Kenan teorik bilgi çok amma çok önemli. Ham bilgiye ulaşmak ile işler bitmiyor maalesef. Bu bilgilerin değerlendirilmesi, yoğurulması, hazmedilmesi, ezberlenmesi ve neticesinde alışkanlık haline gelmesi için çok ama çok zamana ihtiyaç var. Alışkanlık haline gelmesi ne demek dersen, belki de en önemli kısmı budur. Örneklemek gerekirse:
3. Frenleri bıraktınız ve gazı rölantiden gazlama ivmesini başlatma noktasına getirdiniz, motor maksimum yatış açısında sürate göre devri artıcı gaz vermek için bekliyorsunuz. İşte gaz kontrolünün en önemli olduğu an bu andır. En iyi yol yarışçıları dahil bu noktada gazın kontrolsüz sert kullanımının high-side kaza demek olduğunu bilirler.
rastgele seçtiğim şu cümleden ne anladığını sormakla başlayalım. Şimdi sen bana bu cümleden ne demek istediğini kendi cümlelerinle anlatmaya çalışırmısın lütfen?
Eğer bu cümleden doğru şeyler anlamışsan bunları gireceğin ilk virajda içinden hızlı hızlı tekrarlamanı istiyorum.. Çok hızlı ve hepsini. Daha hızlı. Çünkü viraja girdin artık. Bu arada high-side ne demek onuda hemen hatırlamaya çalış.
Göreceksin ki ilk seferinde hiçbir şey hatırlamayacaksın. Olsun hiç önemli değil bir sonraki virajda hatırlamaya çalış ama daha hızlı. Bir öncekinden de hızlı.
Yine mi olmadı. Korkma. Her bir denemende bu teorik bilgiden bir kısmını hatırlayıp ona göre davranmaya çalış. Teorik bilgileri kendi cümlelerinle tekrar tekrar anlamaya çalış, yorumla ve sonuçta hatırladıklarını uygula. Sanırım eğer okuduklarını çok iyi anlar ve her seferinde bunları uygulamaya çalışırsan eninde sonunda sen iyi bir motorcu olabilirsin. Ama herşeyden önce bunları yapabilmek için nelerin gerekli olduğunu bir kere daha belirtmek istiyorum
1- Öncelikle yazılanları anlaman şart
2- Sonrasında bunları ezberlemen ve yorumlaman şart
3- Hatırlaman şart
4- Uygulaman şart
5- En önemlisi bunları yapabilmen için motosiklete hakim olabilmen şart
6- Eğer yeteri kadar sürüş deneyimin yoksa profesyonel bir eğitim alman şart
Eğer burada yazılanları anlamaz/yanlış anlar ve kendi çapında uygulamaya kalkarsan korkarım ki yakın bir zamanda bir problem yaşaman kaçınılmaz olur. Lütfen kendi kafana göre bir eğitim çalışması falan yapma, hele hele böyle ağır bir teorik konuyu anlamadan sakın virajlarda falan uygulamaya kalkma. Lütfen herşeyi baştan al, önce naçizane dengeyi meleke haline getirmeye çalış. Yani motosiklette mümkün olan her şartta iki teker üzerinde olabilmeyi iyice öğren.
Sevgili Kenan. Emeklemeden yürünmüyor, emek vermeden mükafat da elde edilmiyor. Çok basit bir hatadan dolayı sönen ocaklar, öksüz kalan yavrular ve bağrı yanık anne-babaları hepimiz çok gördük. Çevremiz ucuz kahramanlıktan prim kazanmaya çalışan bir sürü oryantal kafalı adamla dolu. Kısa yoldan başarıya ulaşacağını düşünen bu insanların sonu felaket, ayni zihniyetteki toplumların kaderi de geri kalmışlıktır. Maalesef biz böyle bir toplumun elemanlarıyız. Hemen yapıvereceğimizi, hemen başarabileceğimizi hem düşünüyoruz hem de buna inanıyoruz. Ancak gerçekler o kadar acımasızki ve o kadar da sertki..
Aramızdaki farka bir bak lütfen. Avrupa ülkelerinde motosiklet kullanmak için geçilen aşamaları bir göz önünde bulundur, sonrada ülkeme gel, ucuzluğu, alaturkalığı, boşvermişliği ve cehaleti gör. Hayatında scooter bile bindiği şüpheli kardeşlerimizin canavar gibi makinalarda kısa yoldan motorcu olmaya çalışmalarına tanıklık yap. İliklerimize kadar işlemiş bu oryantalizminn bir parçası olmamaya çalış sevgili Kenan. Bütün bu eleştiriler, kızmalar ve disipline almaların bir tek sebebi var inan bana. Ben sizi çok seviyorum, hepinizin keyifli ve uzun soluklu motorcu olmanızı istiyorum. Bu uğurda kırılacaksanız, kırılın, darılacaksanız darılın ama sağ kalın sağlıklı kalın. Dost olarak pişman olacağımıza, düşman olup sağlıklı kalmanızı tercih ederim sevgi Kenan. Bu konuda kimseye taviz yok