirin ve plansız sakın kalmayın;

Bu çok basit gibi gözükse de, son anda sinyalsiz, ani manevralar yapan araba sürücülerinin her sene bir çok sürücüye çarptığını, düşürdüğünü, öldürdüğünü! unutmayın!! Normalde araçların sağlarından geçiş kesinlikle yanlış gibi gözükse de, günümüzde bazen bu bir gereksinimdir..(gerçekci olalım)..Yeter ki bunu, sürücünün neler yapabileceğini tahmin ederek çok temkinli bir şekilde ve çok çabukça yapın ve hemen bitirin!!

4-) Her zaman fren yapmaya hazır olun;

Herhangi, ani oluşabilecek bir durum için frenlerinizi kullanmaya her zaman hazır olun!!. Her zaman sağ ayağınız ve sağ el parmaklarınız fren magnet ve pedalına hazır olsun!! Her zaman umulmayanı, beklenmeyeni bekleyin, hazır olun!!

5-) Görünün!! Ama görünmediğinize İnanın!!

Fosforlarla motorunuzu donatın..Parlak ve görünen kıyafetleri tercih edin.. Ama gene de araba sürücülerinin ve yayaların her zaman sizin varlığınızın farkında olduğundan, sizi gördüğünden emin olmayın!! Hep görünmediğinizi düşünerek motorunuzu kullanın!!!

6-)Motorunuzun gücünü her zaman kullanmaya hazır olacak şekilde kullanın;

Özellikle kalabalık trafikdeyken, normalde her zaman kullandığınız vitesin 1 altını tercih edin!!

Motorunuzu her zaman öyle bir devirde kullanın ki, gerektiğinde ufak bir gaz açış sizi tümüyle tehlikeden uzaklaştırabilsin…Diğer yandan egsozunuzun birazcık bağırıyor olması aynı zamanda sizin varlığınızın trafikde hissedilmesine katkı sağlar…

7-) Çok mu yavaş gidiyorsunuz? O halde sağda veya solda kalın, pozisyon alın!!

Trafik birden bütünüyle yavaşladığında, önünüzdeki aracın solunda veya sağında kalmaya çalışın…Bu, size gerektiğinde, daha kolay kaçış yapmanıza olanak sağlıyacak olan pozisyonda olmanızı sağlamış olacak…Bu pozisyon aynı zamanda sizi, durmakta geç kalmış olan arkanızdan gelen aracın verebileceği zararlardan korumuş da olacak.. Her zaman, ilk durduğunuz anda, mutlaka 1. vitesde ve kaçmaya hazır, aynalardan arkayı kontrol eder pozisyonda olun..Ne olacağı belli olmaz, dikkat!! Sakın ola ki durumdan emin olmadan vitesi boşa almayın!!

8-) Her zaman TATKU!!

Devamlı olarak durmadan ileri, sağ-sol ve aynalardan arka tarama yapmanız, reaksiyon gösterebileceğiniz ekstra zaman için mutlaka gereklidir…Kalabalık trafikde sadece ileri bakmanız, bir nesneye gereğinden fazla odaklanmanız (hedefe kilitlenme), arkayı ihmal etmeniz sorun yaratmak için yalvarmakla aynı şeydir!!!

9-) Sol’a dönüş İhaneti!! (ihanet sözcüğünü uygun buldum:))

Karşıdan gelen bir aracın yavaşlayıp (veya durup) sola dönmeye hazırlandığını gördüğünüzde (tahmin ettiğinizde) hazırlıklı olun!!!! Sizi gördüğünden hiçbir zaman emin olmayın!!! O aracın ön lastiğini, ve sürücünün direksiyondaki elini takip edin..Eğer bu noktalarda ufacık dahi hareket görürseniz; fren yapmaya, swerving yapmaya veya gazlayıp kaçmaya (hangisi pozisyona göre uygunsa) hazır olun!!! Sakın durup size yol vereceğine güvenmeyin!! Görmez!!

10-)Yol Yüzeyini Okuyun!!

Yoldaki taramalarınıza asfaltı da ekleyin!!.Maalesef İzmirliler olarak, nerdeyse Türkiye’nin en kötü asfaltına sahibiz:( Yol yüzeyindeki mazot, yağ, toz, vs.. haricinde asfalt kondisyonuna da dikkat!!!! Bir yandan da kafanızda yol tutuşunu hep değerlendirmeye çalışın..Mazot için koku duyunuzu da kullanın..Kokusu keskindir..ve genelde öncesinde kokuyu hissetmeye başlarsınız..Dikkat!!! Girdikten sonra ne yapabileceğinizle ilgili becerinizi tartmaktansa, öncesinde erken fark edebilip hiç girmemek, daha da iyi beceriye sahip olduğunuzu gösterir!!!

11-)Güvenli boş alanlarda kalmaya özen gösterin!!!

Motorunuzun gücü ve manevra kabiliyetini kullanarak, ne durumda olursa olsun, her zaman çevrenizde güvenli geniş bir alan oluşturmaya dikkat ederek pozisyonlar almaya çalışın (güvenlik çemberi)!!! Yoğun trafik’de , kalabalık araçların arasında mutlaka bazı boş alanlar vardır..En geniş ve size manevra imkanı verecek olanlarını değerlendirin ve mümkün olduğunca kullanın.. Bu aynı zamanda, diğer araçların kör noktalarında mümkün olduğunca az kalmanızı ve tehlikesiz pozisyonlarda bulunmanıza imkan verir…

12-)Belli manevralarda mutlaka sinyal kullanacaksınız.. Peki ya açık kalırsa??

Otomatik sinyal kapatmayan bir motorunuz varsa sol baş parmağınızla sinyalinizi kapatmayı unutmayın!!! Hatta arada kapattımmı diye kontrol etmeyi de unutmayın!!! Kalabalık bir trafik’de sinyalinizi açık unutmak o kadar tehlikelidirki!!! Kazaya davetiye demektir dikkat!!!

13-)Diğer araçları güvenlik olarak kullanmak..

Özellikle Trafik lambası bulunan kavşak noktalarında diğer araçları kendi menfaatiniz için kullanın..Diyelim ki kırmızıda durdunuz..Yeşil yandı ve yürüyorsunuz..Mutlaka karşı tarafda, onlara kırmızı yanmasına rağmen, son anda geçen bir araç vardır…İlk hareket ettiğinizde, O araç sağdan geliyorsa sağınızdaki, soldan geliyorsa solunuzdaki aracı onu sanki bir zırhmışcasına kullanarak beraber ayni hizada ilerleyin..Çarpacaksa ona çarpsın..

Herzaman Güvenli sürüşler dilerim..
ARA-Gold Member
MEB Sürüş Eğitmeni
OMM-İZMİR
« Son Düzenleme: Mart 23, 2007, 14:13:32 Gönderen: SNOBDOC »
Bende Mecnun'dan çok aşıklık istidadı var.
Asıl aşık-ı sadık menim.
Mecnun'un sadece adı çıkmış

Halim Yılmaz, Tekirdağ

ariassos

• Ziyaretçi
ŞEHİR İÇİNDE SÜRÜŞ
« Yanıtla #1 : Şubat 10, 2007, 15:00:18 »
Halim abi paylaşım için teşekkürler.

Bende , kendimce alttaki maddeyi eklemek istiyorum.

14.Trafikte , sizinde "bir araç olduğunuz duruşunu" sergileyin.

Eğer , zayıf bir sürüş ivmesiyle gidiliyorsa , bu elektiriğimiz diğer sürücülere geçiyor yada kişinin , çeginden sürüşü diğer sürücüleri cesaretlendiriyorda olabilir , üstümüze üstümüze geldiklerini görmüşüzdür.Oysaki , kendimize güvenen ve net bir tavırla sürüş yapsak , motosiklet sürüşümüzden , ne demek istediğimizi ("bizimde bir araç olduğumuzu) anlatırız.
« Son Düzenleme: Şubat 12, 2007, 13:09:47 Gönderen: ariassos »

Kroscu

• Ziyaretçi
ŞEHİR İÇİNDE SÜRÜŞ
« Yanıtla #2 : Şubat 10, 2007, 16:40:34 »
Halim Bey, çok teşekkürler, yine can evimden vurdunuz.Şehiriçine girmek beni korkutuyordu, dersime iyi çalışacağım. :)

Çevrimdışı YALNIZ SÜRÜCÜ

• HAŞİM ARIKAN
  • Üye
  • *
  • 2003 Aprilia Pegaso 650i
    • www.sigortacihasim.net
ŞEHİR İÇİNDE SÜRÜŞ
« Yanıtla #3 : Şubat 10, 2007, 18:49:51 »
Dr um,

Bir başladım,arkama yaslandım sindire sindire bir okumuşum ki.
helal olsun.
Yine yaptın hocalığını.
İşte bu arkadaşlar,bunu yazan bir motor eğitmeni.
Bu yazıyı bizlere taşıyıp sunup okutan da bizim HOCAMIZ.
Ellerine sağlık.
Kim ne derse desin,bu satırlar büyük ders.
Anlayana...

Aslında bugibi eğitici yazıları alıp bir başlık altında toplayalım derim.
« Son Düzenleme: Şubat 10, 2007, 18:52:36 Gönderen: sigortacihasim »
Haşim Arıkan Axa Sigorta Antalya acentesi
Cep : 0533-5534202 Tel : 0242-3169700
Fax  : 0242-3169703
Adres:Yeşilbahçe Mh.Çınarlı Cd.39/B
Msn  : axasigortahasim@hotmail.com

GokhanD

• Ziyaretçi
ŞEHİR İÇİNDE SÜRÜŞ
« Yanıtla #4 : Mart 23, 2007, 13:50:01 »
Çok hoş bir yazı yeni gördüm, üzgünüm...

Her madde için ayrı ayrı çalışın, hepsini aynı anda çalışmanız mümkün olmayacaktır. Diğer yandan tüm maddeler içinde hepsinin tepesinde duran bir madde var. 8. Madde...

TATKU = Tara, Algıla, Tanı, Karar ver, Uygula.

İngilizcesi'de pek çoğumuzun aşina olduğu SIPDE'dir. Scan, Identify, Predict, Decide ve Execute...

Bu tüm maddeler için geçerli bir ön koşul aslında. gözlem yapmak, görmek öncelikli tehlikeleri tanımlamak, bunlara göre plan oluşturmak, bu planlardan en iyisini ve tabii alternatifi olan planı seçmek ve uygulamak...

Şimdi bunu normal bir okuyuş hızında okuduğunuzda dahi 3 saniye sürüyor. Süratimizin 50 olduğunu düşünelim... 3 saniye içinde alacağımız mesafe 15 metre... Ne kadar fazla değilmi ?

Diğer yandan bu planlamayı her hareketiniz için yapmak zorundasınız... Çok korkutucu, yorucu ve imkansızmış gibi görünebilir. Ancak yukarıda bahsettiğim parça çalışma mantığında her yaptığınızın öncesinde planlamanın bu 5 aşamasını kullanırsanız bir süre sonra planlama ve uygulama aşaması kas refleksine dönüşecektir.

Lütfen unutmayın, teori pratikte vücut buldukça her ikiside bütünlenmiş ve kıymetli bilgi haline gelir...

Saygılarımla

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
ŞEHİR İÇİNDE SÜRÜŞ
« Yanıtla #5 : Mart 23, 2007, 14:16:25 »
Gökhan'ım katkıların hep devam etsin. Teşekkür ederim
Bende Mecnun'dan çok aşıklık istidadı var.
Asıl aşık-ı sadık menim.
Mecnun'un sadece adı çıkmış

Halim Yılmaz, Tekirdağ

Çevrimdışı klass_07

• orhan yeşil
  • Üye
  • *
ŞEHİR İÇİNDE SÜRÜŞ
« Yanıtla #6 : Mart 23, 2007, 14:36:15 »
Şehir içinde sürüş dendi de hemen dün başımdan geçen bir olayı anlatmak durumunda kaldım.

Araba ile eski sanayiye gidiyorum.Çallı istikametinden geliyorum ve SSK kavşağından sola döneceğim.Kavşakta yeşil yanıyor sola döndüm ortada kırmızı.Ve yeşil ışığın yanmasını bekliyorum.Işıklara baktım ve yeşil yanıyordu.Yolun sağını kontrol ettim 60-70 metre ilerden bir araba geliyor.Bu araba durur dedim ve hareket ettim.Ben karşıya geçerken o araç sürekli kornaya basıyordu.Ya bu adam delimi neden basıyor diye düşünce almıştı.Aynadan arka kısmı kontrol ettim,bütün araçlar duruyor.Ben kırmızıda geçmiştim,ama o gördüğüm yeşil ışık neydi.Şu an bile çözemiyorum.

İşin kısası motosiklet kullanırken benim gibi körlerin de olabileceğini unutmayın.
0542 5943545
Honda CRF 250 R 

'Bildiğimizi zannetmemiz öğrenmemizin en büyük düşmanıdır'

noyan

• Ziyaretçi
ŞEHİR İÇİNDE SÜRÜŞ
« Yanıtla #7 : Mart 23, 2007, 17:51:37 »
Orhan o kavşakta orta göbekte yanan lambaya baktın, oysa sana hala kırmızı yanıyordu. Aynı yerde bende bir kaç kez şaşırdım ama senin gibi atlamadım çok insan orada yanılıyor. Antalya'da kırmızı-sarı -yeşil hiç önemli değil sen yine işi sağlama almadan kavşaklarda geçme. Sana yeşil yansa bile bu kentte çok anormal sürücüler var. Geçmiş olsun