sevgili Klass_07 ve SNOBDOC
Anlatmaya çalışayım nedenini;
sola elimizle yaptığımız vites değiştirme hareketi ; hızlı ivmelenmelerde , hem sol elimizle gidonu tutup hemde vites değiştirmek için debriyaj levyesine yaptığımız atak esnasında; zaman kaybı-gidonda sarsılma ve konsantrasyon kaybı sebebiyet veriyor(en azından bende durum bu).
Hal böyle iken;debriyaj kullanmadan vites değiştirmek , hem kolay hemde işlevsel oluyor.Zaten yüksek devirlerde vites değiştirtiğimiz için balatalara verilen zarar konusunda (en azından kalıcı zarar olarak) hem fikir değilim.
ee kardeşim sende o zaman ; 2 parmak hareketini yap dediğinizi duyar gibidiyim.
gidonu 3 parmak yerine 5 parmak ve avuç içiyle tutmak arasındaki farkı tartışmaya gerek yok.Kaldıki;hızlı ivmelenmelerde , üzerimizde oluşan G kuvvetine karşı dirençli olmak zorundayız.
Halil'im senin açıklaman böyleyse ve sen bu açıklamaya gerçekten inanıyorsan eyvellah. Bana soracak olursan eğer ben fazla doyurucu bulmadım. Ama canım kardeşim, motor senin, balata senin, yollar senin... 
değerli halim abim , tempolu motosiklet kullanmayı sevmediğin için , vites değiştirmende aynı oranda kolay oluyor olabilir.
Vites Değiştirme Sırasındaki Hız Kayıpları
Taşıtın ivmelenmesi sırasında her vites değiştirme esnasında bir miktar hız kaybı meydana gelir. Bu hız kaybının sebebi taşıtın her vites değiştirme sırasında aktarma organlarının motorla bağlantısının kesilmesi ve bu süre boyunca direnç kuvvetlerinin etkisi altında yavaşlamasıdır.
Öncelikle kullandığınız makineyi iyi tanımanız lazım vites geçişlerinin en uygun hangi devirlerde gerçekleştiğini bilmek gerekiyor.
Zamanlamayı tam anlamıyla kavradıktan sonra ve tabiki tecrübe edindikten sonra gayet rahat birşekilde gerçekleştirebilirsiniz
aslında motorun devrini bulduğunda yani dişliler karşılıklı hareket ettiğini duşunun ve birbirlerine fazla yuk bindirmeden değiştirilebilir yani kaydırılabilir böylece zarar vermez..
ayırca benim motosikletim yağlı şanzıman.
yazmaya çalıştıklarım tavsiye niteliği taşımaz.
debriyaj neden vardır? sorusuna dikkat edilmelidir..