Gönderen Konu: Vites değişimi  (Okunma sayısı 1376 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı klass_07

• orhan yeşil
  • Üye
  • *
Vites değişimi
« : Nisan 04, 2007, 11:38:06 »
-Vitesi motorun en yüksek torkuna yakın zamanda değiştiriniz. Debriyajsız vites değiştirme, sarsıntısız sürüş sağlar. Fakat burada zamanlama anahtar noktadır. Gazı anlık kapatın, vitesi yükseltin ve böylece sıradaki dişli kolayca yerine yerleşir. Bu işlem bütün viteslerde geçerlidir ve motora zarar vermez. Damon I'Anson, sürüş eğiticisi.

Hadi bakalım birde böyle bir durum var.Eğitmen bu şekilde söylüyor.Sizler ne diyeceksiniz bu konuda!

0542 5943545
Honda CRF 250 R 

'Bildiğimizi zannetmemiz öğrenmemizin en büyük düşmanıdır'

Çevrimdışı ahu a

• ahu örün
  • Üye
  • *
Vites değişimi
« Yanıtla #1 : Nisan 04, 2007, 11:42:18 »
ben arazi sürüşlerinde, atv motorlarımla genelde  debriyaj ve fren kullanmam
İş tel:0242 814 61 65 Gsm:0535 549 3915
0507 286 65 56

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
Vites değişimi
« Yanıtla #2 : Nisan 04, 2007, 12:14:25 »
Orhan'ım bundan önce aklıma şu sorular geldi birden bire
Debriyajsız vites değiştirmenin bana sağlayacağı yararlar nelerdir?
Şehir içinde nasıl yapacağım ben bu işi?
Mevcut olan debriyajlı vites değiştirme yerine debriyajsız yapmaya çalışıp ortaya karışıklık çıkarsa ben bundan bir şekilde zarar görürmüyüm?

Yani sonuçta ben debriyajımla mutluyum
Bende Mecnun'dan çok aşıklık istidadı var.
Asıl aşık-ı sadık menim.
Mecnun'un sadece adı çıkmış

Halim Yılmaz, Tekirdağ

Çevrimdışı klass_07

• orhan yeşil
  • Üye
  • *
Vites değişimi
« Yanıtla #3 : Nisan 04, 2007, 12:49:22 »
Debriyajsız vites değişimi sarsıntısız sürüş sağlarmış.Sağlarsa sağlasın şanzımanı ele almaktan iyidir.

Draglar veya yarışlar esnasında debriyajsız vites değişimini anlarım.Zaman kaybetmemek için yapılabilir.Zaten bu işi yapanlarda deneyimli ve işi bilen kişiler.Motora zarar bile verse sonuçta yarış.Yarış için insanlar bile risk almıyormu,motor alsa ne olur ki!

Normal trafikte sürüşte, ne drag yapıyoruz nede pist yarışı.Onun için o debriyaj kolu orda olduğu sürece debriyajsız vites değişimine karşıyım.
0542 5943545
Honda CRF 250 R 

Çevrimdışı kenan

• Üye
  • *
  • kafanıza kasktan başka birşey takmayın :))
Vites değişimi
« Yanıtla #4 : Nisan 04, 2007, 12:51:55 »

genelde cadde motoru kullnan arkadaşlar  debriyaj kullanmadıklarından bahseder ,
ben debriyajı kulanmaktan yanayım çünkü motorumu seviyorum üzmek istemem ,hem debriyaj kulanılmıcaksa neden manuel videsli yapmışlarki otomatık yaparlardı ,
  benim düşüncem kimseyı baağlayıcı bır fikir üratmedim teşekkür ederim
  saygılar
kenan sofuoğlu

GokhanD

• Ziyaretçi
Vites değişimi
« Yanıtla #5 : Nisan 05, 2007, 18:15:46 »
Orhan'ım bundan önce aklıma şu sorular geldi birden bire
Debriyajsız vites değiştirmenin bana sağlayacağı yararlar nelerdir?
Şehir içinde nasıl yapacağım ben bu işi?
Mevcut olan debriyajlı vites değiştirme yerine debriyajsız yapmaya çalışıp ortaya karışıklık çıkarsa ben bundan bir şekilde zarar görürmüyüm?

Yani sonuçta ben debriyajımla mutluyum

Üstadım naçizane bir kaç küçük cevap vermek isterim...

bu iş genelde pistlerde uygulanır vakit kaybetmemek için ve zaten yarış motorları yarı otomatik şanzıman kullanırlar ve vites koluna bağlı özel bir sistemle vites yükseltirken yarışçılar debriyaj kullanmaz. Hatta vites kolu bizim kullandığımız motorlara göre ters çalışır. Bastıkça yükselik, çektikçe düşer...

Çok performanslı bir sürüş arzun yoksa, "ahanda ışıklarda bir porşe sıkıştırdım alayım şunun anahtarlarını" gibi de bir düşüncen yoksa debriyajsız vites değiştirmenin tek avantajı debriyaj baskı balatayı yıpratmamak olur. Ama bu arada vites dişlileri konusuna girmiyorum :)

Saygılar...

AlkınYunus

• Ziyaretçi
Vites değişimi
« Yanıtla #6 : Mayıs 16, 2007, 23:57:50 »

bu iş genelde pistlerde uygulanır vakit kaybetmemek için ve zaten yarış motorları yarı otomatik şanzıman kullanırlar ve vites koluna bağlı özel bir sistemle vites yükseltirken yarışçılar debriyaj kullanmaz. Hatta vites kolu bizim kullandığımız motorlara göre ters çalışır. Bastıkça yükselik, çektikçe düşer...

Çok performanslı bir sürüş arzun yoksa, "ahanda ışıklarda bir porşe sıkıştırdım alayım şunun anahtarlarını" gibi de bir düşüncen yoksa debriyajsız vites değiştirmenin tek avantajı debriyaj baskı balatayı yıpratmamak olur. Ama bu arada vites dişlileri konusuna girmiyorum :)

:dusunceli: düşünülmesi gereken konular var bunla ilgili motosikletin yapısı? belirtildiği gibi yarışlarda zaman kaybetmemek. önde gidene daha yakın takip ve motorblokajını rahat sağlayabilmek maksatlı yarışlarda kullanılan motosikletlerde yarı otomatik şanzuman vardır.
bizim kullanmakta olduklarımızın çoğunda sankromeç denilen şanzuman içinde vitesin kolay geçişini sağlayan yay sistemi kullanılmıştır.Peki debriyaj kullanılmadan vites atmanın daha iyi olacağı düşünülse idi motosikletlerin tasarımını yapan mühendisler neden debriyaj koysunlar? onu debriyaj sız atılması gerektiğini anlatırlardı bu konu daha da uzun konuşulmalı bence
şahsi fikrim bu

harduro

• Ziyaretçi
Vites değişimi
« Yanıtla #7 : Mayıs 22, 2007, 21:50:25 »
Arazide başımıza geldi.
Bir devrilmede debriyaj kolu kırıldı ve gezinin geri kalanına debriyajsız devam etmek zorunda kaldık.

-Vitesi motorun en yüksek torkuna yakın zamanda değiştiriniz. Debriyajsız vites değiştirme, sarsıntısız sürüş sağlar. Fakat burada zamanlama anahtar noktadır. Gazı anlık kapatın, vitesi yükseltin ve böylece sıradaki dişli kolayca yerine yerleşir. Bu işlem bütün viteslerde geçerlidir ve motora zarar vermez.
Bence bunu öğrenmekte yarar var.
Herhangi bir arıza durumunda debriyaj kullanmadan da sürebilmeliyiz.
Motora hiçbir zararı olmadığına katılmıyorum. Çünkü ne kadar iyi bir zamanlama ile değiştirseniz bile debriyajın ayırıcı özelliği olmadan dişliler ve balatalar zarar görecektir.

Yarışta ya da tehlike anında gerekirse kullanılmalı.

ariassos

• Ziyaretçi
Vites değişimi
« Yanıtla #8 : Mayıs 23, 2007, 09:46:06 »
tempolu gitmiyorsam her zaman debriyaj.
ama tempolu sürüşte - kullanmıyorum sıklıkla

mehmetsezen

• Ziyaretçi
Vites değişimi
« Yanıtla #9 : Mayıs 23, 2007, 11:24:22 »
İlk vitesli motoru kullanırken oda MZ 250 oluyor.1. vitesten sonra motor devri ve hızla bağlantılı olarak vites değişimlerinde debriyajı kullanmamıştım.Çok kolay oldu ve rahattı.Kendi kendime kızmıştım vitesli motordan korktuğum kadar yokmuş diye.Sordum normal mi diye ? Sorduğum amca beni dövüyordu.Sen yemek yerken kaşığı ağzından habersiz çeksem ne olur diye doğal olarak anladım ben onu.Başıma gelen 250 mct olayında hiç debriyajsız kullanmadım.Ama yinede debriyaj kullanmadan sürüş olduğunu anladım.
Bu dünya o kadar ilginç bir yerki ne olursa olsun ister canlı ister cansız siz ihanet etmedikçe hiç bir şey size ihanet etmiyor.Bu bağlamda  ne kadar ekmek o kadar uzun sürüş.
HAYIRLI GÜNLER.

Çevrimdışı klass_07

• orhan yeşil
  • Üye
  • *
Vites değişimi
« Yanıtla #10 : Mayıs 23, 2007, 11:53:54 »
tempolu gitmiyorsam her zaman debriyaj.
ama tempolu sürüşte - kullanmıyorum sıklıkla

Halil şu soruyu sormak istiyorum,

-Tempolu gittiğin zaman debriyaj ne gibi sorunlara veya aksaklıklara yol açıyorda,pek kullanma ihtiyacı istemiyorsun?Avantajı nedir?
0542 5943545
Honda CRF 250 R 

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
Vites değişimi
« Yanıtla #11 : Mayıs 23, 2007, 11:55:56 »
Aga walla bravo. Ben de aynı soruyu hep sormak istemişimdir? Ne avantajı var abi ?
Asıl aşık-ı sadık menim.

Halim Yılmaz, Tekirdağ

ariassos

• Ziyaretçi
Vites değişimi
« Yanıtla #12 : Mayıs 23, 2007, 15:07:15 »
sevgili Klass_07 ve SNOBDOC
Anlatmaya çalışayım nedenini;

sola elimizle yaptığımız vites değiştirme hareketi ; hızlı ivmelenmelerde , hem sol elimizle gidonu tutup hemde vites değiştirmek için debriyaj levyesine yaptığımız atak esnasında; zaman kaybı-gidonda sarsılma ve konsantrasyon kaybı sebebiyet veriyor(en azından bende durum bu).
Hal böyle iken;debriyaj kullanmadan vites değiştirmek , hem kolay hemde işlevsel oluyor.Zaten yüksek devirlerde vites değiştirtiğimiz için balatalara verilen zarar konusunda (en azından kalıcı zarar olarak) hem fikir değilim.

ee kardeşim sende o zaman ; 2 parmak hareketini yap dediğinizi duyar gibidiyim.
gidonu 3 parmak yerine 5 parmak ve avuç içiyle tutmak arasındaki farkı tartışmaya gerek yok.Kaldıki;hızlı ivmelenmelerde , üzerimizde oluşan G kuvvetine karşı dirençli olmak zorundayız.
« Son Düzenleme: Mayıs 23, 2007, 15:09:28 Gönderen: ariassos »

Çevrimdışı SNOBDOC

• Halim Yılmaz
  • Onursal Başkan
    • Blog
Vites değişimi
« Yanıtla #13 : Mayıs 23, 2007, 16:04:16 »
sevgili Klass_07 ve SNOBDOC
Anlatmaya çalışayım nedenini;

sola elimizle yaptığımız vites değiştirme hareketi ; hızlı ivmelenmelerde , hem sol elimizle gidonu tutup hemde vites değiştirmek için debriyaj levyesine yaptığımız atak esnasında; zaman kaybı-gidonda sarsılma ve konsantrasyon kaybı sebebiyet veriyor(en azından bende durum bu).
Hal böyle iken;debriyaj kullanmadan vites değiştirmek , hem kolay hemde işlevsel oluyor.Zaten yüksek devirlerde vites değiştirtiğimiz için balatalara verilen zarar konusunda (en azından kalıcı zarar olarak) hem fikir değilim.

ee kardeşim sende o zaman ; 2 parmak hareketini yap dediğinizi duyar gibidiyim.
gidonu 3 parmak yerine 5 parmak ve avuç içiyle tutmak arasındaki farkı tartışmaya gerek yok.Kaldıki;hızlı ivmelenmelerde , üzerimizde oluşan G kuvvetine karşı dirençli olmak zorundayız.

Halil'im senin açıklaman böyleyse ve sen bu açıklamaya gerçekten inanıyorsan eyvellah. Bana soracak olursan eğer ben fazla doyurucu bulmadım. Ama canım kardeşim, motor senin, balata senin, yollar senin... :D
Asıl aşık-ı sadık menim.

Halim Yılmaz, Tekirdağ

Çevrimdışı klass_07

• orhan yeşil
  • Üye
  • *
Vites değişimi
« Yanıtla #14 : Mayıs 23, 2007, 16:28:22 »
Bu cevap debriyajsız vites değişimini bence haklı kılmıyor.

Hızlı ivmelenmelerde yada hızlı kalkışta vites değiştirmek için debriyajı sıkmak benim için sorun teşkil etmiyor.İster 2 parmakla olsun ister 4 parmakla.

1-Zaman kaybını hiç anlamıyorum.Biz burada nasıl zaman kaybedebiliriz,yada bu kaybedilen zaman çokmu önemli.Dragda veya pist yarışında değiliz ki.
2-Debriyajı kullanırken konsantrasyon nasıl kaybolur.

Sanki tempolu sürüşle,yarış karışmış gibi.
0542 5943545
Honda CRF 250 R